Subvenția APIA care intră printre ultimele la plată în acest an
![Roxana Dobre](/autori/roxana-dobre.jpg)
![](https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2025/02/plata-apia-porumb.jpg)
Plata de circa 230 de euro la hectar, printre ultimele subvenții care vor ajunge în conturile fermierilor. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a făcut o serie de precizări cu privire la plata PD-26 – sprijin cuplat pentru venit porumb pentru siloz, o subvenție care putut fi solicitată de fermieri pentru prima dată în 2024.
APIA a informat în mediul online fermierii că plata pentru sprijinul cuplat la siloz este printre ultimele subvenții care se achită în acest an în conturi. Cuantumul estimat în PNS pentru această schemă este de 230 de euro la hectar.
Citiți și: Subvenții APIA. Sprijinul cuplat pentru porumb siloz – condiții, plăți la hectar
![](https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2025/02/subventie-porumb-cuplata.jpg)
APIA: Sprijinul cuplat pentru porumb siloz, printre ultimele intervenții care intră în procedură de plată
Un fermier a chestionat APIA în legătură cu plata pentru porumbul siloz, mai exact PD-26 – sprijin cuplat pentru venit, subvenție care a putut fi solicitată de producătorii agricoli pentru prima dată în campania 2024. ”Subvenția la siloz când intră?”, a întrebat scurt un beneficiar al acestei plăți, pe pagina APIA.
Agenția a adus clarificări cu privire la această plată punând accent pe faptul că subvenția cuplată se achită printre ultimele scheme pentru campania 2024. ”Măsurile aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal, așa cum este și PD-26: sprijin cuplat pentru venit – porumb pentru siloz, sunt, de obicei, ultimele intervenții care intră în procedură de plată în cadrul campaniilor derulate de APIA”, a specificat APIA.
Agenția a reamintim că fermierii care au solicitat plata pentru siloz trebuie să depună documentele doveditoare privind certificarea lotului de sămânţă sau buletinul de analiză oficială.
”Până la data de 31.03.2025 aveți termen pentru depunerea documentelor doveditoare privind certificarea lotului de sămânţă sau buletinul de analiză oficială, cu menţiunea ”Sămânţă admisă pentru însămânţare”, sau buletinul de analiză oficială cu menţiunile ”Necesar propriu” şi ”Interzisă comercializarea” sau documentul de calitate
şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate”, a menționat agenția.
Citiți și: Dispare subvenția APIA plătită pe hectar? Calculele care dau peste cap planurile fermierilor
Subvenția APIA la siloz: cuantum
Subvenții APIA pentru porumb siloz se acordă fermierilor cu o producție minimă de 18 tone/ha ce trebuie valorificată prin norma de furajare a animalelor din exploatație. Cuantumul indicativ maxim estimat de 298,90 euro/ha în anul 2024, pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei la cultura de porumb pentru siloz.
Cuantumul indicativ minim estimat de 195,22 euro/ha în anul 2024, pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivat iar cuantumul unitar planificat este de 230,00 euro. Alocarea financiară orientativă anuală este de 4.600.000,00.