• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Roxana Dobre -

    Mai multe subvenții importante nu mai sunt achitate, începând cu campania actuală de plăți, prin APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că nu mai virează plățile compensatorii pentru fermieri, ci aceste sume sunt achitate direct de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), instituție care gestiona bugetul pentru schemele-bonus și în anii trecuți, dar desemnase APIA să facă plățile.

    APIA a anunțat ieri, luni – 13 ianuarie pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că din campania de plăți 2024 autorizările pentru intervențiile DR (dezvoltare rurală) se efectuează de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Astfel, agenția a transmis și a obținut de la Comisia Europeană (CE) doar rambursările pentru plățile directe, efectuate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

    Citiți și: Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie

    Plăți măsuri compensatorii pentru fermieri

    APIA a arătat într-o precizare transmisă ieri, luni – 13 ianuarie către Agrointeligența-AGROINTEL.RO că plățile pentru schemele compensatorii de fac din campania 2024 de către AFIR.

    ”Atragem atenția asupra unei noutăți din această campanie: Fermierii trebuie să cunoască un aspect foarte important pe care instituția noastră l-a menționat în toate comunicatele de presă emise în ultima perioadă și anume că în Campania de plată aferentă cererilor de plată depuse în anul 2024, plățile din (FEADR) și (BN1) pentru intervențiile DR (dezvoltare rurală) se efectuează de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)”, a anunțat agenția.

    Citiți și: Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    APIA a mai făcut precizarea că în conformitate cu declaraţia de cheltuieli FEGA, transmisă de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către Comisia Europeană, în data de 7 ianuarie 2025 au fost transferate în conturile statului român fondurile europene reprezentând rambursări provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în sumă de 1,12 miliarde euro.

    ”Această sumă reprezintă contravaloarea fondurilor utilizate de la bugetul de stat de către APIA, în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2024, pentru acordarea plăților efectuate în avans fermierilor pentru Campania 2024 și efectuarea plăţilor pentru măsuri de piață, comerţ exterior și promovare produse agricole”, a mai completat agenția.

    Reamintim că în Campania de plată a avansului aferent cererilor de plată depuse în anul 2024 au fost făcute plăți din FEGA, FEADR și BN1 în valoare de 1.283.042.988 euro (6.383.586.787 lei) din care CE a rambursat 1,12 miliarde euro plăți directe.

    AFIR plătește fermierilor plățile compensatorii, în baza centralizărilor APIA

    Pe 5 decembrie, AFIR a anunțat că a virat fonduri nerambursabile în valoare de 154,4 milioane de euro în conturile a 310.262 de fermieri, beneficiari unici ai intervențiilor de mediu și climă din Planul Strategic 2023 – 2027. Din această sumă, 131,2 milioane de euro reprezintă contribuția Comisiei Europene prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 23,2 milioane de euro sunt asigurate de la Bugetul de Stat.

    ”Plățile au fost efectuate de către AFIR în cadrul Campaniei de plăți în avans 2024, demarată după data de 16 octombrie 2024 și sunt aferente intervențiilor DR-01 (Agro-mediu și climă pe pajiști permanente), DR-09 (Zone afectate de constrângeri naturale – Zona Montană), DR-10 (Zone afectate de constrângeri naturale semnificative) și DR-11 (Zone afectate de constrângeri naturale specifice) din Planul Strategic 2023 – 2027 (PS 2027)”, anunța agenția.

    În cadrul acestei campanii de plăți, AFIR a transferat în conturile fermierilor 44,6 milioane de euro pentru intervenții de agro-mediu și climă pe pajiști permanente. De asemenea, AFIR a plătit cumulat 109,9 milioane de euro care reprezintă sume compensatorii pentru zone afectate de constrângeri naturale în zona montană, pentru zone afectate de constrângeri naturale semnificative și pentru zone afectate de constrângeri naturale specifice.

    Conform cadrului procedural, AFIR efectuează plățile către fermieri după ce primește de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) un centralizator în care sunt menționați beneficiarii propuși spre plată prin intervențiile de mediu și climă. După validarea de către AFIR a centralizatorului primit și după deschiderea fondurilor de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, fluxul procedural este continuat de AFIR prin efectuarea plăților cuvenite către beneficiari.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!