• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura sensibilă la ger. Daniel Alexandru, ANM: Sunt afectate vârfurile de creștere!

    Roxana Dobre -

    O cultură care în anul agricol 2024-2025 a fost însămânțată pe suprafețe record poate avea de suferit din cauza episoadelor de ger care se fac simțită în această perioadă. Daniel Alexandru, Șef Serviciu Agrometeorologie în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a atras atenția care sunt cele mai mari pericole care pot afecta serios cultura de rapiță, care în la mijlocul lunii ianuarie continuă dezvoltarea aparatului foliar (8-13 frunze).

    Daniel Alexandru a explicat în cadrul emisiunii Agrostrategia, ediția de luni – 15 ianuarie, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO ce pericole aduce înghețul la cultura de rapiță, la jumătate lunii ianuarie. Conform acestuia chiar dacă vorbim de o cultură de toamnă și rapița are ”slăbiciuni”, mai ales la temperaturi foarte scăzute.

    Citiți și: Daniel Alexandru, ANM: Starea de vegetație a culturilor semănate în toamnă este medie spre bună

    Daniel Alexandru: Cultura de rapiță este vulnerabilă, mai ales în timpul iernii

    Daniel Alexandru a subliniat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 că și cultura de rapiță are vulnerabilități, mai ales în timpul iernii, fiind sensibilă la înghețuri prelungite și severe, însă nu există pericole majore în perioada imediată dacă temperaturile rămân moderate.

    ”Până la acest moment nu s-a manifestat acest pericol venit de la îngheț pentru că limitele de îngheț pentru rapiță sunt undeva la minus 10 grade, puțin mai scăzute comparativ cu grâul și orzul unde se poate ajunge la minus 15 grade. Rapița este mai sensibilă practic la apariția unei perioade mai îndelungate de îngheț astfel încât să poată să fie afectate să spunem vârfurile de creștere în funcție de starea de vegetație în care se află. Dar, repet, acum nu există acest pericol, cel puțin în perioada următoare. În cazul în care ar exista acest fenomen ar fi bine să existe un strat protector de zăpadă”, a spus Daniel Alexandru.

    Acesta a completat că în cazul rapiței este puțin probabil ca un strat protector de zăpadă de 5-6 cm să o protejeze pentru că ea crește mult mai mult la intrarea în iarnă față de grâu și ora. ”Dar este o cultură care din punct de vedere al managementului este mai eficientă decât celelalte culturi dar mai sensibilă”, a punctat șeful Serviciului Agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

    Citiți și: Vești bune pentru fermierii care au mizat pe oleaginoase: floarea-soarelui, rapiță și soia

    Daniel Alexandru a mai făcut referire și la perioadele călduroase din timpul ierii, fenomen care duce la o reintrare a culturilor în vegetație ceea ce ulterior pe timpul înghețurilor duce la afectarea acestora.

    ”Ar mai fi o situație în care absolut toate culturile de câmp semănate în toamnă, nu numai rapița, în fața unor episoade prelungite de temperaturi peste normalul perioadei și practic ar reintra în vegetație orice îngheț de minus 4-5 grade le vor afecta vârfurile de creștere. Pentru că aceste plante odată ce au intrat în această perioadă de repaus, au intrat treptat, au eliminat marea majoritate apa din țesuturile plantei și sunt foarte bine pregătite pentru a rezista la praguri de minus 10 – 15 grade. Temperaturile din decembrie au fost peste medie cu 3,2 grade Celsius temperatura medie iar noiembrie a fost undeva la 2 – 2,5 puțin peste dar vorbim aici de o medie, au fost zone în care într-adevăr au fost mai ridicate temperaturile dar ca medie nu s-au mai depășit niște praguri  ca în anul anterior când s-au bătut foarte multe recorduri pentru că au fost 24-25 de grade chiar în primele zile ale anului 2024. Acum într-adevăr au fost temperaturi de plus 14-15 grade chiar 16 grade la începutul lunii ianuarie”, a mai spus reprezentantul ANM la în cadrul emisiunii Agrostrategia. 

    Ediția din 13 ianuarie a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 poate fi urmărită aici:


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    Ion Liviu Lăpădătescu – noul Country Manager și Administrator INNVIGO România Subvenție APIA pentru tineret ovin/caprin: 50 euro/cap. Condiții, acte necesare, termen plată Cultura sensibilă la ger. Daniel Alexandru, ANM: Sunt afectate vârfurile de creștere!