• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANSVSA – veste bună pentru oieri: Exportul de ovine/caprine către țările terțe continuă fără restricții! Exportul de carcasă, liber și în UE!

    agrointeligenta.ro -

    Exportul de ovine și caprine către țările terțe continuă fără restricții, a transmis Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). În cadrul une informări de presă, ANSVSA arată că ”majoritatea exporturilor României sunt direcționate către statele arabe precum U, iar aceste livrări se desfășoară în continuare, conform cerințelor specifice fiecărei țări de destinație”.

    ANSVSA a transmis o informare de presă ca urmare a publicării ieri, pe 17 martie, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2025/525 a Comisiei, referitoare la anumite măsuri de urgență provizorii privind infecția cu virusul pestei micilor rumegătoare (PMR) în România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

    Citiți și: Exportul de ovine și caprine vii a fost suspendat în UE. Focar de PRM în Austria la oi venite din România 

    Iată, integral, clarificările pe care ANSVSA le aduce în atenția crescătorilor de ovine și de caprine din România:

    Exportul de ovine și caprine către țările terțe continuă fără restricții

    Exportul de ovine și caprine către țările din afara Uniunii Europene nu este interzis.

    Majoritatea exporturilor României sunt direcționate către statele arabe precum Iordania, Arabia Saudită, Maroc, Algeria și Emiratele Arabe Unite etc, iar aceste livrări se desfășoară în continuare, conform cerințelor specifice fiecărei țări de destinație.

    Comerțul intracomunitar cu produse de origine animală este permis

    România poate continua livrările către statele membre UE pentru carcase și carne de ovine și caprine, conform reglementărilor europene. Restricțiile impuse de Uniunea Europeană vizează doar transportul animalelor vii din anumite zone afectate de boală, fără a afecta schimburile comerciale cu produse de origine animală.

    Restricții privind transportul animalelor vii în UE

    În urma confirmării unui focar de pestă a micilor rumegătoare în localitatea Gepiu, județul Bihor, la data de 5 martie 2025, au fost stabilite zone de restricție (protecție, supraveghere și suplimentare) pentru a limita răspândirea bolii.

    Astfel, restricțiile se aplică exclusiv transportului animalelor vii din județele Bihor și Arad către alte state membre ale Uniunii Europene. Această măsură nu afectează întreaga țară și nu impune o interdicție generală asupra exportului de ovine și caprine.

    Recomandări pentru operatorii economici

    ANSVSA reamintește crescătorilor de ovine și caprine, exportatorilor și fermierilor importanța respectării instrucțiunilor și măsurilor comunicate de autoritate.

    Pentru informații oficiale și actualizate, se recomandă consultarea comunicărilor ANSVSA și a legislației europene aplicabile”.

    Vă reamintim că exportul de ovine și caprine din România către statele membre UE a fost suspendat la începutul lunii după ce virusul pestei micilor rumegătoare a fost depistat în Austria la efective de oi provenind din județul Bihor. Anterior, un caz similar a fost raportat în Ungaria.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenție majorată astăzi de Guvern de la 456 euro/ha la 640 euro/ha Un tânăr întors din străinătate și-a făcut fermă și vinde ouăle de țară la automat, cu 1 leu bucata Un fermier produce mana cerească, alimentul biblic uitat de decenii

    Ultimele știri

    Febra aftoasă a apărut la o fermă ce luase toate măsurile de biosecuritate. Angajații se mutaseră la fermă pentru a nu aduce virusul Combaterea în preemergență și în postemergență timpurie a buruienilor din culturile de porumb și floarea soarelui – două soluții foarte eficiente oferite de FMC Fermierii au de unde alege. Agrii recomandă mai multe fungicide contra septoriozei la grâu