• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Claudia Gogu, directoarea DAJ care i-a convins pe micii fermieri să vândă împreună într-o piață volantă

    Angelica Lefter -

    Piața volantă organizată săptămânal în parcarea Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava este un proiect ce a devenit brand local: Din drag de Bucovina. Inițiativa a pornit de la șefa Direcției, Elena Claudia Gogu, care a reușit să îi convingă pe producătorii locali să vină în fiecare sâmbătă în piață pentru a-și vinde produsele direct către consumatori

    În urmă cu patru ani, directorul executiv al DAJ Suceava, Elena Claudia Gogu, a gândit un proiect care să îi sprijine pe micii fermieri. Accentul a fost pus inclusiv pe tinerii producători, reîntorși acasă din diaspora în timpul pandemiei de Covid-19.

    ”Ideea pieței volante a fost a mea și a Direcției Agricole, în momentul în care am avut posibilitatea ca și director să inițiez acest proiect. Piața volantă se numește ”Din drag de Bucovina” și funcționeză în parcarea Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava de mai bine de trei ani și jumătate, aproape patru. Are loc în fiecare zi de sâmbătă și avem în portofoliu undeva la 200 de producători care au trecut prin acest spațu de întâlnire cu consumatorii. Unii producători au rămas, alții au plecat după ce și-au găsit alte canale de distribuție. Inițial am gândit piața ca o modalitate de a aduce în fața consumatorului micii producători care aveau două mari probleme: nu aveau comercializare și nu aveau mână de lucru. Lipsa forței de muncă a rămas în continuare, acolo nu am putut ajuta, dar măcar cu o parte din soluții am putut să-i sprijinim. Am vrut să punem față în față consumatorul cu producătorul”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO directoarea executivă al DAJ Suceava, Claudia Gogu.

    Zeci de producători, prezenți în fiecare sâmbătă la piața volantă din Suceava

    Numărul producătorilor care vin în piața volantă din Suceava variază de la sezon la sezon sau de la sâmbătă la sâmbătă, însă de fiecare dată cumpărătorii găsesc prezenți zeci de mici fermieri cu o oferă variată. În paralel cu promovarea pieței, DAJ Suceava s-a implicat în a-i ajuta cu informații despre certificări, etichetare și marketing.

    ”În momentul de față, în piața volantă sunt în jur de 30 de producători în mod constant. În timpul sezonului de vară, când apar legumele și în nordul țării suntem între 30-40, uneori chiar și mai mulți. A fost și este în continuare un proiect de succes. A contat faptul că ne-am ocupat foarte mult de partea de marketing, dar ce a fost mai important și n-am prevăzut în momentul în care am inițiat acest proiect ne-am dat seama că micii producători au nevoie de mult mai mult decât o piață de desfacere. Și când spun asta, mă refer că aveam nevoie de informații referitoare la: modul în care trebuie să se certifice pe persoană fizică, cu carnet de comercializare, pe persoană juridică, constituire la Registrul Comerțului sub diverse forme, PFA, II, SRL etc, cooperative agricole, pentru că avem și cooperative în cadrul micilor producători. Apoi, partea de etichetare. A fost o întreagă provocare să facem seminarii tematice pe domenii de activitate: brânzeturi separat, producătorii de zacuscă, dulcețuri, apicultorii, producătorii de carne. Am făcut seminarii în care am discutat cu fiecare în parte și am argumentat și consolidat ideea de etichetă corectă. Și am avut surpriza să avem și control de la ANPC în cadrul micilor producători și să constatăm că oamenii au fost în regulă. Apoi ne-am mai ocupat pe partea de certificare pe schemele naționale, respectiv produs montan, produs tradițional. Evident, am încurajat agricultura ecologică, iar producătorii s-au reunit într-o asociație sub numele de Gustă din Bucovina”, a punctat directorul executiv al DAJ Suceava, care a adăugat că i-a ajutat pe producători inclusiv cu informații despre partea de fiscalizare.

    Claudiua Gogu, DAJ Suceava: Tot ceea ce am făcut noi în cadrul acestui proiect – o treabă voluntară

    Directorul executiv al DAJ Suceava, Elena Claudia Gogu a subliniat că de-a lungul timpului a primit recunoașterea activității instituției atât la nivel județan cât și național, cea mai importantă distincție fiind cea din Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, oferită de Laszlo Borbely, secțiunea de Mâncare Sănătoasă, în decembrie 2023.

    Reprezentata DAJ Suceava a mai menționat că instituția nu percepe taxe pentru fermierii mici și mijlocii care își vând marfa în piața volantă. Desigur, fermierii care vin să vândă aici trebuie să dețină toată documentația aferentă și să nu mai aibă un alt mijloc de comercializare, cu alte cuvinte să nu dețină propriile magazine.

    ”Tot ceea ce am făcut noi în cadrul acestui proiect este o treabă voluntară. În fiecare zi de sâmbătă suntem în piață și verificăm, coordonăm. Avem un portofoliu pentru fiecare producător, nu am primit pe nimeni care nu este cu acte în regulă, dacă nu este procesator, dacă nu are autorizație sanitară-veterinară. Mai mult, acolo unde sunt mulți pe care i-am luat de la zero, avem o colaborare bună cu Direcția Sanitară-Veterinară și mergem inclusiv și îi verificăm la fața locului, în teren. Trei sferturi dintre oamenii pe care noi îi avem în piață vin din diaspora, este o bucurie în plus că am reușit săîi aducem acasă din perioada pandemiei și suntem mândri că le putem da o șansă să se dezvolte acasă. Am încercat și să aducem plus-valoare produselor din fermă colaborând cu DSV și din Agenția Zonei Montane pe puncte gastronomice locale, pentru că este o variantă în plus de comercialziare, Bucovina este o zonă care oferă un peisaj deosebit și pe partea de turism este loc de mai mult”, a conchis directorul executiv al DAJ Suceava, Elena Claudia Gogu.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA poate începe plata pentru o subvenție ”restantă” așteptată de fermieri Fermierii polonezi se revoltă: Supermarketurile ne refuză marfa și preferă să vândă ouă din România! Piața îngrășămintelor în luna martie. Scăderi de preț la uree și alte azotoase

    Ultimele știri

    Ce subvenție primește de la APIA o fermă cu 500 de oi Ministrul Mediului a anunțat condiția pentru a lansa Rabla pentru Tractoare Fermierii se întâlnesc cu președintele interimar Ilie Bolojan. Subiectele care ard în agricultură