Medic veterinar: „Febra aftoasă poate fi transmisă indirect de oameni. Accesul în ferme ar trebui limitat”
Violina Gorcinschi -Febra aftoasă poate fi transmisă de oameni. Febra aftoasă este foarte contagioasă, a declarat dr. Andreas Randt, director general și șef veterinar al Serviciului Bavarez de Sănătate Animală (TGD) din Germania. Acesta a informat că oamenii, dar și vântul pot fi un vector de răspândire a bolii. De aceea, măsurile de prevenire și control trebuie să fie foarte stricte. Vaccinarea, însă, ar fi nu doar ineficientă, dar și dăunătoare.
Potrivit veterinarului, agentul patogen care provoacă febra aftoasă este extrem de periculos. Boala se transmite foarte ușor la toate tipurile de animale cu copite, bovine, oi, porci etc și duce la pagube economice mari. Din cauza bolii, animalele nu mai pot mânca, nu mai pot merge, nici nu mai pot digera. În plus, virusul este foarte rezistent și poate supraviețui cu ușurință în mediu până la trei luni în condițiile meteorologice actuale.
Medic veterinar: Febra aftoasă poate fi transmisă de oameni
Acesta e de părere că virusul este prezent de ceva timp la animale. Deocamdată, nu s-a confirmat combinația de măsuri care să asigure prevenirea răspândirii bolii.
„Acesta este și rezultatul studiilor efectuate de Institutul Friedrich Löffler asupra celorlalte unsprezece animale care au fost apoi sacrificate. Anticorpi au fost deja detectați și în ele. Acest lucru sugerează că agentul patogen a fost prezent în populație de ceva vreme. Știm că agentul patogen poate fi transmis foarte ușor și prin vânt. Atunci, desigur, întrebarea este în ce măsură măsurile clasice de boli ale animalelor cu o zonă de excludere de trei kilometri și o zonă de monitorizare de zece kilometri sunt suficiente aici. Din fericire, se pare că a fost suficient până acum”, a declarat dr. Randt.
Expertul îi sfătuiește pe crescători să testeze atent animalele. În plus, este indicată nu doar restricționarea circulației animalelor, ci și a autovehiculelor și persoanelor care au acces în fermă, chiar dacă nu provin din zone de mare risc. Motivul este că oamenii fac des plimbări în natură, deseori însoțiți de câini și pot transmite virusul cu ușurință la speciile sensibile. În opinia sa, chiar și sacrificarea integrală a animalelor sălbatice nu ar ajuta în acest caz.
Citește și: Febra aftoasă, confirmată la o fermă din Germania. Crescătorii de animale din România – în alertă!
Medic veterinar: Vântul, vector de răspândire pentru febra aftoasă
Deocamdată, nu se știe originea febrei aftoase, însă există bănuieli că ar proveni din Africa de Nord, Orientul Mijlociu sau Turcia. Vectorii de transmitere pot fi chiar vântul, oamenii sau autoturismele.
„Deocamdată nu se știe cum a ajuns agentul patogen aici. Cu toate acestea, știm că este serotipul O, care apare în Africa de Nord sau Orientul Mijlociu sau Turcia. Revenind la focarul din 2001 din Marea Britanie. Epidemiologii au demonstrat ulterior că transmiterea a avut loc prin transportul animalelor, persoane sau mașini. Într-un caz, s-a dovedit chiar că virusul febrei aftoase a ajuns în Franța prin intermediul vântului peste Canalul Mânecii. A existat și un transfer pe mare între Danemarca și Suedia. Agentul patogen poate parcurge 40 de kilometri cu vântul”, a argumentat dr. Randt.
Citește și: Un fermier din Germania aruncă zilnic 33.000 de litri de lapte. Întreg sectorul, în prag de colaps
Medic veterinar: Vaccinarea nu este o soluție
Expertul german este, de asemenea, de părere că vaccinarea nu este soluția în acest caz deoarece are doar rol de prevenție. Dacă animalele ar fi vaccinate preventiv, nu s-ar mai putea face diferența între cele imunizate și cele bolnave, din cauza anticorpilor, ceea ce ar duce la eliminarea în masă a efectivelor.
„În cazul febrei aftoase, vaccinarea este cel mult al doilea pas. Primul pas este izolarea prin sacrificare și control. Momentan aș aștepta să văd despre vaccinare”, a explicat veterinarul.