• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Marcel Ciolacu: În 2025 putem să ajungem la 2,2 milioane de hectare irigate

    Roxana Dobre -

    România are o siguranță alimentară în acest moment, fără nicio discuție, la 1,6 milioane de hectare irigate, a declarat premierul Marcel Ciolacu. Acesta a spus că potențialul de creștere este până la 2,2 milioane în 2025.

    Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri, pe 17 ianuarie, că România nu are nicio problemă în ceea ce privește siguranța alimentară. Aceasta a făcut referire și la suprafața irigată menționând că aceasta va crește de la 1,6 milioane de hectare la 2,2 milioane în 2025.

    Citiți și: Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații

    Irigații în agricultură

    Marcel Ciolacu a avut vineri o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la sediul MADR. Premierul a declarat la finalul discuțiilor că România nu are nicio problemă în ceea ce privește siguranța alimentară.

    ”România are o siguranță alimentară în acest moment, fără nicio discuție, la 1,6 milioane de hectare irigate și cu un potențial anul acesta să ne ducem la două 2,2 milioane de hectare. Cam aici ne și încadrăm, cu ca și eficiență economică pentru mărirea zonei irigate. România nu are nicio problemă în ceea ce privește siguranța alimentară, într-un context geopolitic și într-un context de securitate foarte complex. Un lucru foarte important de specificat”, a spus premierul.

    Citiți și: Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații

    ”Ministerul Agriculturii a rămas cu un buget mult mai mare față de cum era obișnuit”

    Premierul a făcut referire și la bugetul care urmează să fie alocat Ministerului Agriculturii în 2025.

    ”Știm cu toții că anul trecut și din cauza provocărilor care au existat mai ales în urma războiului din Ucraina, Ministerul Agriculturii a avut cel mai mare buget de la Revoluție încoace, aproximativ 2% din PIB. Anul acesta, Ministerul Agriculturii a rămas cu un buget mult mai mare față de cum era obișnuit, dar, așa cum era normal, am vrut să mă asigur, împreună cu domnul ministru, că toate proiectele începute anul trecut – și sunt proiecte în valoare de aproximativ 3,5 miliarde de euro în acest moment, în toate sectoarele în dezvoltare – vor fi continuate, și chiar și reducerea de 5% a anvelopei pentru salarii, dacă ministerul se încadrează, lucru pe care mi l-a confirmat, că nu este nicio problemă; cu toate că, prin ordonanța de urgență privind reorganizarea, în Parlamentul României a fost prorogat termenul de aplicare cu un an de zile; prin această măsură s-ar fi redus numărul ordonatorilor de credite, parcă, cu 69, lucru care, până la urmă, se va întâmpla, cu toate că a existat această prorogare de termen. Normal că am pornit de la structura deficitului comercial, în continuare avem un deficit comercial de aproximativ 3 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, în continuare, România exportă foarte multă materie primă și importă materie procesată și produse procesate. Săptămâna viitoare, împreună cu domnul secretar de stat Botănoiu și cu echipa de la minister, vom face o analiză punctuală pe deficit, astfel încât să vedem unde mai trebuie să intervenim cu programe, pentru a scădea acest deficit cât mai mult și anul viitor, după o scădere avută în anul 2024”, a spus premierul.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă