Județele unde au început irigațiile în câmp pe mii de hectare


După ce ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat prin intermediul emisiunii Agrostrategia că din luna martie au fost pornite primele sisteme de irigații, în județele Tulcea și Ialomița, astăzi Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a informat că fermierii pot uda culturile în toată țara.
Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a anunțat ieri, marți – 25 martie că a dat startul campaniei naționale de irigații. Luni – 24 martie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunțase că ANIF a dat drumul la apă pe canale în primele două județe, Tulcea și Ialomița.
ANIF a informat fermierii au la dispoziție, în acest sezon, una dintre cele mai extinse rețele de irigații din ultimii ani, capabilă să deservească peste 1,8 milioane de hectare.
”Începând cu luna martie 2025, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a dat startul campaniei naționale de irigații. Fermierii au la dispoziție, în acest sezon, una dintre cele mai extinse rețele de irigații din ultimii ani, capabilă să deservească peste 1,8 milioane de hectare. Campania de irigații se desfășoară concomitent cu lucrările de investiții în modernizarea și reabilitarea infrastructurii de irigații, un efort susținut menit să eficientizeze utilizarea apei, să crească randamentul agricol și să sprijine fermierii pe termen lung”, a anunțat agenția într-o postare făcută pe pagina proprie de Facebook.
Citiți și: Fermierii vor avea și în acest an apă gratuită pentru irigații și energia electrică subvenționată
Conform informațiilor furnizate de ANIF, în toate regiunile țării, sistemele sunt funcționale și primele livrări cu apă au fost deja realizate în mai multe județe:
- Brăila – Insula Mare a Brăilei: apa a fost introdusă prin stațiile SPR Salcia, SPR Bălaia, SPR Titcov, SPR Gemenele, SPR Filipoiu și SPR Maicanu. Culturi irigate: grâu și orz, pe 1.100 ha;
- Iași – Tabăra Trifești Sculeni: apă introdusă prin SPA Soloneț și SPA Luncă pentru FOUAI Bădărăi și FOUAI Aqua Lunca Prut. Culturi irigate: grâu, orz, rapiță, lucernă, secară, sfeclă de zahăr și triticale, pe 2.428 ha;
- Giurgiu – Mihai Bravu: irigațiile au început prin stația SRP Puieni, pentru OUAI COMANA–SPP1 TMB. Culturi irigate: legume (ceapă), pe 210 ha;
- Bacău – Sascut Valea Seacă: irigarea se face prin stația SPA Sascut pentru OUAI Sascut. Culturi irigate: cartofi, pe 100 ha;
- Tulcea – Amenajarea Sarichioi: irigațiile se desfășoară prin stațiile SP1 Sarichioi și SP2 Sarichioi, pentru OUAI Sabangia Sistem și OUAI Sarichioi Sistem. Culturi irigate: grâu, rapiță, legume, floarea-soarelui și porumb.
”ANIF reamintește fermierilor că sprijinele acordate în anul 2025 sunt 100% acoperire a costurilor cu apa și energia electrică până la punctele de livrare, în baza contractelor încheiate pentru anul 2025 și 50% subvenție pentru energia electrică folosită pentru pomparea apei de la infrastructura principală până la culturile agricole”, a mai transmis agenția.