Precizări de la Finanțe despre impozitarea salariilor din agricultură
Violina Gorcinschi -Precizări despre impozitarea salariilor din sectorul agricol și industria alimentară. Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) din județul Argeș a emis o informare despre actualizarea facilităților fiscale, măsuri se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.
Referitor la eliminarea facilităților fiscale din mai multe sectoare, inclusiv sectorul agricol și industria alimentară, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Argeș a transmis un comunicat de presă cuprinzând o serie de precizări.
Prin Ordonanţa de Urgență a Guvernului nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial nr. 1334/31.12.2024, au fost eliminate facilitățile fiscale în domeniul tehnologiei informației, sectorul construcții, sectorul agricol și în industria alimentară, astfel:
Se elimină facilitățile fiscale privind scutirea de impozit pe venit şi reducerea cotei de contribuție de asigurări sociale (CAS) pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor obținute de către persoanele fizice, ca urmare a desfășurării activității:
– de creare de programe pentru calculator;
– în sectorul construcții;
– în sectorul agricol și în industria alimentară.
Legislația actualizată se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025. Se abrogă art. 60 punctele 2,5,7, art. 138^1, art. 138^2, art. 138^4 și art. 138^5 din Codul fiscal.
Salariul minim brut pe țară garantat în plată se stabileşte, începând cu data de 1 ianuarie 2025:
– pentru sectorul construcții, la suma de 4.582 lei;
– pentru sectorul agricol și industria alimentară, la suma de 4.050 lei.
Se menţine scutirea de impozit pe venit şi a contribuțiilor sociale aferente pentru suma de 300 lei, pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza unui contract individual de muncă, cu norma întreagă, la locul unde se află funcția de bază, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile;
b) venitul brut realizat din salarii și asimilate salariilor, fără a include contravaloarea tichetelor de masă, voucherelor de vacanță, respectiv indemnizația de hrană, nu depăşeşte nivelul de 4.300 lei inclusiv.