Ministrul Tanczos Barna: Agricultura generează un deficit foarte mare. Avem 2-3 scheme pregătite pentru zootehnie și producția internă
Angelica Lefter -Agricultura generează un deficit foarte mare, industria alimentară practic nu produce suficient, este de părere ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. Oficialul a subliniat că va fi nevoie de programe de susţinere chiar peste fondurile europene, pentru probleme încă nerezolvate din agricultură.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a menționat, sâmbătă – 1 februarie, în cadrul breiefengului de presă susţinut la Palatul Victoria, după aprobarea bugetului pe anul 2025, că industria alimentară din România are nevoie de programe de susţinere şi în anii următori, chiar peste fondurile europene, pentru că nu produce suficient. Mai mult, ministrul de resort a menționat că anul acesta vor fi două-trei scheme noi pentru zootehnie.
Ministrul Finanțelor: ”Industria alimentară, practic, nu produce suficient”
Tanczos Barna a subliniat că este la curent cu problemele din agricultură, iar în ceea ce privește procesarea, este departe de a fi o problemă rezolvată, în continuare România exportând materie brută.
”Avem câteva scheme de finanţare în ministerele de resort. Agricultura generează un deficit foarte mare, industria alimentară, practic, nu produce suficient. Acolo avem INVESTALIM. Mai avem două-trei scheme noi pregătite de domnul ministru Barbu (n.r. Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale) – chiar ieri am vorbit cu dânsul – pentru zootehnie, pentru a creşte producţia autohtonă şi pentru a creşte procesarea autohtonă, pentru că asta este una dintre cele mai mari probleme. Petrecând câţiva ani buni în Ministerul Agriculturii, ca secretar de stat, chiar ştiu care au fost problemele de atunci. Din păcate, nu s-au rezolvat. Pleacă animale vii din ţară şi se întoarce salamul, pleacă grâu, se întorc produse de panificaţie sau alte produse procesate. Acolo este una dintre cele mai mari mize şi, în anii viitori, este nevoie de INVESTALIM, va fi nevoie de programe de susţinere a industriei alimentare, chiar peste fondurile europene care sunt accesibile şi care sunt atrase în proporţie de 98-99% an de an sau perioadă de perioadă, de către Ministerul Agriculturii”, a spus ministrul Tanczos Barna.
Citiți și: Surse: Bugetul MADR pe 2025 – cu 6% mai puțini bani decât anul trecut
Programele Start-up Nation şi Femeia Antreprenor continuă
Ministrul Finanțelor a mai opinat că vor fi continuate alte două programe importante, Start-up Nation şi Femeia Antreprenor, pentru care vor fi alocate fonduri pentru efectuarea plăţilor.
”În acelaşi timp, am stabilit cu domnul ministru Ivan (n.r. Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării) că vom continua programele din Ministerul Economiei; Start-Up Nation o să fie un program anual. Anul acesta am asigurat credite de angajament pentru contractare şi în momentul în care încep plăţile, vor avea şi banii pentru a face plăţi. Chiar astăzi am vorbit despre Femeia Antreprenor şi anul acesta încep contractările şi au chiar bani în a doua parte a anului să înceapă să facă plăţile. Deci, pe economie, vom avea nevoie de câte un un imbold, un catalizator, acolo, în domeniile care generează de cele mai multe ori sau cele mai mari deficite comerciale”, a conchis ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Guvernul a aprobat ieri, sâmbătă – 1 februarie, Legea bugetului de stat pe 2025, care include sumele pentru sprijinirea fermierilor români în acest an. Bugetul Ministerului Agriculturii, deși mai mic cu 6% decât în anul anterior, va acoperi achitarea tuturor angajamentelor pe care guvernanții trebuie să le transfere către producătorii agricoli.