• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Focare de variolă ovină confirmate în Olt. 3.000 de oi și capre sacrificate în 7 exploatații

    Roxana Dobre -

    Două focare de variolă ovină au fost confirmate în două localități din județul Olt. Sunt șapte exploatații non-comerciale afectate, în total peste 3.000 de animale fiind supuse sacrificării, potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt (DSVSA).

    Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt (DSVSA Olt) a anunțat că, în data de 21 iulie, a fost confirmată prezența virusului POX – variola ovină – în județul Olt, în două localități, respectiv în localitatea Tufeni și în localitatea Crîmpoia. Efectivul total de animale afectat este de aproximativ 2.600 ovine și caprine, în localitatea Tufeni și de aproximativ 450 de ovine și caprine, în localitatea Crîmpoia, adică 3.050 de capete.

    Citiți și: Numărul focarelor de variolă la oi și capre – în creștere. Toate sunt localizate în județul Teleorman

    Focar de variolă ovină, confirmat în două localități din județul Olt

    Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezența virusului variolei la probe prelevate (tampoane nazale și sânge integral) de medicii veterinari oficiali ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt, ca urmare a modificării statusului de sănătate a unor ovine din șase exploatații nonprofesionale din localitatea Tufeni și dintr-o exploatație nonprofesională din localitatea Crîmpoia. Efectivul total de animale afectat este de aproximativ 2600 ovine și caprine, în localitatea Tufeni și de aproximativ 450 de ovine și caprine, în localitatea Crîmpoia.

    DSVSA Olt mai subliniază că ieri, marți – 22 iulie, a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) constituit la nivelul Instituției Prefectului Județului Olt, în cadrul ședinței a fost aprobat planul de măsuri pentru combaterea bolii, cu stabilirea măsurilor de urgență și a responsabilităților instituționale.

    Conform legislației în vigoare se va proceda la eliminarea întregului efectiv de ovine și caprine, urmat de ecarisarea cadavrelor prin îngropare, în locații amplasate pe teritoriile celor două localități, avizate de Garda de Mediu Olt și de Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt.

    În jurul focarelor s-au delimitat zonele de protecţie (3km) şi de supraveghere (10km) și s-au luat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport.

    -Pentru focarele confirmate în localitatea Tufeni s-au delimitat cele două zone de restricție astfel: Zona de protecție de 3 km în care sunt incluse localitățile Tufeni și Icoana. Zona de supraveghere de 10 km în care sunt incluse localitățile Icoana, Corbu, Movileni, Ghimpețeni, Nicolae Titulescu, Șerbănești, Văleni și fonduri cinegetice.

    -Pentru focarele confirmate în localitatea Crîmpoia s-au delimitat cele două zone de restricție astfel: Zona de protecție de 3 km, care cuprinde localitățile Crîmpoia și Nicoale Titulescu. Zona de supraveghere de 10 km, care cuprinde localitățile Șerbănești, Nicolae Titulescu, Ghimpețeni, Văleni, Movileni, Tufeni și fonduri cinegetice.

    Toate exploatațiile comerciale de ovine și caprine din județul Olt au fost notificate și verificate în vederea respectării stricte a măsurilor de biosecuritate.

    De asemenea, au fost notificate Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele limitrofe: Teleorman și Argeș.

    ”Echipe mixte de medici veterinari oficiali și medici veterinari de liberă practică împuterniciți sunt deja pe teren și desfășoară anchete epidemiologice și măsuri de control pentru limitarea și neutralizarea focarelor. Pe această cale, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt solicită tuturor celor interesați, implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise, pentru a-și proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt solicită sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciunile la animale şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre, respectiv se impune măsura de interdicție a mișcării ovinelor și caprinelor din exploatații în această perioadă, atât la nivelul județului, cât și mișcările interjudețene”, a mai transmis DSVSA Olt.

    Citiți și: Peste 1.000 de oi din două ferme din Bulgaria, sacrificate din cauza variolei ovine

    Târgurile de animale, sub restricții

    DSVSA Olt a reamintit că se mențin restricțiile în ceea ce privește organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comerciazării acestora, interdicție de funcționare a târgurilor de animale vii.

    ”Este important de menționat că mediul poate rămâne contaminat pentru o perioadă lungă de timp, astfel încât măsurile de igienă și biosecuritate sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii bolii, virusul fiind foarte rezistent la uscăciune”, a atras atenția DSVSA Olt.

    Instituția a reamintit crescătorilor de ovine și caprine că variola ovină este o boală virală gravă care afectează în principal ovinele și caprinele, cauzată de un virus din familia Poxviridae. Boala are un caracter foarte contagios și se poate răspândi rapid într-o turmă, ducând la pierderi economice semnificative.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția de 1.200 euro/ha pe care care foarte puțini fermieri au cerut-o. MADR a anulat sprijinul Micii fermieri nu mai vând grâul la recoltă după ce s-au unit într-o cooperativă și și-au construit propriul siloz Combinele chinezești de putere mică au intrat pe piața UE. Cu cât le pot cumpăra fermierii

    Ultimele știri

    Tractorul Zetor Seria 6, finalist la premiul ”Tractor of the Year 2026” – categoria MidPower Florin Barbu, discuții cu fermierii din județul Arad despre viitorul subvențiilor. Ministrul – însoțit chiar de un fermier Hibridul de rapiță PT 320, de la Agrii, are tehnologia Sclerotinia Protector