• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șase români au furat usturoi de 600.000 de euro de la fermierii spanioli. Marfa ar fi ajuns în România

    Roxana Dobre -

    Șase români sunt implicați într-un scandal major care a zguduit comunitatea agricolă din Spania. Aceștia sunt acuzați că au folosit identități false și promisiuni financiare pentru a sustrage aproape o mie de tone de usturoi din depozitele fermierilor din zona Cuenca, cauzând un prejudiciu de aproximativ 600.000 de euro.

    Un scandal uriaș care a izbucnit în Spania are în prim-plan un grup de români. Aceștia ar fi folosit identități false și au sustras aproape o mie de tone de usturoi din depozitele agricultorilor din zona Villanueva de la Jara (Cuenca), provocând un prejudiciu de 600.000 de euro. Liderul grupării rămâne necunoscut și este bănuit că s-ar ascunde chiar în țara noastră.

    Citiți și: Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare

    Escrocherie de 600.000 de euro, în Spania

    Schema pe care au folosit-o hoții pentru a-i înșela pe cultivatorii de usturoi

    Evenimentele datează din august 2022, după campania de recoltare a usturoiului, când un intermediar român, rezident în localitatea Villanueva de la Jara (Cuenca), s-a prezentat la depozitul unei firme situate în orașul Las Pedroñeras (Cuenca), în compania unui alt bărbat de aceeași naționalitate și reprezentând o firmă din țara sa s-a oferit să cumpere o cantitate mare peste prețul pieței. Managerul depozitului, după ce a ajuns la o înțelegere cu aceste două persoane, a contactat mai mulți fermieri locali și i-a pus să-și vândă usturoiul, lăsându-l depozitat până când cumpărătorul ar fi urmat să plătească pentru el, conform publicației spaniole cmmedia.es.

    Odată cu vânzarea, fermierii au primit chitanțe pentru transferuri bancare de la o instituție financiară străină , dar banii nu au ajuns niciodată în conturile lor. Dupăce s-a descoperit că usturoiul a dispărut  au fost depuse în total douăsprezece plângeri pentru înșelăciune.

    Citiți și: Bărbat acuzat de furt de porumb de pe un teren pe care îl deține

    Usturoiul a fost transportat la El Provencio și Balazote pentru a fi dus în România

    S-a constatat că din depozitul în care se afla usturoiul din Las Pedroñeras, a fost transferat la două firme situate în El Provencio și Balazote (Albacete) iar ulterior marfa a fost dusă în România ca destinație finală.

    Garda Civilă a efectuat controale la depozitele Balazote, observând că responsabilii de acestea nu țineau evidența corespunzătoare de intrare a transporturilor de usturoi, și că nu existau documente de intrare sau de ieșire pentru mărfuri.

    Operaţiunea denumită „Ceres-Alium” a culminat cu arestarea a două persoane şi cercetarea altor patru ca presupuşi autori a douăsprezece infracţiuni de înşelăciune şi alta de fals în înscrisuri, potrivit unui comunicat al Gărzii Civile. În prezent se fac demersurile necesare pentru arestarea principalului răspunzător al jafului, care se presupune că se află  în România și care, pe lângă faptele cercetate, face obiectul unei ordonanțe de percheziție, arestare și închisoare de la un Tribunal din Loja (Granada) pentru fapte similare.


    Te-ar mai putea interesa

    Sute de hectare cu sfeclă, distruse de o ciupercă. Fermierilor li s-a promis că nu vor pierde sprijinul cuplat de la APIA Mihaela Neagu, Fabrica de zahăr Luduș: Am încheiat cea mai grea campanie de recoltare a sfeclei de zahăr Primul județ în care fructele și legume din piețe vor fi testate pentru reziduuri de pesticide

    Ultimele știri

    Vești proaste pentru fermierii care cultivă cereale. Motivul pentru care prețurile ar putea să scadă Plata ANT pe hectar și cap animal. Anunțul APIA pentru toți fermierii China promovează creșterea consumului de cereale integrale pentru a stimula agricultura și reduce risipa