• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ultimele discuții despre plata subvenției la bovine: Fermierii așteaptă circa 500 lei/cap de animal și 100 lei/tona de lapte

    Gabriela Gimbășanu -

    În cursul zilei de miercuri, ministrul agriculturii și dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, s-a întâlnit cu reprezentanții crescătorilor de bovine pentru a pune la punct detaliile cu privire la: sprijinul cuplat, plata subvențiilor, dar au fost aduse în discuție și condițiile de eligibilitate. Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, Dumitru Grigorean, a fost participat la discuțiile de la MADR și se declară mulțumit de explicațiile pe care oficialitățile le-au oferit cu privire la întârzierea plăților.

    “Noi credem că în două săptămâni ne vom primi banii. Am fi mulțumiți dacă avem banii în cont până de Paști. Motivul principal pentru care au întârziat plățile a fost legat de dificultatea de centralizare a datelor de către APIA și stabilirea valorii exacte ce va fi plătită pe cap de animal. Suma stabilită și aprobată de guvern trebuie împărțită la efectivul declarat eligibil. Nu au mai fost făcute evaluări în teren din 2013, totul a fost dat peste cap și se pare că de aici au pornit aceste întârzieri. Explicațiile oferite sunt logice, sunt credibile, dar din păcate, vacilor din gospodărie, nu le poți spune că nu le dai de mâncare, pentru că nu ai primit banii de la APIA”, a declarat pentru Agrointeligența, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România.

    Plăți de peste 500 de lei pe cap de animal

    Suma de bani pe care o va primi fiecare fermier în parte pentru efectivul de vaci de lapte și vaci de carne pe care le deține nu a fost comunicată oficial, dar crescătorii de bovine se așteaptă la plăți semnificativ mai mari. “Suma vehiculată a fi plătită pentru anul aceasta este de 455 de lei pe cap de vacă și se va acorda prin schema de lapte până la 100 de lei pe tona de lapte livrat, fie că vorbim de laptele distribuit pentru porcesare, fie laptele comercializat prin vânzări directe. Totuși am informații că suma va fi ceva mai mare, cel mai probabil undeva la 500 de lei pe cap de animal și peste 100 de lei pe tona de lapte”, ne-a vorbit Grigorean, despre sumele pe care urmează să le primească fermierii.

    Vacă de carne primește 300 de euro

    În cadrul discuțiilor de la MADR s-a vorbit și despre condițiile de eligibilitate dar și despre sumele ce vor fi plătite fermierilor de anul următor.

    “Condițiile de eligibilitate pentru sectorul pe care eu îl reprezint, respectiv vaca de carne au fost discutate din toamnă, nu vor fi modificări semnificative. Încărcătura de animale va fi cuprinsă între 10 și 250 de capete, vacile de carne trebuie să aibă certificat de origine. La efectiv eligibil pentru bovinele de lapte intră doar vacile, în timp ce la rasele de carne efectivul poate fi format din: vaci, tauri și tineret. Suma plătită va fi de 300 de euro la vaca de carne, 150 de euro la vacile metis de carne și 150 de euro va fi și la tineretul metis de carne. În timp ce tineretul rasă pură va primi 75% din suma plătită pentru un animal adult rasă curată. La vaca de lapte suma plătită va fi de 250 de euro Cu mențiunea că suma va crește progresiv, cu aproximativ 15 euro anual, până în anul 2020”, ne-a precizat crescătorul de bovine, despre sumele ce urmează a fi plătite începând de anul următor.

    Grigorean a subliniat faptul că cei care au un efectiv mai mare de 250 de vaci, vor primi sprijin doar pentru primele 250. De asemena, această diferențiere clară între suma plătită pentru rasa pură și cea pentru metis a fost făcută cu scopul de a sprijini și susține crescători de bovine de carne să utilizeze genetică pură.

    Bălțata Românească acceptată ca rasă de carne

    Deși intră în categoria bovinelor mixte, Bălțata Românească a fost inclusă în lista raselor de carne eligibile pentru plată. ”Din păcate, România nu are o rasă atohtonă specializată în producerea cărnii, efectivul este asigurat din afara țării, la noi se găsesc următoarele vaci de carne: Charolaise, Angus, Limousine. Dintre rasele românești a fost acceptată și Bălțata Românească pentru linia de carne. Există o linie specializată care dă rezultate foarte bune în producția de carne. Doar acea linie este eligibilă la plata subvenției”, ne-a explicat fermierul din comuna Pojorâta, județul Suceava.

    Sprijinul cuplat pentru creșterea bovinelor, din 2015

    Depunerea cererilor unice va începe, cel mai probabil de săptămâna viitoare, după publicarea în Monitorul Oficial al ordinului de ministru.

    “Prin introducerea acestui sprijin cuplat, omul va merge o singură dată la APIA și va completa o singură cerere, care include 4 anexe. În cererea unică intră și ajutorul național de tranziție, adică ce au luat fermierii pe cap de vacă cu dată de referință 31 ianuarie 2013, unde au primit banii pentru un efectiv format de la 2 capete în sus, această formă de sprijin rămâne până în 2020. Cei care au 2 capete vor beneficia de aproximativ 100 de euro anual. În timp ce sprijinul cuplat va crește progesiv, acest ajutor tranzitoriu va scădea considerabil până în 2020. A fost obținută o prelungire a termenului de depunere a cererilor unice cu o lună. Până acum era vorba de data de 15 mai și se aplica o penalizare de 1% pe zi până la 15 iunie. Acum propunerea ar fi să se poată depune cererile până pe 15 iunie, fără nici o penalizare, urmând ca după data de 15 (iunie n.r) să nu se mai primească nici o cerere”, a precizat Dumitru Grigorean.

    “Dacă (fermierii n.r) vom fi uniți și vom demonstra că știm foarte bine ce ne dorim, atunci vom reuși să convingem autoritățile abilitate să ne ofere sprijin. Trebuie și autoritățile ajutate, astfel încât să putem fi și noi ajutați. În mod evident sunt destul de multe probleme pe care cei de la MADR nu au de unde să le știe. Una e să stai între patru pereți și altele sunt problemele cu care se confruntă fermerii în teren. Urmează o perioadă destul de dificilă și pentru cei care cresc vaci de carne, dar și pentru cei cu vaci de lapte: apare căldura, vor fi eliminate la 1 aprilie cotele de lapte. Dacă nu ne mobilizăm, nu știu câți dintre cei care activează acum pe piața românească vor mai exista peste 5 ani. Eu tare mă tem că vor dispărea destul de mulți” – atenționează reprezentantul crescătorilor de bovine de carne din România.

    Foto: Flickr.com/Global Panorama



     


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații