Ce sunt coeficienții de producție standard și cât influențează dimensiunea fermei în accesarea fondurilor europene prin PNDR
agrointeligenta.ro -Deși nu este un termen nou, coeficientul de producție standard este un instrument esențial în calcularea dimensiunii explotației agricole și, la cele mai multe măsuri de finanțare din noul PNDR, nivelul valorii de producție standard – SO este un criteriu important, chiar eliminatoriu.
Coeficienții de producție standard valabili în 2015 pentru PNDR 2014-2020 sunt aceeași pe care fermierii și firmele de consultanță i-au folosit și în anii trecuți. În continuare, calculul făcut de autorități are în vedere SO/ha aprobați de Eurostat și care reprezintă o medie a producțiilor agricole din anii 2008 și până în 2012.
De ce sunt importanți acești SO?
În primul, rând, dacă este să avem în vedere cele două măsuri de finanțare lansate deja din noul PNDR, am vedea că, în funcție de acești coeficienți standard și de dimensiunea fermei, beneficiarul se încadrează pentru o anumită sumă sau proiectul său poate fi chiar neeligibil. Cu alte cuvinte, dimensiunea fermei, a producției sale cântăresc tot mai mult – în puncte, pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile.
Cum se calculează dimensiunea fermei
Pe Submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, solicitantul trebuie să aibă în vedere că poate depune proiect doar dacă dimensiunea economică a explotației sale agricole este de minimum 12.000 SO. Este vorba, astfel, de o fermă de dimensiune medie, care, dacă este să avem în vedere valorile indicate de Eurostat, ar putea echivala cu o fermă vegetală de 12 hectare cultivate cu grâu sau de 4 hectare cultivate cu cartofi. În cazul unei ferme de vaci, spre exemplu, ar fi vorba de un efectiv minim de 11 vaci de lapte, în timp ce apicultorii se încadrează pentru Submăsura Instalarea tinerilor fermieri doar dacă au peste 229 de stupi de albine.
Mai mult, în cadrul măsurii dedicate tinerilor care au sub 40 de ani, fermele care au o dimensiunea între 12.000 (22 ha grâu) și 29.999 SO (56 ha grâu) pot primi cel mult 40.000 de euro sprijin nerambursabil, în timp ce fermele mai mari, între 30.000 SO (56 ha grâu) și 50.000 SO (64 ha grâu) sunt eligibile pentru suma maximă de 50.000 de euro. Dacă ferma este mai mare, ea nu se mai încadrează pentru finanțare prin Instalarea tinerilor fermieri și solicitantul trebuie să opteze pentru altă măsură de sprijin din noul PNDR.
Modul de calcul al dimensiunii unei exploatații agricole este simplu: se înmulțesc elementele existente în fermă (suprafețe cultivate, efective de animale) cu coeficientul de producție standard care îi corespunde (vezi mai jos lista).
Pentru SubMăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole, lucrurile sunt un pic mai complicate în raport cu modul în care dimensiunea fermei influențează modul de acordare a sprijinului financiar din bani europeni.
În cazul fermelor având dimensiunea economică până la 500.000 SO, sprijinul public nerambursabil este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși maximum de:
– 500.000 de euro și 100.000 de euro pentru fermele mici – pentru proiecte care prevăd achiziții simple
– 1.000.000 de euro pentru sectorul vegetal și 200.000 de euro pentru fermele mici din sectorul vegetal – pentru proiectele care prevăd construcții-montaj
– 1.500.00 de euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic și 300.000 de euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic
– 2.000.000 de euro și 400.000 de euro pentru fermele mici – pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate.
În cazul fermelor având dimensiunea economică peste 500.000 SO, sprijinul public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăși maximum de:
– 500.000 de euro – pentru proiectele care prevăd achiziții simple
– 1.000.000 de euro pentru sectorul vegetal, respectiv 1.500.000 de euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic – pentru proiectele care prevăd construcții-montaj
– 2.000.000 de euro – pentru proicetele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate.
Intensitatea sprijinului nerambursabil va putea crește, dar rata maximă a sprijinului combinat nu poate depăși 90% în cazul fermelor mici și medii (cu dimensiunea până la 250.000 SO), respectiv 70% în cazul fermelor având între 250.000 SO și 500.000 SO, în cazul investițiilor realizate de tinerii fermieri (până în 40 de ani), pentru proiecte integrate, operațiuni sprijinite în cadrul Parteneriatului European pentru Inovare – PEI, etc. – Document MADR, 25 martie 2015
Clasificarea fermelor în funcție de dimensiunea lor
Ferma mică – exploatația agricolă având dimensiunea economică între 8.000 (15 ha grâu) – 11.999 (22 ha grâu) SO (valoarea producției standard)
Ferma medie – exploatația agricolă având dimensiunea economică între 12.000 (22 ha grâu) – 250.000 (472 ha grâu) SO (valoarea producției standard)
Ferma mare – explotația agricolă având dimensiunea economică peste 250.000 SO (472 ha grâu)
Tânăr fermier (categorie specială) – explotația agricolă cu dimensiunea economică cuprinsă între 12.000 (22 ha grâu) și 50.000 (94 ha grâu) SO (valoarea producției standard).
