• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația BETA despre oferta Fabricii de Zahăr Luduș: ”Căutăm o cale corectă pentru toți”

    agrointeligenta.ro -

    Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Beta Luduș susține că nu s-a ajuns până acum la un acord cu Fabrica de Zahăr Premium, și deși au fost semnate primele contracte – acestea ar viza suprafețe restrânse. Conform informațiilor din piață, prețul oferit la Luduș ar fi unul competitiv, comparabil cu cel oferit de austriecii de la Agrana care procesează sfecla la Roman, județul Neamț.

    Asociația Beta Luduș – reacție: NU s-a încheiat încă niciun acord cu Fabrica de Zahăr Premium

    În urma articolului în care Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat semnarea primelor contracte la Fabrica de la Luduș pentru sfecla de zahăr din acest an, Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr BETA Luduș a transmis redacției noastre un drept la replică în care anunță că nu a fost încheiat un acord cu Fabrica de Zahăr Premium Luduș.

    ”Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Beta Luduș vă mulțumește pentru interesul arătat culturii sfeclei de zahăr și fermierilor. Însă dorim să precizăm că NU s-a încheiat încă niciun acord cu Fabrica de Zahăr Premium Luduș și că, la data prezentei, sunt semnate două Contracte în județul Covasna, în suprafață de 7 ha, respectiv 8 ha, de două persoane fizice de bună credință, care își doresc să cultive în continuare sfeclă de zahăr și care au solicitat resemnarea unor noi contracte, pe formatul ce va fi agreat în urma negocierilor cu Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Beta.

    Rugăm, și pe această cale, conducerea Fabricii de Zahăr Premium Luduș să nu dezinformeze și nu li se mai adreseze fermierilor pentru un nou Contract numai după încheierea negocierilor cu Asociația.

    Fermierii sunt nemultumiți de Campania din 2024 din cauza faptului că Fabrica a procesat zilnic mai puține tone decât a estimat, iar suprafața mare contractată, mult peste capacitatea de procesare actuală a Fabricii, a generat probleme în gestionarea campaniei, dar și pierderi pentru fermieri, sfecla fiind transportată chiar și după 2 luni și jumătate din câmp. Cu speranța de a învăța din greșelile trecutului și de a depăși greutățile inerente oricărui început, fermierii doresc să sprijine Fabrica de Zahăr Premium Luduș și sectorul (strategic) al sfeclei de zahăr din Romania, dar nu o pot face fără un Contract și preț corect pentru ambele părți.

    Cultivatorii au făcut o serie de propuneri de amendamente la Contractul propus de Fabrica de Zahăr Premium Luduș, care însă până acum nu au fost luate în considerare. Cu toate acestea, Asociația va veni din nou în întâmpinarea Fabricii cu o nouă variantă de Contract cadru la începutul săptămânii, mai mult ca sigur în cursul zilei de marți sau miercuri. Pentru a încerca deblocarea situației, fermierii au cerut ajutorul chiar și Ministrului Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, în speranța că nu în timpul mandatului domniei sale se va distruge sectorul zahărului și, implicit, cultura sfeclei de zahăr în România.

    Vă rugăm să ne înțelegeți și pe noi, fermierii, că nu putem semna în condițiile impuse de Fabrică, dar căutăm o cale corectă pentru toți. Sperăm că vom reuși, Fabrica de Zahăr Premium Luduș și noi, împreună, să producem în continuare zahăr românesc, pentru români, așa cum am făcut-o întotdeauna”, este punctul de vedere transmis de asociație și asumat de președintele acesteia, Dorel Istrate.

    Prețurile oferite fermierilor de fabricile de zahăr din România

    Vă reamintim că vineri, 14 februarie, conducerea Fabricii de Zahăr Premium Luduș a anunțat că a demarat semnarea contractelor cu cultivatorii de sfeclă de zahăr. ”Este din 26 euro plecarea. Prețul o să fie și în funcție de prețul zahărului, există o scădere pe piață. 500 de euro tona se vinde astăzi zahărul. Undeva la 31,45 euro/tonă dăm noi la digestie de 16 dacă prețul zahărului o să fie 550 euro/tona”, ne-a declarat Mihaela Neagu, proprietara fabricii de la Luduș.

    Prețul oferit fermierilor de fabrica din județul Mureș este similar cu cel din contractele de la Roman, județul Neamț. Și fermierii care contractează acolo au cotația corelată cu nivelul de preț al zahărului și cu nivelul de glucoză.

    Prețuri la sfecla de zahăr în contractele cu Agrana din acest an

    Prețul sfeclei de zahăr în alte țări din UE

    Conform informațiilor furnizate de reprezentanții Fabricii de la Luduș, în acest an, nivelul prețurilor pentru sfecla de zahăr este mai redus la nivel european.

    Astfel, în Ungaria, acesta ar fi fost negociat la 26 de euro pe tonă.

    În Cehia, Agrana oferă 24 de euro în Cehia, în timp ce doi investitori locali vor plăti 32 de euro pe tonă, iar francezii de la Tereos 28 de euro pe tonă.

    În Slovacia, Nord Sugar încheie contracte la 27,6 euro pe tonă, iar la Tereos se contractează 24 de euro.

    În Polonia, prețul negociat ar fi de 32-33 de euro pe tonă, însă aici mai sunt fabrici deținute de stat.


    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul ministrului Barbu despre banii APIA pentru ANT și sprijinul cuplat zootehnic Cel mai ieftin îngrășământ. Ioan Enoiu: ”Este excepțional, ajută fantastic!” Șeful ANF: Fermierii care nu fac ITP-ul mașinilor de stropit – amenzi între 6.000 și 10.000 de lei

    Ultimele știri

    Producătorii de roboți agricoli cer un sprijin mai mare pentru fermieri, pentru a stimula vânzările Angajații John Deere din Germania demisionează pe capete. Primesc compensații și promisiunea reangajării Cantitatea de apă ce rămâne în sol după topirea zăpezii. Demonstrație practică