Prețul uriaș al roșiilor, explicat de cel mai mare legumicultor din Buzău: ”A fost o iarnă grea”


Prețul uriaș al roșiilor îi nemulțumește pe consumatorii, însă legumicultorii justifică valoarea tomatelor de martie prin cheltuielile foarte mari pe care le-au suportat în această iarnă.
În județul Buzău, Mircea Tatu este recunoscut ca având cea mai mare producție de legume în spații protejate. Fermierul din Cochirleanca, a cultivat tomate pe o suprafață de peste 4.800 de metri pătrați, în solarii încălzite. Cu cheltuieli enorme, legumicultorul a reușit să aibă roșii coapte înainte de finalul lunii martie, luând decizia de a-și valorifica tomatele pe cont propriu. Și prețul este unul mai redus. Dacă în piețe, românii au găsit roșiile românești, originare din județul Olt, la 55 sau chiar 65 de lei kilogramul, Mircea Tau are o altă abordare.
Mircea Tatu vinde roșiile de martie în piață și în magazinul propriu, fără a colabora cu intermediari pentru această recoltă timpurie. Prețul de comercializarea al tomatelor este în prezent de 42 de lei kilogramul (aproape 8,5 euro/g), mai scumpe decât anul trecut, când kilogramul l-a valorificat la 37 de lei kilogramul. Adică o scumpire de aproximativ 1 euo pe kilogram față de anul trecut.

Solariile cu roșii au fost încălzite tot timpul anului
Pentru a aveam roșii coapte foarte devreme, Mircea Tatu a făcut efortul financiar de a încălzi solariile toată iarna. ”Trebuie să le încălzim tot timpul, nu e ca vara. A fost o iarnă grea, am consumat în jur de 60 de tone de cocs. Prețul va fi de 42 de lei, acesta este prețul final, și nu le vindem la intermediari. Le comercializăm doar în piață și în magazinul nostru din Gura Câlnău”, a explicat Mircea Tatu pentru o publicație locală.
Coacerea roșiilor se face treptat în această perioadă, mai ales că vremea a adus mai multe episoade de frig, dând peste cap planurile legumicultorilor care dețin solarii încălzite, așa cum este Mircea Tatu. Astfel, buzoianul iese etapizat pe piață cu roșiile, pe măsură ce acestea sunt pârguite, în funcție de procesul natural de polenizare. Cultivate natural, tomatele românești pot fi ușor de diferențiat față de cele din import.
Până acum, producătorul buzoian a vândut peste 200 de kilograme de roșii, însă temperaturile mai scăzute din ultimele zile au încetinit ritmul de coacere.