Lista coeficienților de producție standard – valabilă 2015
Coduri EUROSTAT | Denumire culturi | SO 2010 euro/ha |
B_1_1_1 | Grâu comun | 529,67 |
B_1_1_2 | Grâu dur | 394,39 |
B_1_1_3 | Secară | 392,55 |
B_1_1_4 | Orz | 456,04 |
B_1_1_5 | Ovăz | 302,81 |
B_1_1_6 | Porumb boabe | 640,66 |
B_1_1_7 | Orez | 822,98 |
B_1_1_99 | Alte cereale | 416,58 |
B_1_2_1 | Mazăre boabe, fasole boabe, lupin dulce | 488,31 |
B_1_2_2 | Linte, năut și măzăriche | 387,25 |
B_1_3 | Cartofi | 3120,62 |
B_1_4 | Sfeclă de zahăr | 1245,24 |
B_1_5 | Culturi furajere – rădăcinoase | 1254,08 |
B_1_6_1 | Tutun | 1918,29 |
B_1_6_2 | Hamei | 913,37 |
B_1_6_4 | Rapita | 612,65 |
B_1_6_5 | Floarea soarelui | 501,37 |
B_1_6_6 | Soia | 574,46 |
B_1_6_7 | In, altul decât inul pentru fibră | 1522,65 |
B_1_6_8 | Alte culturi oleaginoase | 274,04 |
B_1_6_11 | Alte culturi textile | 47 |
B_1_6_12 | Plante medicinale, condimente, plante aromatice și mirodenii, inclusiv ceaiul, cafeaua și cicoarea pentru cafea | 812,88 |
B_1_6_99 | Alte plante industriale | 816,04 |
B_1_7_1_1 | Legume proaspete, pepeni şi căpşuni – în câmp | 7113,49 |
B_1_7_1_2 | Legume proaspete, pepeni galbeni și căpșuni cultivate în aer liber, în grădină | 7914,85 |
B_1_7_2 | Legume proaspete, pepeni galbeni și căpșuni cultivate în spații protejate | 37209,23 |
B_1_8_1 | Flori și plante ornamentale cultivate în aer liber | 25638,04 |
B_1_8_2 | Flori și plante ornamentale cultivate în spații protejate | 96808,28 |
B_1_9_1 | Iarba temporara | 256,84 |
B_1_9_2_1 | Porumb furajer | 980,60 |
B_1_9_2_2 | Alte cereale pentru siloz | 468,58 |
B_1_9_2_99 | Alte plante furajere | 632,35 |
B_1_10 | Seminţe şi alte semințe | 3173,70 |
B_11 | Alte plante | 1018,19 |
B_3_1 | Pajiști și pășuni permanente | 261,96 |
B_3_2 | Pășuni sărace: pășunile sărace, inclusiv lăstărișul, de obicei nefertilizate și neîntreținute | 94,74 |
B_4_1_1_1 | Livezi de pomi fructiferi -Fructe semințoase: mere, pere etc., cu excepția stafidelor, -Fructe sâmburoase: prune, piersici, caise, cireșe etc. |
2703,58 |
B _4_1_2 | Fructe mici și bace: coacăze albe și roșii, zmeură, smochine | 3430,92 |
B_4_1_3 | Fructe cu coajă: nuci, alune, migdale, castane etc. | 1556,94 |
B_4_4_1 | Vii – vin de calitate | 1737,12 |
B_4_4_2 | Vii – alte vinuri | 1604,54 |
B_4_4_3 | Vii – struguri de masa | 2028,99 |
B_4_5 | Pepiniere | 6653,13 |
B_4_6 | Alte culturi permanente | 541,52 |
B_6_1 | Ciuperci – pe 100 mp (Nr. recolte pe an=4) | 3845,95 |
Coduri EUROSTAT | Denumire specii animale | SO 2010 euro/cap |
C_1 | Cabaline | 1963,87 |
C_2_1 | Bovine sub 1 an – total | 243,86 |
C_2_2 | Bovine sub 2 ani – masculi | 398,96 |
C_2_3 | Bovine sub 2 ani – femele | 369,66 |
C_2_4 | Bovine de 2 ani şi peste – masculi | 846,07 |
C_2_5 | Bovine de 2 ani si peste – femele | 874,52 |
C_2_6 | Vaci pentru lapte | 1033,43 |
C_2_99 | Bovine de 2 ani şi peste – alte vaci | 561,80 |
C_3_1_1 | Ovine – mioare montate | 50,47 |
C_3_1_99 | Ovine – alte oi | 23,39 |
C_3_2_1 | Caprine – capre montate | 99,37 |
C_3_2_99 | Caprine – alte capre | 38,09 |
C_4_1_1 | Porcine – tineret porcin sub 20 kg | 30,71 |
C_4_1_2 | Porcine – scroafe pentru reproducţie peste 50 kg | 304,03 |
C_4_1_99 | Porcine – alte porcine | 404,39 |
C_5_1 | Pui pentru carne * | 424 |
C_5_2 | Găini ouătoare * | 2273,88 |
C_5_3 | Alte pasari * | 1207,42 |
C_6 | Iepuri (femele iepuri) | 9,31 |
C_7 | Familii de albine | 52,26 |
* Valoarea SO se referă la 100 capete |
Coeficienții au fost calculați ca medie a anilor și aprobați de EUROSTAT.
Regulamente utilizate pentru calculul coeficienților SO 2010:
Regulamentul CE nr. 1242/2008 de stabilire a unei tipologii comunitare pentru exploatații agricole
Regulamentul CE nr. 868/2008 privind fișa exploatației care urmează a fi utilizată în scopul determinării veniturilor exploatațiilor agricole și analizării activității economice
Regulamentul CE nr. 1166/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului privind anchetele structurale în agricultură și ancheta privind metodele de producție agricolă și de
abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 571/88
Documentul Comitetului Comunitar RICA- RICC 1500 Rev.3/2010 Manual de tipologie
Documentul EUROSTAT CPSA/SB/714/2013 – Formatul de transmitere a SO 2010