Culturi profitabileINTERESANT

Cititor: după marijuana, cea mai profitabilă cultură este zmeura

Investiţie pentru un hectar: 11000 euro. Costuri curente: 2000 euro. Încasări: 18000 euro. Profit din anul al doilea: 16000 de euro.

Cam aşa arată – pe scurt – reţeta descrisă de Romania Garden într-un comentariu postat la versiunea originală a articolului despre culturile profitabile pe suprafeţe mici.

Zmeura se poate da en-gross la 6 lei kg pentru fabricile de iaurturi şi sucuri iar mugurii – la fabricile de medicamente. Într-un tir intră 15000 kg ambalate în lădiţe şi câte 6 caserole la lădiţă. Lădiţele, caserolele şi oamenii (40 la număr) te costă 7500 de RON pentru a încărca un tir. Preţul unui tir este de peste 90000 RON.

Dacă ai soi frumos, gen remontat, poţi da la distribuitorii care bagă marfa în magazinele mari şi care îţi dau pe kg 45 RON. În supermarket, un kil de zmeură este 100 sau 110 RON.

Eu am un hectar pus de zmeură şi anul viitor intenţionez să mai pun câte oi putea să cumpăr. Investiţia a fost urmatoarea:

– Un minitractor japonez care a costat 1600 euro el şi 1400 accesoriile – că discul a fost cadou.
– Butaşi care m-au costat în primul an vreo 2000 de euro şi am acoperit cu ei un sfert de hectar.

După un an mi-am scos lăstari si butaşi de am umplut tot hectarul. Ea la origine este o tufă, care creşte cam de la Dumnezeu. O cultură are o durată de viaţă de 15 ani. Nu este ca grâul care necesită însămânţare anuală etc. Dacă pui un soi ca remontatul şi unul care produce toamna târziu poţi scoate cam 14000 kg de 3 ori pe an (trei luni consecutive).

Piaţa de desfacere este Danone şi Tnuva – ăia de vă bagă 2 zmeurici într-un pahar de iaurt.

Peste zmeură nu este decât marijuana ca şi profit la hectar : ) ) )

Nota redacţiei! Acest exemplu nu este o recomandare de investiţie ci trebuie tratat mai degrabă ca un reper, din următoarele motive:

1. Atât preţurile cât şi costurile descrise în exemplu diferă de cele de pe piaţă. Diferenţele se compensează una pe alta, ducând calculul aproape de realitate, dar totuşi cu o marjă de eroare importantă.

2. Condiţiile descrise sunt cele ideale, însă în practică unui fermier fără experienţă în cultură îi va fi foarte greu să îndeplinească parametrii de producţie şi să se ferească de cheltuieli neprevăzute. Prudent este un calcul în care cultura se amortizează în cursul anului al treilea iar profitul este la jumătate din valoarea maximală vehiculată.

3. O piaţă atât de mică poate aduce profituri grase când sunt doar câteva zeci de hectare în toată ţara. Dar exact publicitatea în jurul profiturilor este în măsură să ducă la corecţia rapidă a cotaţiilor: dacă prea mulţi vor cultiva brusc zmeură, o bună parte din producţia lor riscă să rămână nevândută – indiferent de preţ. De aceea, recomandarea agrointel este să alegeţi ce plantaţi în funcţie de calculele proprii şi de cererea pe care o vedeţi cu ochii dumneavoastră sau să căutaţi consultanţă de specialitate. Anul viitor, este posibil ca altă cultură să fie “cea mai profitabilă după marijuana”.

Cea mai bună strategie este să fii printre pionierii unei culturi, apoi – când alţii intră pe piaţă şi duc preţurile în jos – să le vinzi răsaduri sau butaşi.

Dumneavoastră cu ce cultură aţi scos profit?


