Cea mai nouă subvenție de la APIA a ajuns la 60 euro/ha și se încasează pe toate hectarele din fermă
![Roxana Dobre](/autori/roxana-dobre.jpg)
![](https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2025/02/subventie-teren-agricol-parloaga.jpg)
Fermierii primesc din acest an o plată nouă prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în cuantum de circa 60 de euro pe hectar. Banii se achită pentru suprafețele de teren lăsate pârloagă prin PD-28 – Menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile.
Șeful APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a anunțat că fermierii vor primi din acest an o nouă plată care va fi disponibilă în campania de subvenții 2025. Este vorba despre PD-28 – Menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile.
Citiți și: Șef APIA: La 1 martie obiectivul nostru este ca 99% dintre fermierii să fie plătiți!
![](https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2025/02/ovidiu-savasca-apia.jpg)
Ovidiu Săvâșcă, APIA Mureș: Avem o schemă nouă de circa 60 de euro la hectar
Șeful APIA Mureș a anunțat că fermierii pot cere din campania 2025 o nouă plată pe hectar, de circa 60 euro. Conform acestuia, plata se va acorda doar pentru suprafețele arabile și nu pentru pajiști.
”Vin cu vești bune privind creșteri de subvenții. Adică, iată că odată cu debutul anului 2025, avem cea mai importantă ecoschemă PD 28, menținerea zonelor neproductive. Este o schemă nouă care intră din campania 2025 în cuantum de aproximativ 60 de euro la hectar, cu o condiție destul de ușor de îndeplinit de către fermier. Deci, practic, acea constrângere care era înainte de teren lăsat pe pârloagă de 4%, este redusă la 2% pentru a îndeplini condiția de a accesa această schemă și este plătit tot ceea ce înseamnă terenul arabil din cadrul unei ferme. Vă dau un exemplu concret ca să înțeleagă lumea. Dacă am o fermă de 100 de hectare, teren arabil, dacă 2% din fermă, 2 hectare le identific ca elemente de peisaj sau șir de arbori sau chiar efectiv teren lăsat pârloagă, un teren necultivat dar întreținut în bune condiții agricole și și de mediu, eu beneficiez pentru toate acele 100 de hectare de teren arabil, exclusiv vorbim de teren arabil, de plata aproximativ 60 de euro la hectar”, a spus Ovidiu Săvâșcă la M9TV România.
Bani în plus pentru pierderile de venit
Directorul APIA Mureș a mai explicat că prin noua ecoschemă se compensează pierderile de venit iar pe lângă plățile de bază care însumează 170-180 de euro la hectar se adaugă și acestă plată.
”Deci iată un lucru foarte bun care vine cumva să compenseze pierderile de venit, pentru că până la urmă subvenția sau intervenția, cum o numim pe nou program național strategic, este o compensare a pierdelor de venit, iar pe lângă cei aproximativ 170-180 de euro la hectar, iată că vine un plus de 60 de euro la fiecare hectar de teren arabil. Deci cred că este una dintre cele mai bune vești, să spunem așa, având în vedere contextul cu valul de scumpire, așa cum spuneți, cu creșterea inevitabilă la tot ceea ce înseamnă, din păcate, și a inputurilor a îngrășămintelor, la motorină”, a mai punctat șeful APIA Mureș.