• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alexandru Nicolae Preda, 1.000 ha: ”Am accesat fonduri europene pentru a implementa sistemul minim-till”

    Angelica Lefter -

    Un vis încolțit și crescut pe câmpurile din Țibana. În inima Moldovei, acolo unde pământul este parte din viața oamenilor, Alexandru Nicolae Preda, un tânăr de 22 de ani din comuna Țibana, județul Iași, își construiește viitorul în agricultură. Student în anul IV la Facultatea de Agricultură USV Iași, Alexandru continuă o poveste începută în 2006 de tatăl său, când acesta a decis să pună bazele unei ferme, cu o viziune pe termen lung.

    Cu multă muncă și determinare, familia Preda a transformat o activitate bazată inițial pe prestări de servicii agricole într-o afacere solidă. Dacă la început ferma dispunea de două combine CP12, în 2005 a fost achiziționată prima combină nouă, iar din acel moment, drumul spre dezvoltare a devenit din ce în ce mai clar, așa cum reiese dintr-un reportaj publicat pe Facebook de Facultatea de Agricultură USV Iași.

    Citiți și: Studenții de la USV Iași – la semănat în Insula Mare a Brăilei cu utilaje de 25 de milioane euro

    Lucrare de treierat în ferma lui Alexandru Nicolae Preda (foto: Facebook/Facultatea de Agricultura USV Iași)

    Evoluția unei afaceri de familie

    În primii ani, accentul a fost pus pe acumularea terenurilor atât în arendă, cât și în proprietate. Un punct de cotitură important a fost în 2009, odată cu achiziționarea primului tractor modern, ceea ce a deschis calea spre o mecanizare avansată. Cu timpul, ferma s-a extins, incluzând spații de depozitare și diversificarea culturilor, ajungând să gestioneze 1.000 de hectare de teren agricol.

    ”În ferma noastră, specializată pe agricultură vegetală, cultivăm grâu, floarea-soarelui, porumb, orz și soia. Parcul de utilaje a evoluat semnificativ, ajungând la tractoare cu puteri între 100 și 435 CP, de la producătorul american CaselH. Dacă în trecut foloseam un tractor UTB de 65 CP și echipamente cu lățimi de lucru de 3-4 metri, acum avem utilaje moderne, cu discuri și semănători de până la 8 metri. Acest progres ne permite să optimizăm atât lucrările minime, cât și sistemul convențional de culturi”, a explicat Alexandru Preda.

    Utilaj în ferma lui Alexandru Nicolae Preda, județul Iași (foto: Facebook/Facultatea de Agricultură USV Iași)

    Agricultura viitorului: tehnologie și sustenabilitate

    Pentru a rămâne competitivă, ferma de la Țibana a integrat tehnologii moderne, precum autoghidare, întoarcere automată la capăt de rând, control al secțiunilor și hărți de prescripții pentru aplicarea variabilă a îngrășămintelor și tratamentelor de cultură. Aceste soluții inteligente contribuie la creșterea eficienței și reducerea costurilor de producție.

    ”Anul acesta, prin măsura 4.1, am accesat fonduri europene pentru a implementa sistemul de minim-till, ceea ce ne-a permis achiziționarea unui tractor de 260 CP, a unui topdown de 4 metri și a unei semănători prășitoare pentru 12 rânduri. Pe viitor, vrem să explorăm și alte programe de dezvoltare, pentru a continua modernizarea și optimizarea fermei”, a adaugat tânărul fermier.

    Pământ lucrat în minimum till (foto: Facebook/Facultatea de Agricultură USV Iași)

    O invitație pentru tinerii pasionați de agricultură

    Alexandru este convins că tehnologia modernă este cheia succesului în agricultură. Dincolo de aspectele administrative, acest domeniu înseamnă muncă pe teren, adaptare la condițiile meteorologice și dorința de a inova.

    ”După liceu, am ales să studiez la Facultatea de Agricultură USV Iași, unde am învățat despre noile tehnologii, managementul solului și optimizarea proceselor agricole. Aceste cunoștințe mă ajută să îmbunătățesc ferma noastră, aplicând metode moderne pentru o agricultură mai eficientă și sustenabilă. Experiența acumulată și dorința de a inova mă determină să recomand acest domeniu tinerilor pasionați. Agricultura este un sector dinamic, plin de oportunități, care nu se limitează doar la fermele de familie. Oricine este interesat de tehnologii moderne și sustenabilitate poate găsi aici un viitor prosper”, încheie Alexandru Nicolae Preda.

    Povestea lui este o dovadă că agricultura românească are un viitor promițător, atâta timp cât există tineri care își doresc să inoveze și să transforme această industrie cu ajutorul tehnologiei moderne, a științei și a cunoașterii!

    Tehnologia, cheia agriculturii moderne (foto: Facebook/Facultatea de Agricultură USV Iași)

     


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – protocol de colaborare cu ITM pentru controalele pe condiționalitate socială Cel mai ieftin îngrășământ. Ioan Enoiu: ”Este excepțional, ajută fantastic!” Cantitatea de apă ce rămâne în sol după topirea zăpezii. Demonstrație practică

    Ultimele știri

    Fermierii din BOVICOOP produc zilnic 20% din laptele românesc și lucrează la propriul brand de lactate Când și cum se stropesc pomii cu Estiuoil Subvenții APIA 2025. Toate fermele intră la control prin monitorizare – perioada verificărilor