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


13 comentarii

 1. Calcule eronate.cine îți cumpără zmeura??numai în occident e căutată.vine se fduce s caute cparTor în afara???agricultorul???să fim.serioși.agricultura e pierdere dac nu ai cumpărător la sigur adică un contract pe 5ani să zicem că .sa cumpere marfa

 2. Multe enormitati. Totul este Ok cu infiintarea si intretinerea unui ha de zmeura in ce priveste cheltuielile mentionate. O planta costa intre 3,5-4,2 lei. Productiile de peste 10 tone sunt greu de obtinut la zmeur, mai ales din plante scoase de printre randuri. Productii de trei ori pe an exista numai in mintea unor oameni care nu cunosc specia. Exista doar doua grupe de soiuri: cu productie de vara sau tipul de Iunie si soiuri remontante care produc si toamna. Preturi de 45 de lei sunt de poveste si in Europa de vest. Pe scurt: zmeura produce in jur de 8 tone, pret mediu de valorificare 12-15 lei din ferma, durata de viata in jur de 10-12 ani din care 8-9 ani de productie. Costurile infiintarii si intretinerii unui ha in primii doi ani circa 60.000 lei in care se include si sistemul de sustinere.Si in aceste conditii este o cultura foarte rentabila si merita incercata, macar in gradina de langa casa. Cu stima, dr. ing. Nelu Orlaie, Pepinierele Hida, Salaj.

  1. Buna seara va doresc.
   D-ul dr. ing. Nelu Orlaie.
   Va rog niste informat/eventual schita referitor la spalierul pentru zmeura
   Multumesc.
   Cu stima si respect Rakos.

  2. Domnule Rakos,
   Spalierul se poate face cu un rand sau doua randuri de sarme paralele. Spalierii pot sa fie din beton, fier, lemn. Primul rand de sarme la circa 60-70 cm de la pamant. Pe site-ul pepinierelehida gasiti la rubrica articole mult mai detaliata prezentarea. Scuze pentru raspunsul intarziat. Nu am intrat de ceva timp pe acest site. Cu stima, dr. ing. Nelu Orlaie

 3. in agricultura nu te pricopsesti peste noapte(poate cu marihuana)daca ai ambitie incepe cu plante aromatice (marar. patrunjel.busuioc etc.)aceste plante sint ca si burienile nu necesita multa ingrijire.inainte de a cultiva ceva cauta unde ai putea vinde la un pret bun angro.decit deloc asteptind sa iti dea cineva bani mai bine incearca.dar in cantitati mici si vezi ce si daca merge te extinzi.inceputul mereu este greu.NEinformarea este cel mai mare dusman al omului.cauta ,intreaba,vezi ce face vecinul tau ala pricopsitu si copiazal.mult noroc.cultiva dovlecei si vindei la piata nu tine la pret vinde un pic mai ieftin si ai sa vezi rezultate in scurt timp. pierzi un pic la pret da cistigi prin cantitate la dovlecei daca le dai apa in fiecare zi recoltezi in fiecare zi probata de mine cu multi ani in urma.yo ma duceam la piata in bucuresti cu un aro si o remorca de o tona pline si la trei eram acasa cu buzunarele pline de bani da ma mincat in c.. de spania.asta e viata

  1. Si la Spania …n-au umblat cainii cu euroii legati de coada , ca e criza si legumele si fructele alea fara gust nu se mai vand prin EU ca au aparut din Cile , Argentina chiar din Olanda cu gust adevarat.

 4. rosii semanate direct in cimp, udate si sapate ,stropite si necopilite dar pentru asta trebuie sa alegi un soi cu crestere determinata si productive.inainte se putea acum nu se poate de ce?ca sa te demoralizezi si sa nu faci nimic.informeazate in cartile de agricultura mai vechi dar folosind soiuri actuale.chestia este ca daca nu le copilesti fiecare copil este o noua planta, asa recoltezi mai des timp mai indelungat cantitati mai mari. fa o proba seamana doua rosii pe una o copilesti si pe cealalta laso asa sa creasca in voia ei .sa vezi diferenta.mult noroc

Scrie un comentariu