• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierii – în plin sezon al fătărilor în ferme. Primele calcule de preț și greutate pentru mieii de Paști

    Angelica Lefter -

    În fermele de ovine din România au apărut deja primii miei. Până la Paști, crescătorii estimează că aceștia vor avea peste 20-23 de kilograme și vor fi numai buni de sacrificare. În ceea ce privește prețurile, oierii nu pot face de pe acum estimări, dar vor ține cont de costurile de producție din acest an.

    Citiți și: Îngrășarea rapidă a mieilor cu o rețetă de furajare intensivă

    Fermierul Nicu Crăciun, alături de soție

    Oierul Nicu Crăciun din comuna Sagna, sat Vulpășești, județul Neamț, care deține peste 1.400 de oi, este de părere că nu se poate discuta acum despre preț, însă în fermă este plin sezon de fătări.

    ”Monta se face începând de la 15 august. Avem miei în ferme, este plin sezon de fătări. Noi avem în fermă deja 500 de miei, dar sunt mici, fătați de 10 zile. Noi sperăm ca de Paști să se facă de 30-36 de kilograme. Dacă o să intre Arabia Saudită și vom face exporturi, probabil că prețul mieilor va crește. Putem vorbi concret, s-a încărcat la Bistrița miel de lapte, cu 21 de lei/kg. Aici vorbim și de ce suportă piața, și consumul intern. Furajele s-au scumpit puțin, dar eu cred că mielul anul acesta va fi aproape de prețul de anul trecut, eu discut de zona Moldovei, nu dă nimeni, pentru că aceasta este puterea de cumpărare la noi. V afi în jur 45-50 de lei/kg tăiat, eu așa preconizez”, a menționat fermierul Nicu Crăciun pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Până la Paști, mieii vor avea maxim 25 de kg

    Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis Botoșani, a confirmat că în mai multe ferme din zona Moldovei fătările au avut loc deja, astfel că oierii se pregătesc pentru a-și valorifica munca în preajma sărbătorilor pascale. Ca reprezentant al Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor ”Popăuți” – Botoșani, instituție pe care o conduce, Ionică Nechifor a menționat că i-ar sfătui pe oieri să aștepte o evaluare a specialiștilor pentru stabilirea unui preț în piață și le transmite să nu se grăbească să vândă mieii care încă nu vor atinge de Paști greutatea optimă pentru că aceștia pot foarte bine merge la export, potrivit celor declarate pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”La fermierii din zona de munte, fătările sunt începute de undeva de pe la final de decembrie. Inițial, la noi tradiția este undeva în februarie-martie, dacă mă raportez la zona noastră, în februarie încep fătările, că fermierii s-au mutat și ei cu o lună, știind că Paștele este undeva în 20 aprilie, atunci au mutat și ei monta mai devreme ca să aibă miei mai mari până la Paști”, a spus Ionică Nechifor.

    Deocamdată, lansarea unor prețuri este prematură, consideră cunoscutul fermier. Tot ce trebuie să știe oierii este că ar trebui să-și valorifice munca și prețul să reflecte consumul pentru furajarea mielului, a mamei și perioada de alăptare.

    ”Nu au de unde să știe prețurile la ora actuală. Noi, ca stațiune, în fiecare an facem chestiunea asta și monitorizăm absolut toate cheltuielile, până la o greutate optimă, și aici spunem undeva la minim 20 de kilograme în viu, ca să ne rămână o carcasă de 11 kilograme, monitorizăm, undeva în 15 februarie o să avem niște date precise privind prețul pe mielul în viu, în ideea ca să avem undeva până aproape de 10 martie, 10 aprilie, să spunem un preț pentru că vânzarea lor n-o să înceapă mai devrem ede 5 aprilie. Atunci o să avem un preț de producție calculat după cifrele pe care le monitorizăm noi și vom oferi un preț exact, că de la prețul respectiv mai discutăm ceva, pentru că piața oferă prețul, este alceva, este cerere și ofertă”, a arătat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Ionică Nechifor.

    Citiți și: Oierii dau lovitura la export! Alexandru Bociu: Arabia Saudită se deschide în 10 zile. Vor 15 milioane de oi pe an

    Ionică Nechifor: Prețurile vor fi mai bune pentru mieii mai mari

    Directorul Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor ”Popăuți” – Botoșani a arătat că în fiecare an, în cadrul instituției, sunt calculate cheltuielile pentru producție, astfel încât oierii să poată avea la îndemână un preț corect. Structura și calculul costului de producție pentru tineret curent poate să arate, desfășurat, cum s-a ajuns la prețul orientativ de vânzare a mieilor.

    ”Eu pot să fac un calcul pe baza celui de anul trecut, raportat la inflație, dar nu e relevant, pentru că prețul ține cont și de oferta pe care o avem, mai ale scă intervine pe piață acum și interesul Arabiei Saudite, aici lucrurile sunt un pic reglate de piață. Eu pot, la un moment dat să spun un preț deproducție. Oierii iau în calcul furajul achiziționat, motorina, piesele la un utilaj dacă s-a stricat sau nu, noi la Stațiune luăm în calcul și cât este salariul la un îngrijitor, costurile cu electricitatea, cu apa, ori aceste costuri la un fermier nu sunt contabilizate, ei se orientează după prețul pieței. În zona noastră, de regulă, oierii se orientează după ce spunem noi, la Stațiune, noi spunem chestiunile tehnice”, a mai menționat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis Botoșani.

    Sfatul specialistului este ca oierii să asigure necesarul de consum pe piață pentru Paști, însă să își oprească și miei pentru export.

    ”Problema este că anul acesta mieii nu vor ajunge la o greutate mare, vor fi de maxim 25 de kilograme. Valorificarea va începe de pe data de 5 aprilie și le spun crescătorilor să nu se grăbească. În aceste condiții, Arabia Saudită o să ceară miei mari. Eu recomand ca oierii să nu sacrifice la Paști mai mult decât este cerința, restul să dea la o greutate mai mare la export, căci altfel vor pierde, dacă îi dau la greutăți mici. Noi trebuie să ne asigurăm că ai noștri consumatori au de unde să-și achiziționeze un miel dacă își dorește, restul mai vedem”, a spus Ionică Nechifor.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Teren de aproape 4.000 de hectare, scos la licitație în Ucraina. Prețul de pornire Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Garda de Mediu controlează fermele agricole care au primit fonduri europene

    Ultimele știri

    Fermierul Bogdan Costache a făcut profit cu primele 20 de hectare cultivate cu sorg Fermierii români, cu marfa în supermarket! Mesajul transmis de ministrul Barbu! Trump a schimbat conducerea USDA, instituția care dă tonul pe bursa de cereale