• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum alegi semințele de legume pentru grădina ta

    agrointeligenta.ro -

    Primăvara este sezonul în care semințele pentru legume au mare căutare, iar plicurile frumos colorate se comercializează în cele mai neașteptate locuri. Anul acesta, numărul celor care vând semințe la plic este mult mai mare, așa că Agrointeligența s-a gândit să îți vină în ajutor și să îți propună câteva sfaturi care să te ajute să alegi semințele din care vor răsări soiurile de legume, florile sau verdeața pe care ți-o dorești în grădină.

    1.Planul grădinii. Înainte de cumpăra semințe, este esențial să identifici exact suprafața pe care o vei cultiva în acest an, să o parcelezi (măcar pe hârtie) și să faci o planificare a culturilor pe care le dorești.

    planul unei gradini de legume

    2.Alege dimensiunea plantelor. Chiar și dacă ai o grădină mare, mărimea la care vor crește plantele este importantă mai ales când le distribuiți în parcele. Cele foarte mari le vor umbri pe cele mici, așa că trebuie luată în calcul direcția în care bate soarele, dar și să grupați inteligent grupele de legume,a rbuști sau flori. În această etapă, ar fi bine să marchezi pe planul grădinii ”regimul de înălțime” pentru care ai optat.

    3.Cumpără online. Anul acesta, cel mai sigur loc pentru a cumpăra semințe de legume, de arbuști, de gazon sau de flori este un magazin online. Aici vei găsi toate soiurile de care ai nevoie la un preț corect (fără adaosul practicat de marile magazine). Totodată, poți citi și analiza mai mult timp informațiile prezentate pentur fiecare produs, poți telefona pentru detalii suplimentare și, ai ocazia rară, de a cumpăra semințele ”la prima mână” – adică direct de la producător/distribuitor. Site-ul de semințe pentru care Agrointeligența poate garanta calitatea produselor și a serviciilor, vă recomandă shop.agrosel.ro (produsele Agrosel le găsești și în multe puncte de vânzare a semințelor din țară).

    4.Verifică integritatea plicului. Atunci când cumperi un plic de semințe, verifică dacă acesta este bine închis, să nu prezinte găuri prin care s-au pierdut o parte din semințe. Plicul trebuie să fie uscat și suprafața hârtie nu trebuie să prezinte nici o urmă lăsată de umezeală (acele încrețituri). Totodată, aspectul plicului nu trebuie să fie unul decolorat – semn că a fost lăsat într-o vitrină, direct în bătaia soarelui.

    5.Verifică termenul de valabilitate. Și plicurile de semințe au un termen de valabilitate pe care producătorul îl indică pentru un randament optim la cultivare.

    6.Alege corect tipul de legume și soiurile. Există o multitudine de semințe pentru toate legumele, florile sau plantele aromatice din întreaga lume. Alege inteligent soiurile de care ai nevoie în funcție de specificațiile de pe plic și verifică dacă acea legumă sau acea cultură de nișă este recomandată pentru solul tău din grădină sau dacă are nevoie de condiții speciale.

    7.Indicații de plantare. Plicurile comercializate de firme serioase au pe spate indicații complete privind plantarea corectă a semințelor. Astfel, trebuie să aveți informații despre perioada de plantare (cu specificația exactă a lunii și perioadele sale), precum și dacă este vorba despre o plantă perenă sau nu, dacă se fac răsaduri, dacă semințele se pun direct în pământ, etc.

    gradina de legume

    8.Dimensiunile plantei. În legătură cu un sfat anterior, alege soiurile care se încadrează în regimul de înălțime pe care l-ai rezervat în grădină și dacă pot fi poziționate în aria de luminozitate de planta are nevoie pentru a se dezvolta cum trebuie.

    9.Soiuri care ți se potrivesc. În timp ce unele plante au nevoie de o îngrijire antentă zi de zi, altele – mai ales rădăcinoasele, nu sunt așa de pretențioase. Verifică dacă soiurile pe care le cumperi se potrivesc modului tău de a face grădinărit, astfel că dacă ești o persoană ocupată, ar fi bine să optezi mai ales pentru a cultiva salată, ridichi, morcovi, pătrunjel, busuioc sau sfeclă roșie, în timp ce, dacă aveți timpul suficient pentru a îngriji legumele, poți alege să cele mai pretențioase soiuri de roșii, castraveți, vinetesau dovlecei.

    10.Puțin din toate. Dacă plănuiești ca grădina ta să devină o sursă de hrană sănătoasă pentru familia ta, atunci trebuie să cumperi semințe din fiecare legumă importantă pe care o consumi regulat. Oricât de mică ar fi grădina ta, dacă este îngrijită și suprafața ei este bine parcelată, poate să ofere cea mai mare răsplată atât grădinarului, cât și celor dragi lui: o alimentație sănătoasă!



     


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”