Salata trufanda are cel mai mare preț de pe piață de până acum: 3 lei bucata
Angelica Lefter -Au apărut primele trufandale, iar salata verde este una dintre ele. Temperaturile mai mari din această iarnă au ajutat la dezvoltarea plantelor, iar legumicultorii au profitat din plin. Prima salată verde produsă în România ajunge în magazine și în piețe. Cine a fost inspirat, a investit în semințe, folie și pământ și are acum cea mai frumoasă salată verde.
Fermierul Laurențiu Mălăescu din Bălești, județul Gorj, este primul care a ieșit cu salata din zona în care activează și este mândru de marfa sa. Anul acesta a investit mai mult, dar câștigurile vor fi pe măsură. Deși a observat prețurile mai mari la inputuri, legumicultotrul nu face rabat de la calitate.
Citește și: Un tânăr fermier din Gorj cultivă roșii-gigant care ajung să depășească 1,5 kg
Salata verde, trufanda vândută cu 3 lei bucata la angro
Laurențiu Mălăescu a găsit rapid cumpărători pentru cele peste 15.000 de salate cultivate în solarii. Mai mult, legumicultorul a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că salata de anul acesta are cel mai bun preț de până acum, vânzând fiecare bucată cu 3 lei la angro.
”Am pus vreo 15.000 de salate și am desfacere la două aprozare din Târgu Jiu, însă ei vând puțin, așa că am vândut o cantitate mai mare către un domn de la Deva, care mi-a luat 2.000 de bucăți și mai urmează acum să cumpere 1.000 de salate. Ar dori și mai mult, dar nu pot eu să dau momentan pentru că lucrez doar eu cu soția și nu putem tăia cantități așa mari, nu există forță de muncă în zonă. Am cultivat salată în 1.000 de metri pătrați în solar fără încălzire, am plantat salata în noiembrie, am trei serii cu o săptămână diferență între ele, să se maturizeze treptat. Acum am dat-o cu un preț bun, 3 lei la angros, probabil nu se găsește. Inițial angrosiștii mi-au oferit 3,5 lei și am lăsat eu la 3 lei pentu că iau cantitate. În magazin, probabil, că va intra cu 4-5 lei bucata” a spus legumicultorul Laurențiu Mălăescu.
Fermierul a renunțat la ceapă și spanac pentru că nu găsește forță de muncă în zonă
Fermierul gorjean are în solarii la momentul de față doar salată. De regulă cultiva și ceapă verde și spanac, însă lipsa forței de muncă l-a determinat să renunțe la aceste două produse. În schimb, produce și vinde răsaduri de tomate și castraveți, dar și produce propriile tomate pe care le va cultiva imediat ce va scoate salata din pământ.
”Am 1.100 de metri pătrați de solarii. Acum, în primăvară, puneam și ceapă și spanac, dar acum am doar salată, pentru că este mai mult de muncă la celelalte și nu există persoane pe care să le angajez în această activitate. După salată voib pune roșii, castraveți și ardei. Din zona mea, eu scot printre primii tomate, la începutul lui iunie, iar castraveții pe la jumătatea lunii mai. În ce privește salata verde, eu îmi produc răsadurile din sămânță cumpărată de pe diverse site-uri”, a menționat legumicultorul gorjean.
Prețurile de producție pentru legume cresc în fiecare an
Față de anii trecuți, Laurențiu Mălăescu spune că inputurile s-au scumpit. Deja plătește mai muolt pentru folie, pentru cele necesare producerii de răsaduri, însă ca și producător nu își va permite să crească prea mult prețurile.
”Eu produc înn jur de 80.000 de fire de răsaduri și nu înțeleg de ce, de la an la an, se scumpesc toate, semințe, alveole, turbă. Noi trebuie să menținem prețurile de la an la an, eu nu pot pune 20 de bani mai mult la fir pentru că omul se uită la bani și nu mai cumpără. De la an la an dau tot mai mulți bani pentru a produce. Nu mai vorbesc de folia termică, de la 18-19 lei/kg a crescut direct la 23 de lei/kg. Acestea sunt consumabile pe care nu le mai poți folosi. La fel și folia neagră din jur pe care eu o pun pentru a capta razele solare și pentru a încălzi astfel solarul. Chiar dacă nu se scumpesc mult, se adună”, a conchis fermierul Laurențiu Mălăescu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Pentru cei care se întreabă dacă salata este un produs natural și fermierul nu a potențat-o, trebuie să știe că produsul arată atât de bine pentru că legumicultorul folosește ca îngrășământ gunoi de grajd de vacă, are udare prin picurare fără de care în solar nu este posibil ca plantele să crească, iar căldura este păstrată de tipurile de folie folosite pentru mulcire și acapararea razelor solare. Cine dorește salată verde direct din solariile lui Laurențiu Mălăescu poate intra pe pagina de Facebook a legumicultorului – Solarii Bălești, unde poate găsi toate informațiile.