• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Panică în sectorul sfeclei de zahăr. Prețul zahărului se prăbușește inclusiv în România. Cauza? Importurile!

    Violina Gorcinschi -

    Panică în sectorul sfeclei de zahăr. Asociațiile de producători de sfeclă de zahăr din UE trag un semnal de alarmă în privința situației pieței zahărului. Importurile ucrainene, precum și implementarea acordului cu Mercosur, pun în pericol valoarea zahărului european, de care depind prețurile la sfecla de zahăr. Asociațiile de fermieri cer măsuri de protecție a pieței.

    Situația se înrăutățește în sectorul zahărului. Chiar dacă ultimii ani au fost profitabili pentru cultura sfeclei de zahăr, perspectivele pentru anii următori nu par la fel de bune. Dimpotrivă, industria trage un semnal de alarmă – condițiile de pe piață nu sunt bune, ba chiar s-ar putea înrăutăți în urma acordurilor pe care Uniunea Europeană vrea să le implementeze cu țările terțe. Nu este doar Ucraina, ci și America de Sud, adică țările Mercosur. Între timp, prețul zahărului scade și tocmai acesta determină în mare măsură prețul sfeclei de zahăr. Mai multe organizații agricole au tras semnale de alarmă.

    Zahărul ucrainean, mai ieftin decât în Europa (foto: Romania TV)

    Panică în sectorul sfeclei de zahăr. Importurile ucrainene strică piața europeană

    Producătorii europeni de sfeclă de zahăr asociați cu Confederația Internațională a Producătorilor de Sfeclă Europeană (CIBE) consideră necesară revizuirea Acordului de Asociere UE-Ucraina și respectarea cota impusă la importul de zahăr (CT), de 20.070 de tone pe an. Aceștia amintesc că, după creșterea uriașă a exporturilor ucrainene de zahăr către UE în perioada 2022-2024 ca urmare a invaziei ruse și a accesului sporit pe piața UE grație Măsurilor Comerciale Autonome (ATM) acordate Ucrainei, acum este necesar să se găsească o soluție pe termen mediu care să fie valabilă până la aderarea Ucrainei la UE.

    Citește și: Paul Covrig, Asociația Beta: Am ajuns la un acord cu Fabrica de zahăr Luduș – contracte pe circa 7.000 ha de sfeclă

    CIBE observă, de asemenea, că există perturbări serioase pe piața zahărului din UE, în special în țările învecinate cu Ucraina, inclusiv România.

    ”În comparație cu piața mondială, prețurile zahărului pe termen scurt și spot din UE, care au scăzut semnificativ (-39% din ianuarie 2024), au prezentat o volatilitate în creștere din toamna anului 2023. Diferența de competitivitate rezultată din structura și regulile de producție reprezintă o amenințare existențială pentru fermierii din UE. În cazul unei deschideri suplimentare a pieței noastre către sectorul zahăr din Ucraina, investițiile necesare în sectorul nostru, în special pentru a respecta normele ecologice, vor curge imediat din câmpurile noastre de sfeclă, fabricile de zahăr și zonele rurale, ceea ce înseamnă că mai multe fabrici de zahăr vor fi închise în UE”, calculează producătorii europeni.

    Citește și: Mihaela Neagu, Fabrica de zahăr Luduș: “Negocierile cu fermierii au fost finalizate. Mergem înainte!”

    Aceștia observă, de asemenea, că zahărul din Ucraina a fost redirecționat către piața UE în locul piețelor sale tradiționale anterioare, cum ar fi Turcia, Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia Centrală. În acest fel, piețele de vânzare sunt „furate” de la producătorii noștri interni, din UE.


    Te-ar mai putea interesa

    Arabia Saudită a cumpărat 920.000 de tone de grâu, inclusiv de la Cerealcom. Preț per tonă Cantitatea de apă ce rămâne în sol după topirea zăpezii. Demonstrație practică Seceta și gerul fac ravagii în culturile de grâu: ”Este pierdut totul. De când sunt eu, așa ceva nu am văzut”

    Ultimele știri

    România – la un pas să piardă gurile Dunării. Statul vrea să vândă Administrația Fluvială a Dunării de Jos! Oile care pasc pe sub panourile fotovoltaice îi ajută pe fermierii americani să supraviețuiască Florentin Ion, un sucevean care a lucrat în Spania, crește porci din rasa Serrano