DSV a descoperit carne cu pestă porcină africană vândută în magazine


Carne contaminată cu virusul Pestei Porcine Africane (PPA), pe masa consumatorilor. Sute de kilograme de carne de porc contaminată cu virusul pestei porcine au ajuns spre comercializare în magazinele din județul Buzău și ulterior la consumatori.
Medicii veterinari buzoieni au descoperit că mai multe loturi de carne vândute în supermarketuri era infectată cu virusul PPA. Mare parte din cantitatea de carne din loturile testate a ajuns la consumatori, înainte verificărilor. Vestea bună este că, spun specialiștii Direcției Sanitar Veterinar, cei care au apucat să consume această carne nu au niciun risc pentru sănătate, în schimb resturile de la preparatele gătite nu trebuie să ajungă la porcii din gospodărie pentru că se pot îmbolnăvi de pestă porcină.
Citiți și: Focar de pestă porcină africană la o mare fermă din Olt. Aproape 10.000 de animale vor fi ucise

Carne infectată cu PPA, vândută în magazine
Prima alertă, venită prin Sistemul de Asistență și Cooperare Administrativă, a fost primită în luna ianuarie. La acel moment, alerta a pornit de la Dâmbovița, acolo unde au fost sacrificați mai mulți porci, suspecți de pestă porcină, iar carnea a ajuns în mai multe măcelării și unități de procesare din județul Buzău. Medicii veterinari au verificat unitățile indicate și au mai găsit 725 de kg de carne de porc din lotul suspect și le-au retras de la comercializare, conform sansanews.ro.
O a doua notificare, pe aceeași tematică, este în desfășurare în prezent. De această data, alerta a venit de la Bacău, acolo unde există focar de pestă porcină la o fermă și de unde, se pare, ar fi plecat mai mulți porci spre sacrificare la un abator, tot din județul Bacău. Carnea rezultată a fost distribuită în mai multe magazine din țară, inclusiv în Buzău. De această dată, medicii veternari nu au mai găsit la vânzare niciun gram de carne suspectă, ceea ce înseamnă că întreaga cantitate a ajuns deja la consumatori.
O altă notificare a fost trimisă din Vrancea, acolo unde au fost sacrificați tot porci din Bacău. Deocamdată, medicii veterinari nu au alte informații pentru că abia au demarat verificările în magazine.
Citiți și: Focar de pestă porcină africană la o mare fermă din Olt. Aproape 10.000 de animale vor fi ucise
Carnea ajunsă în gospodării, un pericol major pentru porci
Medicii veterinari spun că această carne nu prezintă niciun risc pentru sănătatea oamenilor, însă poate fi un vector principal de transmitere a virusului pestei porcine. Mai exact, dacă resturile din preparatele gătite cu această carne ajung la porci, aceștia se pot îmbolnăvi.
De altfel, în prezent, în județul Buzău, sunt active trei focare de pestă porcină, toate în gospodării. Este vorba despre două focare declarate în luna ianuarie 2025, în Pruneni și Sărulești, și unul depistat în luna februarie, în Vadu Sorești. În total, în cele trei focare, au fost ucise 29 de animale.