• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cititor: după marijuana, cea mai profitabilă cultură este zmeura

  Lucian Davidescu -

  Investiţie pentru un hectar: 11000 euro. Costuri curente: 2000 euro. Încasări: 18000 euro. Profit din anul al doilea: 16000 de euro.

  Cam aşa arată – pe scurt – reţeta descrisă de Romania Garden într-un comentariu postat la versiunea originală a articolului despre culturile profitabile pe suprafeţe mici.

  Zmeura se poate da en-gross la 6 lei kg pentru fabricile de iaurturi şi sucuri iar mugurii – la fabricile de medicamente. Într-un tir intră 15000 kg ambalate în lădiţe şi câte 6 caserole la lădiţă. Lădiţele, caserolele şi oamenii (40 la număr) te costă 7500 de RON pentru a încărca un tir. Preţul unui tir este de peste 90000 RON.

  Dacă ai soi frumos, gen remontat, poţi da la distribuitorii care bagă marfa în magazinele mari şi care îţi dau pe kg 45 RON. În supermarket, un kil de zmeură este 100 sau 110 RON.

  Eu am un hectar pus de zmeură şi anul viitor intenţionez să mai pun câte oi putea să cumpăr. Investiţia a fost urmatoarea:

  – Un minitractor japonez care a costat 1600 euro el şi 1400 accesoriile – că discul a fost cadou.
  – Butaşi care m-au costat în primul an vreo 2000 de euro şi am acoperit cu ei un sfert de hectar.

  După un an mi-am scos lăstari si butaşi de am umplut tot hectarul. Ea la origine este o tufă, care creşte cam de la Dumnezeu. O cultură are o durată de viaţă de 15 ani. Nu este ca grâul care necesită însămânţare anuală etc. Dacă pui un soi ca remontatul şi unul care produce toamna târziu poţi scoate cam 14000 kg de 3 ori pe an (trei luni consecutive).

  Piaţa de desfacere este Danone şi Tnuva – ăia de vă bagă 2 zmeurici într-un pahar de iaurt.

  Peste zmeură nu este decât marijuana ca şi profit la hectar : ) ) )

  Nota redacţiei! Acest exemplu nu este o recomandare de investiţie ci trebuie tratat mai degrabă ca un reper, din următoarele motive:

  1. Atât preţurile cât şi costurile descrise în exemplu diferă de cele de pe piaţă. Diferenţele se compensează una pe alta, ducând calculul aproape de realitate, dar totuşi cu o marjă de eroare importantă.

  2. Condiţiile descrise sunt cele ideale, însă în practică unui fermier fără experienţă în cultură îi va fi foarte greu să îndeplinească parametrii de producţie şi să se ferească de cheltuieli neprevăzute. Prudent este un calcul în care cultura se amortizează în cursul anului al treilea iar profitul este la jumătate din valoarea maximală vehiculată.

  3. O piaţă atât de mică poate aduce profituri grase când sunt doar câteva zeci de hectare în toată ţara. Dar exact publicitatea în jurul profiturilor este în măsură să ducă la corecţia rapidă a cotaţiilor: dacă prea mulţi vor cultiva brusc zmeură, o bună parte din producţia lor riscă să rămână nevândută – indiferent de preţ. De aceea, recomandarea agrointel este să alegeţi ce plantaţi în funcţie de calculele proprii şi de cererea pe care o vedeţi cu ochii dumneavoastră sau să căutaţi consultanţă de specialitate. Anul viitor, este posibil ca altă cultură să fie „cea mai profitabilă după marijuana”.

  Cea mai bună strategie este să fii printre pionierii unei culturi, apoi – când alţii intră pe piaţă şi duc preţurile în jos – să le vinzi răsaduri sau butaşi.

  Dumneavoastră cu ce cultură aţi scos profit?


  Te-ar mai putea interesa

  Furtuni puternice cu grindină anunțate astăzi de ANM. Codul roșu de caniculă – menținut! Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha

  Ultimele știri

  Sprijin pentru micii producători! DAJ Giurgiu redeschide piața volantă! Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic Egiptul și Algeria – achiziții masive de grâu din Rusia, Ucraina și Bulgaria