• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soluția concretă pentru sprijinirea producătorilor mici și mijlocii: Fondul de Investiții Regional

    agrointeligenta.ro -

    Un fond de investiții regional este ideea propusă în cadrul Forumului pentru Viitorul Agriculturii, organizat de Clubul Fermierilor la Brașov. Inițiativa îi aparține antreprenorului Jabbar Kanani, fondatorul Agricover, care și-a propus să atragă în agricultură finanțări și din alte sectoare.

    În cadrul Forumului pentru Viitorul Agriculturii, organizat de Clubul Fermierilor Români la Brașov ieri, joi – 13 februarie, a fost creat un dialog între actorii ecosistemului agroalimentar: reprezentanți oficiali, retaileri, procesatori, fermieri și antreprenori din domenii conexe agriculturii. CFRO a arătat că aceste forumuri, ajunse la cea de-a șasea ediție, au ca scop crearea unui cadru de transparență și colaboare prin care se pot construi proiecte strategice de dezvoltare regională.

    ”Cum putem valorifica potențialul agro-alimentar al României și susține dezvoltarea producătorilor locali? La Forumul pentru Viitorul Agriculturii, organizat de Clubul Fermierilor la Brașov, am propus o soluție concretă: un Fond de Investiții Regional, adaptat specificului local, care să ofere consiliere, strategie și finanțare”, a anunțat pe LinkedIn Jabbar Kanani, fondatorul Agricover.

    Antreprenorul a arătat că acest Fond este necesar întrucât ”România are potențial agro-alimentar imens, dar exportăm în continuare materii prime și avem un deficit semnificativ în comerțul cu produse alimentare”.

    ”Producătorii mici și mijlocii se confruntă cu provocări precum accesul la finanțare și vizibilitatea pe piață. Ei sunt motorul dezvoltării regionale și au nevoie de suport pentru a trece la nivelul următor. Nevoile lor sunt clare: marketing și vânzarea produselor, suport pentru a deveni bancabili, scalarea afacerii. Există modele de succes în Europa, dar și locale pe care le putem valorifica. Un astfel de fond ar putea fi catalizatorul necesar pentru a transforma agricultura românească într-un motor de dezvoltare economică sustenabilă”, a precizat Kanani.

    Antreprenori cu business-uri solide sunt atrași să investească în agricultură

    Despre inițiativa unui fond de investiții regional a vorbit ieri, joi – 13 februarie, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 și directorul executiv al Clubului Fermierilor Români, Florian Ciolacu. Acesta a arătat că oameni din diverse domenii sunt atrași să investească în agricultură. De asemenea, există și fonduri europene care pot să sprijine crearea acestui tip de instrument de investiții.

    ”Este nevoie de instrumente noi de finanțare, iar fondurile de investiții fac trecerea de la grant la investiții, diferența dintre a primi niște bani ca să realizezi niște obiective angajate și de a investi niște bani care trebuie să producă profit. (…) De unde bani și cum va funcționa acest fond? Avem aceste forumuri regionale ca platforme la care participă investitori și oameni care conduc afaceri din mai multe domenii, dar toate complementare sau direct implicate în ecosistemul agricol: din energie, din construcții, din turism…Oameni prosperi, cu business-uri solide, interesați să participe pe un mecanism bine definit la astfel de proiecte. Luăm de exemplu decizia de a investi într-o cramă de către o companie de turism, pare logică apropierea”, a explicat Florian Ciolacu.

    Directorul Executiv al CFRO a menționat că organizația a identificat programul european de coeziune ca având capacitatea și posibilitatea să creeze aceste tipuri de instrumente financiare și chiar să le gestioneze, prin ADR – Autoritățile pentru Dezvoltare Regională.

    ”În al treilea rînd, am identificat interesul unor instituții financiare internaționale de a fi parte din aceste proiecte (…) Fondurile de investiții nu vin să înlocuiască granturile, ci să arate că există o alternativă poate mai viabilă din punct de vedere al urmăririi profitului și a performanței economice decât acordarea granturilor”, a mai precizat Ciolacu, subliniind că fondurile de investiții impun o rigoare în urmărirea planului de afaceri, ele nu inestesc decât dacă există un plan de afaceri asumat.


    Te-ar mai putea interesa

    Semințe oferite gratuit de Banca de gene Buzău. Înscrierile se fac până pe 10 februarie Parlamentul a aprobat bugetul MADR pentru fermieri. Primele subvenții APIA care intră la plată Elena Tatomir, director general în MADR, se pensionează. Mesaj pentru colegi

    Ultimele știri

    Soluția concretă pentru sprijinirea producătorilor mici și mijlocii: Fondul de Investiții Regional Andrei Măruțescu – președinte AISR. Alianța Industriei Semințelor din România are un nou Consiliu Director Ionel Arion, Federația Națională PRO AGRO: Convergența externă ar putea fi atinsă anul viitor