Fasolea cu păstăi la metru. Semănat, îngrijire, producție
Violina Gorcinschi -Fasolea cu păstăi la metru – cum se cultivă Vigna unguiculata în România. Aflați din acest articol la ce condiții de temperatură, lumină, sol, umiditate crește fasolea la metru, cum se plantează, când se recoltează și cum se îngrijește fasolea care face păstăi uriașe .
Fasolea cu păstăi la metru este un tip de fasole originar din Asia, dar care s-a răspândit și la noi în țară. Datorită gustului său fin și a aromei plăcute, dar și a beneficiilor pentru sănătate, această cultură a căpătat popularitate în gospodăriile românești. S-au adaptat chiar și soiuri care să facă față climatului nostru: Metro Marone și Metro Nero, ale căror semințe pot fi cumpărate online sau din magazinele specializate.
Fasole cu păstăi la metru. Condiții de mediu
Fasolea cu păstăi la metru este pretențioasă la căldură. Semințele germinează în jurul intervalului de 18-22 grade Celsius, temperatură care trebuie să rămână constantă timp de 10-20 de zile (de la germinare la răsărit). În general, aceste plante preferă temperaturi de 19-36 grade Celsius, cu limitele minime la 15 grade Celsius și maxime, de 39 de grade. Pragul minim la care plantele sunt afectate de îngheț este de 5 grade Celsius.
În ceea ce privește lumina, fasolea cu păstăi la metru este genul de plantă de zi scurtă, însă mare iubitoare de lumină. De regulă, are nevoie de minimum 6-8 ore de lumină pe zi.
Acest tip de cultură are cerințe mari și la umiditatea din sol. Preferă solurile reavene, iar eventuala secetă poate afecta grav producția atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ. Pe de altă parte, umiditatea în exces afectează germinarea semințelor și crește riscul de apariție a bolilor. La cultura de fasole la metru se recomandă irigarea prin picurare.
Solurile recomandate pentru fasolea la metru sunt cele profunde, reavene, afânate, bine drenate, aerate și fertile, fără cantități prea mari de azot. Aciditatea trebuie să se situeze la 5,5-7 sau la valori mai largi (pH 4,5-7,4) și
Culturi bune premergătoare pentru fasolea cu păstăi la metru sunt: castravetele, cartoful, varza, spanacul, dovlecelul etc. Se recomandă o rotație a culturii la trei ani.
Fasolea cu păstăi la metru. Cultivare
Cultivarea soiurilor de fasole care fac păstăi foarte lungi nu este una dificilă, dar are nevoie de un sistem de sprijin. Cultura de fasole cu păstăi la metru se poate înființa pe diverse sisteme de susținere înalte de peste 2,5 metri, precum spalieri, araci etc.
Semințele de fasole care vor fi folosite la plantare se pot trata pentru inoculare cu Rhibozium, pentru a ajuta plantele să obțină cantitățile necesare de azot. În astfel de cazuri, nu mai este nevoie de fertilizare suplimentară cu azot.
Citește și: Ceapa egipteană. Cultivare, recoltare, producție
Semănatului culturii de fasole se face primăvara, după 10 mai, când a trecut pericolul înghețurilor, la temperaturi de peste 12 grade Celsius. Înființarea culturii are loc direct în câmp sau grădină, la o adâncime de 2-3 cm, cu ajutorul unui plantator manual, prin două semințe la cuib. Distanța recomandată la semănatul fasolei cu păstăi de un metru este de 30-40 cm între plante pe rând și de 60-90 cm între rânduri. Când plăntuțele au crescut la 5 cm înălțime, acestea se răresc la 15-30 cm între plante pe rând.
Fasole cu păstăi la metru. Îngrijirea culturii
Principalele lucrări de îngrijire la fasolea la metru sunt: erbicidarea, fertilizarea, irigarea, palisarea, tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor.
Fertilizarea se poate realiza cu îngrășăminte foliare, hidrosolubile sau granulate. Toamna, înainte de înființarea culturii, se efectuează o fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat, într-o cantitate de 20-30 tone/ha.
Se recomandă evitarea utilizării excesivă a azotului deoarece acest element favorizează creșterea masei verzi a plantelor, în detrimentul păstăilor.
Așa cum am menționat mai sus, această cultură are nevoie de multă apă, aplicată regulat. De aceea, se recomandă sistemele de irigare prin picurare.
Fasolea cu păstăi la metru. Recoltare
Păstăile de fasole la metru se recoltează când ating maturitatea, la 50-60 de zile de la răsărirea plăntuțelor, dimineața. Păstăile trebuie să aibă circa 4 mm grosime, să fie fragede, flexibile, elastice, la începutul formării semințelor. Recoltarea se face eșalonat, zilnic, pentru a preveni îmbătrânirea păstăilor și a obține producții mai mari. Astfel, intervalul este destul de lung, întinzându-se pe parcursul întregii perioade de vegetație. Recolta se consumă imediat sau se păstrează la frigider. Dacă se dorește depozitarea acesteia pe o perioadă mai lungă de timp, se poate congela.
Producția de păstăi proaspete poate ajunge la 1,4 tone/ha în câmp sau grădină și 14 tone/ha la culturile din sere calde.
Citește și: Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare
Recoltarea boabelor uscate are loc la 80 de zile de la răsărirea, producția putând ajunge la 500 kg/ha.