• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce vrea Trump să cumpere Groenlanda? Potențialul agricol al teritoriului este unul uriaș!

    Violina Gorcinschi -

    De ce vrea SUA să cumpere Groenlanda? Donald Trump a făcut, recent, declarații cu privire la cumpărarea Groenlandei, însă problema este mai veche. Schimbările climatice au făcut ca anumite resurse să fie mai accesibile, iar posibilitățile logistice, mai atractive. Cu toate acestea, există și anumite avantaje pentru potențialul agricol. Topirea ghețarilor face ca sectorul să se dezvolte, iar fermierii încep să experimenteze cu anumite culturi anterior imposibil de cultivat.

    Noul președinte al SUA, Donald Trump, și-a anunțat din nou intenția de a cumpăra Groenlanda, un teritoriu autonom al Danemarcei. Având în vedere atenția sporită acordată celei mai mari insule din lume, s-a adus în discuție și sectorul agricol al Groenlandei, care este în plină dezvoltare, datorită încălzirii globale.

    Groenlanda – cu resurse atractive pentru SUA (foto: Latifundist)

    De ce vrea Donald Trump Groenlanda

    Încă din primul mandat prezidențial, Donald Trump a făcut declarații privind achiziția Groenlandei. Ca răspuns, Danemarca a numit ideea „absurdă”, iar Groenlanda a spus că nu este de vânzare. În ciuda eșecului ofertei de cumpărare, administrația Trump și-a sporit atenția asupra regiunii arctice și, în 2020, a deschis în țară un consulat american, după o pauză de 67 de ani.

    De ce este insula atât de atractivă pentru SUA? Răspunsul: Locație strategică și resurse naturale. Groenlanda este situată pe cea mai scurtă rută din America de Nord către Europa, ceea ce este important pentru logistică și operațiuni militare. Americanii au baze militare în zonă din 1950. La nord, se află baza spațială Pituffick, care joacă un rol semnificativ în apărarea SUA. Dacă Rusia ar trimite rachete în direcția sa, cea mai scurtă cale pentru arme nucleare ar fi prin Polul Nord și Groenlanda, scrie BBC, citată de Latifundist.

    În plus, potrivit Institutului Arctic American, Rusia și China și-au sporit potențialul militar în ultimii ani. Prin urmare, agenția recomandă ca Statele Unite să-și dezvolte prezența acolo.

    Are Trump un interes în sectorul agricol? Puțin probabil. SUA sunt interesate de unele dintre cele mai mari zăcăminte de minerale rare de pe insulă, care sunt importante pentru producția de baterii, telefoane mobile, turbine eoliene și multe altele. Insula are uraniu și fier. Având în vedere că din cauza încălzirii globale, o parte din gheața care acoperă continentul se topește treptat, aceste minerale pot deveni mai accesibile pentru extracție, iar apele fără gheață fac posibilă stabilirea de noi rute pentru transportul comercial.

    Culturi principale în Groenlanda (foto: Latifundist)

    Oportunitățile pentru agricultură se extind treptat în Groenlanda. Culturi principale

    Groenlanda este situată în spatele Cercului Arctic, deci se caracterizează printr-un climat rece, un sezon de vegetație scurt și suprafețe limitate pentru cultivarea culturilor. Aproximativ 80% din suprafața insulei este ocupată de ghețari, însă, din cauza încălzirii globale, se topesc. Apar noi loturi de teren care pot fi folosite potențial pentru agricultură. Acest lucru se observă mai ales în Groenlanda de Sud, unde clima devine din ce în ce mai potrivită pentru prelucrarea solului.

    Anterior, pe insulă se cultivau în mare parte plante rezistente la frig, cum ar fi cartofii, ridichile, napii și varză. Datorită serelor și metodelor moderne de cultivare a solului, se obțin recolte bune de cartofi, care sunt folosiți nu numai pentru consumul intern, ci și pentru export.

    Astăzi, fermierii experimentează culturile de cereale, cum ar fi orzul și grâul, care anterior nu puteau să prindă rădăcini din cauza climatului rece. Datorită hidroponiei și aeroponiei, se cultivă și ierburi și salate.

    Citește și: Donald Trump – din nou președinte al americanilor. Ce se întâmplă cu prețul cerealelor după alegerile din SUA

    Terenuri agricole în Groenlanda (foto: Latifundist)

    Terenurile agricole din Groenlanda, în totalitate în proprietatea statului

    În total,  99% din terenul arabil (din 2014), 99% este folosit pentru cultivarea ierburilor perene și a cerealelor, care sunt utilizate pentru furajarea animalelor. În rest, se plantează cartofi. Peste 242.000 ha sunt folosite ca pășuni naturale montane vara.

    În ultimii 20 de ani, suprafața cultivată a Groenlandei a crescut cu aproape 30% , în timp ce numărul fermelor a scăzut cu 20%. Fermele profitabile cresc în dimensiune prin combinarea agriculturii cu activități auxiliare precum turismul, pescuitul, vânătoarea sau construcțiile.

    Terenul din Groenlanda este proprietate comună, adică nu există un teren privat. Toate terenurile sunt proprietate de stat și aparțin guvernului autonom al Groenlandei, care le administrează în funcție de interesele comunității, fiind doar date în arendă fermierilor.

    Această prevedere are rădăcini istorice și culturale în modul de viață al popoarelor indigene din Groenlanda, în special al inuiților, pentru care pământul este o resursă comună, mai degrabă decât un obiect de proprietate individuală.

