Ionuț Lăpădătescu, Country Manager Innvigo Agro: Acest sezon este printre cele mai provocatoare din ultimii ani


Ionuț Lăpădătescu, Country Manager Innvigo Agro România a declarat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 că omologarea noilor substanțelor agricole poate depăși chiar și zece ani iar decisive pot fi și diferitele lobby-uri care se fac la nivel european. Acesta a menționat că atunci când vine vorba despre retragerea de substanțe, niciun stat nu este similar cu altul.
Ionuț Lăpădătescu, Country Manager în cadrul Innvigo Agro România, a vorbit în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența-AGROINTEL.RO și TVR, despre obținerea unor noi substanțe active în agricultură și procesul greoi prin care acestea sunt aprobate.

Ionuț Lăpădătescu: Îți trebuie undeva între 10 ani sau poate mai mult pentru a aduce o substanță nouă în piață
Innvigo Agro România a explicat că procesul de aprobare a unor substanțe active noi pe piața inputurilor este unul greoi ajungându-se chiar și la peste 10 ani pentru avizarea acestora.
”Fie că vorbim de acordul Mercosur sau aceste decizii foarte rapide de retragere a unor substanțe active în Europa, vorbim de o presiune dată de grupurile de lobby, de partea de ecologiști. Punând în balanță aceste aspecte și faptul că pe partea de cercetare-dezvoltare îți trebuie undeva între 10 ani sau poate mai mult pentru a aduce o substanță nouă în piață, evident că este un dezechilibru care va crea în continuare o lipsă de competitivitate. Părerea mea că cea mai bună variantă ar fi să existe un dialog. Revenind la acea retragere de substanțe, niciun stat nu este similar cu celălalt. Adică nu putem compara, de exemplu, România atunci când ne gândim la acel orizont de reducere a procentului de pesticide cu 50% cu țări care folosesc sau foloseau mult mai agresiv substanțe. Deci trebuie găsit un echilibru și trebuie folosit cumva dialogul la nivel de politică agricolă și la nivel de Uniunea Europeană pentru a găsi mixul necesar pentru fiecare țară”, a explicat Ionuț Lăpădătescu în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența-AGROINTEL.RO și TVR.
Citiți și: Protecția culturilor de rapiță: soluțiile Innvigo
Fermierii mizează în 2025 pe rapiță și cereale păioase. Porumbul pierde teren
Seceta din 2024 a avut un impact major asupra planului de culturi pe care fermierii l-au făcut în anul agricol din 2025. Porumbul pare să fie redus ca suprafață în multe ferme, ”în frunte” fiind cerealele păioase și rapița.
”Acest sezon este unul, să spunem, printre cele mai provocatoare din ultimii ani, venind după un an cu o secetă extremă și cu producții foarte slabe. Și atunci automat sentimentul care l-am preluat de la fermieri este în primul rând unul de scepticism și de lipsă de încredere. Există această neliniște, să spunem, a lor vizavi atât de gradul de rentabilitate a culturilor, dacă ne uităm și facem o comparație, evident că condițiile climatice în ultimii ani sunt cele care determină de cele mai multe ori luarea unor decizii în sezonul trecut sau în toamna trecută. Acest lipsă de predictibilitate a făcut ca foarte mulți fermieri să mizeze foarte mult pe culturi de toamnă față de culturile de primăvară. Și aici vorbim deja de suprafețe importante la rapiță în acest sezon, undeva peste 850.000 de hectare și undeva peste 3 milioane de hectare la cereale păioase în dauna porumbului, în primul rând. Evident că provocarea numărul unu pentru fermieri este această lipsă de profitabilitate și capacitatea foarte redusă de a se finanța, atât din partea sistemului bancar, care a început să fie mult mai precaut în finanțarea fermierilor, cât și în faptul că au deja anumite întârzieri și cumva în finanțarea din distribuție există această problemă. Vor fi într-adevăr în situații în care nu se vor putea compensa sau acoperi prin producția din acest an acele întârzieri sau arierate din anii trecuți”, a spus reprezentantul Innvigo în cadrul emisiunii Agrostrategia.
Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Ionuț Lăpădătescu, Country Manager Innvigo Agro România (31.03.2025)