• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Român din Diaspora: ”Am strâns 30.000 de euro și vreau să investesc acasă în agricultură. Merită efortul?”

    Angelica Lefter -

    Tinerii români plecați peste hotare se gândesc de multe ori să se întoarcă în țară și să înceapă în România o nouă viață și un business, cu banii câștigați din munca grea de peste hotare. Mulți se documentează înainte de a face un asemenea pas mare pentru că este vorba despre propriile economii și evident că nu și-ar dori să dea greș. O parte dintre cei care se întorc au deja terenuri în mediul rural și nu puțini se gândesc să investească în legumicultură sau în cultivarea plantelor aromatice ori medicinale. Este sau nu un agribusiness viabil? Ce ar trebui să știe tinerii care se întorc în România după zeci de ani petrecuți în străinătate?

    Lucrul pământului este o meserie care necesită multă muncă, sacrificiu, investiții și timp dedicat. Poate că nu este pentru oricine, însă poate fi o îndeletnicire și un mod de trai pentru mulți dintre românii care iubesc pământul, viața la țară și plantele. De aici până la propriul agribusiness este doar un pas pe care unii reușesc să-l facă chiar cu succes.

    Citiți și: Veste excelentă: Toți fermierii care au cerut fonduri pentru investiții în ferme vor primi finanțare din bani europeni

    Cultura bio de plante medicinale (foto: stirileprotv.ro)

    Tânărul ar vrea să investească 30.000 de euro într-un agribusiness în țara natală

    De curând, o asemenea dilemă, de a investi sau nu în agricultură, se pare că o are un tânăr, care a postat pe grupul de Facebook ”Legumicultorii”. Tânărul îi întreabă pe fermierii experimentați dacă merită să investească în acest sector agricol și care sunt șansele de reușită având în vedere că familia din țară nu pare a fi încântată de decizia luată, mai ales că și-ar dori să cultive plante medicinale, în sistem bio, în câmp deschis.

    ”Bună ziua dragi membri, vă rog să-mi dați un sfat, pentru că sunt foarte trist/amar. Locuiesc de multă vreme în străinătate (peste 10 ani) a sosit momentul ca peste 3 luni să mă mut înapoi definitiv în România. De ce am scris aici? Am un plan, ceea ce mi-am dorit de mult, și aici vin problemele. Mi-ar plăcea să fac grădinărit, pe suprafață pe 1 hectar. Sunt 36 ani, ultima dată acum vreo 20 de ani am lucrat pe câmp (animale grădină etc). Problema este că prietenii și rudele mele nu ne susțin, se spune că sunt prost pentru că investesc în așa ceva…. Să ne gândim dacă vrem să ne întoarcem etc. etc. Am crescut într-un sat, de la 8-9 ani deja am început să lucrez pe câmp știu ce înseamnă. Investiția o sa fie cam 30.000 de euro ce include tractoraș nouș utilaje noi, solar, sistem de irigare etc. Planul meu este cultivarea legumelor pe câmp tratat cu plante medicinale. În scurt, bio. Știu, foarte, foarte greu. Întrebarea mea ce părere aveți? Dacă cineva o investit în așa ceva o meritat efortul? Intenționez să vând produsele mele la piață online etc, nu vreau să mă îmbogățesc. dar vreau să trăiesc modest din asta. Mă simt puțin frustrat acum, că toți acești oameni vor să dea sfaturi cei care nu au lucrat pe câmp, ei nu știu cum este viața în străinătate, ei îmi oferă întotdeauna ceva diferit. Mi-ar plăcea să citesc experiențele voastre și sunt binevenite sfaturile voastre. O zi bună tuturor”, a scris tânărul român care își dorește să investească în culturi de plante medicinale.

    Citește și: Oficial MADR: Tomata 2025 – noile reguli pentru subvenția de 1.500 de euro/1.000 mp de solar sau seră

    Mesajele primite sunt unele de felicitări și îi încurajează inițiativa diasporeanului

    Tânărul care are ”familie și doi copii”, după cum mărturisește într-unul dintre comentarii, este, în mare parte încurajat de participanții la discuție, să își urmeze inima și să investească în legumicultură. Tot el a mai adăugat că are deja câteva investiții personale în România pe care le-a făcut pentru familie și pentru viitorul său în țara natală.

    ”Am undeva 3 hectare, am investit foarte mult în România, am 2 apartamente cu 3 camere pentru copii, o casă batraneasca, fântână, o pivniță aproximativ 150 de mp pentru vin. Am cheltuit o grămadă de bani și acuma o venit momentul sa fac și ceva. Anul acesta sigur nu fac nimic, sunt conștient, fac numai analize de apă, analize pământ pH, pregătesc tot”, a spus tânărul.

    Mesajele au fost în mare parte de încurajare și de a merge mai departe cu ideile sale, chiar dacă uneori va întâmpina și greutăți.

    ”Felicitări pentru această decizie! Este foarte, foarte frumoasă munca la grădină, la țară e super de trăit”, a comentat o doamnă.

    ”Nu ascultați ce spun cei din jur, doar la Dumnezeu să vă rugați, căci El nu vă trădează, în schimb omul este cel mai mare dușman! Faceți ce văs pune inima! Doamne ajută!”, este un alt comentariu.

    Și încurajările au continuat cu exemple personale: ”Eu m-am întors acum 8 ani din Spania și mă ocup tot cu legumicultura, nu regret nimic și luptați pentru visul vostru, o să fie greu la început, dar nu renunța și nu uita că trăim în România”.

    ”Dacă vă doriți asta, faceți, dar trebuie să știți că este foarte, foarte greu la început…tainele grădinăritului sunt greu de descifrat. Succes!”, a menționat un alt internaut.

    Alții nu au fost atât de optimiști și au continuat să descurajeze inițiativa.

    ”Momentul mi se pare foarte prost, practic anul este compromis pentru că tu nu ai timp să-ți faci răsaduri, nu ai timp să faci bani anul acesta”, a spus un alt comentator, care însă nu a luat în calcul faptul că tânul spune clar că deocamdată își dorește să se informeze și apoi să plece la drum.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care își pot vinde oile și mieii direct la târgul de animale Vin noi plăți pentru fermieri și crescători de animale. Sumele au fost publicate în Monitorul Oficial Arenda la terenurile agricole a explodat. Prețurile s-au dublat în ultimii 10 ani

    Ultimele știri

    Prețul uriaș al roșiilor, explicat de cel mai mare legumicultor din Buzău: ”A fost o iarnă grea” The Sunday Times: Un englez stabilit în România lucrează 10.000 ha și încasează subvenții de 1,8 milioane de euro Cum va fi vremea în aprilie. Graficul ploilor pentru următoarele patru săptămâni