Florin Bidașcă – legumicultorul pasionat care cultivă peste 600 de soiuri de tomate!


Florin Bidașcă este pasionat de tomate și a reușit să cultive peste 600 de soiuri din întreaga lume, dar și dintre cele românești, care s-au păstrat în timp. Fără studii în agricultură, dar cu mare drag de plante, a reușit să ducă această pasiune la un alt nivel, câștigând premii în străinătate și în țară cu tomatele diverse expuse în cadrul unor evenimente de profil.
Legumicultorul Florin Bidașcă trăiește în sat General Scărișoreanu, din județul Constanța și este un orășean mutat la țară. A fost chiar plecat din România timp de mai bine de 10 ani și a revenit pentru a pune pe picioare o gosoodărie țărănească în adevăratul sens al cuvântului, cu păsări și solarii pentru legume.
Citește și: Un tânăr fermier din Gorj cultivă roșii-gigant care ajung să depășească 1,5 kg

Legumicultorul constănțean deține peste 600 de soiuri de tomate
Tânărul constănțean pasionat de tomate a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că are o colecție de peste 600 de soiuri de tomate, iar peste 20 sunt soiuri românești, recuperate de la o bancă de gene din Praga. Puține au fost tomatele care l-au dezamăgit, adică nu s-au adaptat climei din țara noastră. În rest, cu grijă și răbdare, a reușit să le facă cunoscute în țară și peste hotare prin participarea la expoziții dedicate roșiilor.
”Suntem orășeni mutați la țară de vreo 10 ani și încercăm să întreținem o gospodărie rurală, bazată pe produse naturale. Noi practică permacultura, nu lucrăm cu substanțe chimice, numai cu produse naturale. Familia noastră deține în jur de 6.000 de metri, dar nu-l cultivăm tot, însă avem trei solarii unde cultivăm tomate în mare parte. Avem și o mică fermă, creștem păsări, în general bibilici și găini. De asemenea, avem în colecție peste 600 de soiuri de tomate din toată lumea, deținem vreo 20 și ceva de soiuri românești recuperate de la banca de gene de la Praga. Sunt roșii foarte vechi, genetocă de prin anii 1970, când România a predat, în urma unui tratat PAO pe care îl are, semințe și un colg de-al nostru a reușit să recupereze 25 de soiuri și le-am împărțit între noi, adică la vreo 4-5 persoane din toată țara ca să putem să le înmulțim din nou”, a menționat Florin Bidașcă.

Fără o formare în agricultură, Florin Bidașcă s-a apucat de cultivat legume când s-a întors din Spania, acum 12 ani. A lucrat acolo într-un cabinet dentar, iar în România, în domeniul auto. Ca legumicultor a fost autodidact și foarte pasionat de ce însemană tomatele.
”Nu sunt la bază inginer agronom, nu am avut nicio treabă, am lucrat în România în domeniul auto, am plecat în Spania, am stat vreo 10 ani și am muncit în alt domeniu, pe urmă m-am calificat la locul de muncă într-un laborator dentar. Ne-am întors în țară acum 12 ani cu gândul de a ne muta în mediul rural și de a face o mică gospodărie românească, nu avem de gând să ajungem la fermă pentru că ferma implică alte cheltuieli”, a spus constănțeanul.

A vrut inițial să cultive tomate românești pentru gustul și aprecierea pe care o aveau, iar din 3-4 soiuri a reușit să cultive doar unul singur cu rezultate, restul au eșuat. Din al doilea an, experiența a crescut, iar micul fermier a descoperit lumea tomatelor în cadrul unui festival de la Buzău.
”În 2018 am făcut cerere la Banca de Gene de la Suceava de semințe românești, de Inimă de Bou și încă vreo 3-4 soiuri. Neavând experiență, am reușit să salvăm doar soiul acesta Inimă de Bou. Între timp am primit vizita unor prieteni și am primit un soi românesc vechi de la părinții lor care îl cultivau de vreo 30 și ceva de ani. În al doilea an am avut un pic mai mare experiență și am reușit și ne-am construit și un solar. Am ajuns la Festivalul Tomatelor de la Buzău. Acolo am descoperit lumea tomatelor, am întâlnit-o pe Luminița Poujade, ea este ”mama” tomatelor din România. Este o româncă ce s-a căsătorit cu un francez, a stat în Franța și s-a întors, dar locuiește în județul Timiș și ea a adus pasiunea aceasta și ne-am îndrăgostit mai mulți”, a mărturisit Florin Bidașcă.

Locul I și II la festivaluri dedicate tomatelor, la Bruxelles
Anii 2022 și 2024 i-au adus recunoaștere internațională. Crescătorul de tomate a participat la evenimente dedicate tomatelor, la Bruxelles, unde a ieșit pe locul al II-lea cu un soi de tomate Cherry, respectiv locu I, anul trecut.
”În 2022 am participat împreună cu această doamnă și cu încă două familii, din Vaslui și din Neamț, la Festivalul Internațional de la Bruxelles, unde am luat locul II la categoria Cherry. Anul trecut am participat din nou la Bruxelles, unde eu am luat locul I cu Cherry, doamna Andrei a luat locul II și Luminița Poujade a luat locul III la categoria Tomate Mari. În fiecare an se țin și în țară dosuă festivaluri, la Sibiu și la București. La Sibiu noi am luat locul I la Cherry, cu același tip de roșie cu care am participat și la Bruxelles”, a reamintit fermierul constănțean.