    Lipsa terenurilor agricole de calitate este poate cea mai mare problemă a fermierilor locali. Zonele deglaciate au adesea soluri sărace și instabile, care sunt ușor erodate de vânt și apă. Curățarea buruienilor și îndepărtarea pietrelor necesită fonduri considerabile.

    În plus, în multe zone, solul este cu granulație grosieră și nu reține bine apa, așa că fermierii trebuie să folosească irigarea vara. În plus, solul este sărac în nutrienți, așa că are nevoie de var, îngrășăminte minerale și gunoi de grajd (pentru iarnă).

    Culturi în solarii (foto: Latifundist)

    Noul proiect Groenlanda Verde, pentru o agricultură durabilă

    Guvernul Groenlandei încearcă să sprijine sectorul agricol și să integreze noi tehnologii în. În acest sens, anul trecut, a fost lansat proiectul „Groenlanda Verde”, un nume convențional pentru inițiative și strategii care vizează dezvoltarea unei economii durabile din punct de vedere ecologic, inclusiv agricultura, energia și conservarea naturii.

    Proiectul intenționează să finanțeze cercetarea agricolă, să modernizeze fermele și să dezvolte o strategie de adaptare a sectorului agricol la schimbările climatice.

    Unul dintre elementele importante ale programului este utilizarea „tehnologiilor verzi”. Guvernul sprijină în mod activ dezvoltarea de sere folosind panouri solare, ferme verticale și tehnologii agricole de precizie. În plus, încurajează fermierii să se concentreze pe metode ecologice curate de cultivare a solului, care nu dăunează mediului.

    Un aspect important al strategiei guvernului a fost crearea de centre de pregătire agricolă care să învețe fermierii locali metode moderne de producție agricolă. În Groenlanda au apărut deja cursuri despre agroecologie, utilizarea inovațiilor în sectorul agricol și metode de agricultură durabilă.

    O mare atenție este acordată și creșterii animalelor: guvernul sprijină achiziționarea de noi grajduri și alocarea de subvenții pentru animale.

    Sectorul ovinelor în Groenlanda (foto: Latifundist)

    Creșterea ovinelor în Groenlanda

    Creșterea animalelor din Groenlanda este o practică provenită de la scandinavi. Acum peste 1.000 de ani, exploratorul Erik cel Roșu și adepții săi au adus din Islanda cultura nordică a agriculturii, care includea creșterea animalelor combinată cu vânătoarea. Și-au situat așezările în sudul Groenlandei, în regiunea Nuuk (acum capitala Groenlandei), unde clima este mult mai blândă și există pășuni bune. Și astăzi se pot vizita rămășițele de grajduri, canale de irigații și țarcuri pentru animale.

    După ce scandinavii au părăsit insula (au plecat complet în secolul al XV-lea), agricultura s-a dezvoltat încet. La începutul secolului trecut, din cauza posibilităților limitate de vânătoare, oile au fost importate din Insulele Feroe ca experiment. Experimentul a avut atât de mult succes, încât în ​​1915 au fost importate alte 180 de oi și a fost înființată o stână de oi în Kakortok.

    Citește și: Donald Trump a amenințat compania John Deere cu majorări de taxe dacă mută fabrica în Mexic

    Viitorul sectorului agricol al Groenlandei

    Schimbările climatice schimbă peisajul economic și ecologic al Groenlandei, deschizând noi perspective pentru dezvoltarea sectorului agricol. În schimb, se confruntă cu anumite provocări. În primul rând, încălzirea ar putea perturba echilibrul dintre vânătoarea tradițională și agricultura modernă, deoarece schimbările climatice afectează populațiile de foci, reni și alte animale importante pentru cultura groenlandeză.

    În al doilea rând, temperatura mai ridicată contribuie la apariția de noi dăunători și boli care nu au existat anterior în regiune. În al treilea rând, în timp ce tendințele generale de încălzire sunt pozitive pentru sectorul agricol, evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi furtunile puternice, înghețurile rapide și ploile devin din ce în ce mai frecvente, dăunând culturilor.

    În plus , extinderea culturilor de cereale și a celor netradiționale poate contribui la autosuficiența alimentară a insulei și chiar la crearea de noi destinații de export. Dezvoltarea sectorului agricol din Groenlanda poate atrage atenția investitorilor internaționali, în special în domeniul producției ecologice și al adaptării la schimbările climatice.

    Viitorul Groenlandei în agricultură (foto: Latifundist)

    Premierul Groenlandei: Țara nu este de vânzare

    În schimb, autoritățile din cealaltă tabără spun că Trump ar trebui să își pună pofta-n cui. Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, a spus că Groenlanda nu este de vânzare, subliniind că insula aparține locuitorilor săi. Aceasta a mai remarcat că este dificil să ne imaginăm un conflict militar sau economic cu SUA din cauza Groenlandei. În schimb, ministrul Apărării, Troels Lund Poulsen, a anunțat planuri de consolidare a apărării Groenlandei, inclusiv cu o investiție de 1,5 miliarde de dolari care ar duce la desfășurarea de misiuni de patrulare suplimentare, drone și echipe de elită de sanie cu câini.

    Din partea Groenlandei, prim-ministrul Mute Egede a confirmat că insula nu este de vânzare. În același timp, a subliniat dorința Groenlandei de independență față de Danemarca, menționând că groenlandezii ar trebui să își decidă propriul viitor și să își aleagă partenerii pentru cooperare.


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă