Maria Cîrjă, Corteva: Structurile de culturi s-au schimbat. Rapița o estimăm la 900.000 de hectare


Structura culturilor din ferme s-a schimbat pe fondul secetei de anul trecut, dar și al contextului economic, a evidențiat în cadrul emisiunii Agrostrategia Maria Cîrjă, Director de Marketing Corteva Agriscience România și Republica Moldova. La nivelul României, suprafața înființată cu rapiță a ajuns la 900.000 de hectare, ceea ce înseamnă că agricultorii vor avea mai puțină floarea-soarelui, oleaginoasa cu care rapița merge în tandem.
Maria Cîrjă, Director de Marketing la Corteva Agriscience, a vorbit, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, ediția de joi, 27 martie, despre situația culturilor mari din România.
„Suntem optimiști. Am început un an dificil din cauză că avem în spate doi ani cu probleme foarte mari fermieri, dar trebuie să fim optimiști și noi, și fermierul, trebuie să cultivăm terenul și să avem producții. Toată lumea trebuie să lucreze în această direcție. Lucrurile arată mai bine datorită faptului că structurile de culturi s-au schimbat. Mai exact, fermierii și-au luat măsuri de siguranță semănând în toamnă mai multe cereale și rapiță și având aceste culturi de siguranță, ceea ce a dus la premise mai bune pentru aceste culturi. În același timp, ne uităm cu optimism și la culturile de primăvară care sunt deja în plan de înființare. Vor fi condiții bune de semănat atât pentru floarea-soarelui, cât și pentru porumb. Suprafețele lăsate pentru culturile de primăvară sunt mai mici decât anul trecut”, a precizat Maria Cîrjă.
Maria Cîrjă: „Suntem pregătiți de sezon cu tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor”
În vederea unei protecții maxime pentru cereale și rapiță, Corteva Agriscience asigură fermierilor un portofoliu variat împotriva bolilor, dăunătorilor și buruienilor. Din cauza temperaturilor ridicate din iarnă, tratamentele au început încă din luna ianuarie.
„Avem un portofoliu specializat atât pe cereale, cât și pentru rapiță. Dacă ne referim la rapiță, tratamentele deja au început, cu câteva săptămâni în urmă. Chiar și în ianuarie s-au făcut tratamente pentru Ceutorhynchus. Având ferestre cu temperaturi ridicate, acest dăunător a apărut și chiar poate dăuna semnificativ culturii de rapiță. Deci s-au aplicat tratamente cu insecticid. Ce urmează în următoarele două săptămâni este erbicidarea la cereale, în paralel cu combaterea bolilor, în special a făinării care face ravagii atât la grâu, cât și la orz. Fermierii trebuie să fie în câmp, să instaleze capcane pentru identificarea dăunătorilor respectivi și tratarea agresivă în momentul atingerii pragului de dăunare”, a explicat Cîrjă.
Citește și: Opinia Expertului. Maria Cîrjă, Corteva: Promovarea utilizării soluțiilor de biocontrol în UE
Compania Corteva Agriscience a lansat și în 2025 un produs nou care îi ajută pe fermieri în lupta cu infecțiile fungice. „Avem cele mai bune soluții pentru combaterea bolilor la cereale. Două fungicide recunoscute, în special pentru făinare, dar și pentru septorioză pentru al doilea tratament suntem pregătiți cu un fungicid foarte bun pe care l-am lansat la începutul acestui an. La rapiță avem tot portofoliul de produse, începând cu insecticide, fungicide și cel mai folosit erbicid pentru combaterea buruienilor în primăvară la rapiță”, a declarat invitata emisiunii.
Maria Cîrjă, Corteva Agriscience: „Rapița, în tandem cu floarea-soarelui”
Seceta din anii trecuți i-au făcut pe fermieri să dea în spate cu însămânțarea de porumb, însă lucrurile se pot schimba în acest an. În orice caz, în România este nevoie de mai multe suprafețe irigate pentru a asigura producții de peste 1o tone/ha.
„Optimismul vine și de la prognozele care ni se transmit. Arată bine. Chiar săptămâna viitoare vom avea ploi în toată țara, ceea ce nu face decât să ne bucure. Ne uităm și la suprafețele care urmează să fie însămânțate cu porumb și floarea-soarelui chiar dacă sunt mai mici decât în anii anteriori. Sperăm ca sezoanele care urmează să dea din nou posibilitatea porumbului să se întoarcă la el acasă, în sud-estul țării. Porumbul este o cultură profitabilă. Important e ca suprafețele irigate să fie din ce în ce mai mari acolo unde cultivăm porumb pentru a ne asigura producțiile pe care le așteaptă toată lumea de la un hibrid performant. Trebuie să trecem de 10-12 tone ca să știm că ne acoperim cheltuielile și că facem bani cu această cultură”, a spus Maria Cîrjă.
Citește și: Opinia Expertului. Maria Cîrjă, Corteva: Producție agricolă responsabilă prin practici de ambalare circulară
Cei de la Corteva Agriscience estimează că, în acest an, s-au semănat 900.000 de hectare de rapiță, ceea ce va influența și suprafețele cu floarea-soarelui.
„Între floarea-soarelui și rapiță există întotdeauna un tandem. În momentul în care crește suprafața cu rapiță, scade floarea-soarelui pentru că, în general, cele două culturi ocupă aproximativ 2 milioane de hectare. Dacă semănăm 700.000 ha rapiță, avem 1,3 milioane ha de floarea-soarelui. Rapița o estimăm la 900.000 de hectare, automat restul va fi de floarea-soarelui”, a explicat directorul de Marketing de la Corteva.
Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Maria Cîrjă, Director de Marketing Corteva (27.03.2025)