Focar de pestă porcină africană la o mare fermă din Olt. Aproape 10.000 de animale vor fi ucise
Roxana Dobre -Focar de Pestă Porcină Africană (PPA), confirmat la o fermă comercială din județul Olt. Conform DSVSA Olt, efectivul total de porci la data confirmării bolii este de 38.108 capete porcine, măsurile de eliminare se vor aplica asupra unui efectiv total de 9.991 capete porcine, pe o zonă delimitată fizic si ca flux tehnologic, unde este confirmată boala.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a informat astăzi, joi – 23 ianuarie printr-un comunicat că la o fermă comercială din comuna Tufeni, județul Olt a fost confirmat un focar de Pestă Porcină Africană (PPA). Așa cum a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, cea mai nouă strategie de combatere a bolii aplicată de ANSVSA nu va mai presupune sacrificarea tuturor porcilor bolnavi din fermele unde există PPA ci se va interveni pe zone delimitate.
Citiți și: Focar de pestă porcină depistat la o fermă. Peste 24.000 de animale vor fi sacrificate
9.991 de porci dintr-un efectiv total de 38.108 vor fi sacrificați
Potrivit DSVSA Olt rezultatele au fost validate pe 21 ianuarie 2025, printr-un buletin emis de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. Ca urmare, aproximativ 9.991 de porci dintr-un efectiv total de 38.108 vor fi sacrificați, iar carcasele vor fi distruse sub supraveghere oficială.
Conform planului aprobat de Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt, eliminarea suinelor se va face pe o zonă delimitată fizic și tehnologic, acolo unde boala a fost confirmată. Procesul include distrugerea carcaselor și a materialelor din fermă, în conformitate cu prevederile Regulamentului UE 2020/687.
Citiți și: Fermierii din Ucraina se opun folosirii vaccinului anti pestă porcină africană produs în Vietnam
Zone de protecție și supraveghere
În urma confirmării focarului, autoritățile au stabilit zone de protecție și supraveghere extinse:
Zona de protecție: Localitățile Tufeni și Flori (Olt), Bădești (Argeș) și fondurile cinegetice 28 Brăneasa, 29 Ghimpețeni și 27 Icoana.
Zona de supraveghere: Include localități din județele Olt, Argeș și Teleorman, precum Icoana, Movileni, Șerbănești, Mozăcenii Vale, Bârla, Tecuci.
DSVSA Olt reamintește că pesta porcină africană nu afectează oamenii, însă are un impact economic major. Proprietarii de animale sacrificate vor fi despăgubiți conform legislației, iar publicul va fi informat periodic despre evoluția bolii.
„Este interzisă mișcarea porcilor vii, a cărnii și produselor din carne din zonele afectate. De asemenea, târgurile de animale vii rămân închise până la noi dispoziții,” se mai arată în comunicat.
Autoritățile cer sprijinul cetățenilor și operatorilor economici pentru respectarea restricțiilor și măsurilor de prevenire, având în vedere gravitatea bolii. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate pentru a preveni răspândirea virusului.