La 20 de kilometri aproape de mare, briza influențează foarte mult vremea de pe meleagurile Dobrogene. Există atât umiditate cât și căldură, iar rezultatele sunt extraordinare, a a menționat Florin Bidașcă pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Contează foarte mult și zona din care venim, Dobrogea, clima este bună pentru tomate, ne ajută puțin și briza marină. Satul nostru este undeva la până în 20 de km de mare și suntem influențați, căldura ne ajută, adică avem toate ingredientele pentru o tomată de calitate”, a spus legumicultorul.
Citiți și: Valahia – cel mai nou soi românesc de roșii. Caracteristici, producție la hectar

În jurul tomatelor s-a creat o adevărată comunitate. Pe grupurile din online, pasionații de roșii fac schimb de semințe și își povestesc experiențele. Florin Bidașcă a strâns peste 600 de soiuri de-a lungul timpului, iar lista continuă să crească.
”Acum abia începem perioada răsadurilor, noi avem peste 600 de soiuri, Numărul este în creștere mereu, avem foarte mulți prieteni din afară pe grupuri de specialitate și atunci facem schimburi. Nu am niște soiuri preferate, dar să spunem că tomatele bicolore și tricolore, depinde de gust pot fi mai dulci, mai fructate, cele negre au gust mai pronunțat, e antocianina, cu cât au soare mai mult cu atât ăporțiunea neagră este mai mare. Nu am o roșie preferată pentru că sunt foarte bune. Din cele 600 de soiuri cultivate m-au dezamagit, să spunem, vreo 3 sau 4. Și acestea din cauza faptului că nu s-au aclimatizat. Sunt tomate care vin din Rusia și atunci au nevoie de mai mulți ani pentru a căpăta caracteristicile vremii de la noi, să se aclimatizeze”, a punctat legumicultorul constănțean.

Roșiile românești se învârt în jurul stațiunilor de la Țigănești și de la Vidra
Tomatele românești sunt apreciate, însă nu există o organizare și o trasare exactă a evoluției acestor soiuri în timp. S-au păstrat câteva specifice unor stațiuni de cercetare, însă fiecare zonă în parte și-a denumit tomatele, astfel că lipsa de organizare face greu de depistat soiurile autentice vechi românești.
”Dintre soiurile românești, îmi plac Țigăneștiul și Aurora, dar ridică niște semne de întrebare, pentru că în afară de cele 25 de soiuri care vin cu pașaport și cu toate hârtiile, denumire protejatăm, restul vin din diferite colecții, noi ca nație avem obiceiul să le botezăm cum vrem noi. Dacă ne uităm pe niște grupuri acum, o să vedem că fiecare sat își are botezat soiul, nu avem o statistică foarte clară. Multe sunt rebotezate, pentru că au apărut o grămadă de comercianți și ca să facă diferența între unele și altele, scot câte un ”soi nou”. Suntem câțiva pasionați de tomate și noi căutăm informații, în ultimii ani, am căutat, roșiile românești se învârt în jurul stațiunilor de la Țigănești, de la Vidra, noi foarte multe soiuri nu am avea. Multe s-au pierdut de pe vremea lui Ceaușescu, probabil nu au fost productive. Noi avem soiuri din Australia, din China, din Africa, din America, din Siberia, deci sunt roșii de peste tot, tomate mai vechi, dar și mai noi care au apărut de curând. De exemplu, roșiile în două-trei culori sunt produse de amelioratori în fermele lor”, a explicat Florin Bidașcă.

Tomate premium, vândute în iunie cu 20-25 de lei pe kg, iar cele Cherry cu 40 de lei/kg
Pasiunea pentru tomate este greu de întreținut, a spus micul fermier. Pentru a ajunge cu roșiile la expoziții în străinătate sau în țară, trebuie în primul rând investiții în transport, adică bani. Tocmai de aceea, Florin Bidașcă vinde tomatele cultivate în cele trei solarii. Roșiile tricolore potv ajunge la 20-25 de lei/kg, iar cele Cherry chiar 40 de lei pe kg. Livrările se fac direct din solar, la domiciliul doritorilor.
”Mergem cu tomatele la expoziții, dar ca să poți să susții așa ceva, trebuie să și vinzi. Noi nu vindem semințe sau răsaduri, vindem doar fructul în sine. Persoanele care apucă să le guste o dată le vor căuta mereu. Nu vindem în magazine sau la piață, ci facem livrări acasă. Vindem cam la aceleași pesroane de 7-8 ani. Pot să vă spun că avem roșii de la care luăm 2-3 kg pe plantă, dar sunt și roșii unde nu scoatem un kg pe plantă, dar sunt foarte bune. Acestea nu sunt roșii care să stea pe tarabă, sunt foarte perisabile. Au nevoie de atenție, noi nu le facem tratamente, dar suntem atenți la boli. Anul trecut a fost cel mai călduros de când cultivăm noi tomate, unele au rezistat, altele nu. Eu îmi petrec o mare parte de timp numai între ele. Avem irigații prin picurare, folii de mulcire pentru că în mai și iunie la noi este umiditatea puțin mai mare și cu folia de mulcire am redus bolile care apar de la umiditatea ridicată. Fiind roșii premium, eu le dau toate la același preț. Probabil că multora nu le va plăcea ce spun, dar dau cu 20-25 de lei roșiile mari și 40 de lei/kg pentru roșiile Cherry. În afară, aceste roșii se dau cu 25-30 de euro/kg, le găsiți doar în băcăniile de lux, nu le vedeți pe tarabă. Eu ies cu roșii la final de iunie, nu forțez cu absolut nimic. Eu dacă am cules un fruct, nu va semăna la gust cu unul din iulie sau august, noi ne bazăm pe calitate, nu să le scoatem mai repede”, a încheiat micul legumicultor pasionat de tomate, Florin Bidașcă, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.