• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii riscă să rămână fără un erbicid foarte eficient la cereale. Autoritățile solicitate să intervină

    Roxana Dobre -

    La nivel european, fermierii se mobilizează pentru a nu rămâne fără una dintre cele mai eficiente substanțe active din erbicide. Atât Copa Cogeca, structura de reprezentarea a agricultorilor la nivel european, cât și organizațiile naționale, transmit în aceste zile un apel către guvernele naționale, pentru ca flufenacetul să nu fie retras de pe piață. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a solicitat AAC dacă la nivelul României s-au făcut demersuri similare cu cele din alte state, iar răspunsul a fost afirmativ, o adresă fiind transmisă deja către guvernanți.

    Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităților să susțină în cadrul reuniunii Comitetului Permanent pentru Plante, Animale, Produse Alimentare și Furaje (SCoPAFF) din 11-12 martie poziția adoptată de Copa Cogeca privind substanța activă flufenacet. În România, această substanță activă este utilizată în mai multe produse fitosanitare pentru combaterea buruienilor graminee în cultura cerealelor iar produsul ar putea fi interzis în întreaga UE.

    Alianța pentru Agricultură și Cooperare, în calitate de reprezentant al fermierilor și cooperativelor din România în cadrul organizației europene Copa Cogeca, a solicitat astăzi, luni – 24 februarie printr-o adresă sprijin pentru susținerea poziției adoptate de Copa Cogeca privind substanța activă flufenacet, în cadrul reuniunii Comitetului Permanent pentru Plante, Animale, Produse Alimentare și Furaje (SCoPAFF) din 11-12 martie. Solicitarea este adresată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Autorității Naționale Fitosanitară (ANF) și Reprezentanței Permanente a României la Comisia Europeană.

    Citiți și: AAC se alătură MADR în procesul privind suspendarea derogărilor la neonicotinoide

    Aprobarea erbicidului pentru cereale flufenacet este în pericol

    AAC: Este crucial ca România să susțină solicitarea Copa Cogeca de a menține utilizarea flufenacetului

    În adresă transmisă astăzi autorităților, AAC subliniază că în România, substanța activă flufenacet este utilizată în mai multe produse fitosanitare pentru combaterea buruienilor graminee în cultura cerealelor, precum iarba vântului (Apera spica-venti) sau odosul (Avena fatua), neexistând omologare pentru utilizare în cultura cartofului.

    ”Totuși, o eventuală interzicere a flufenacetului înainte de autorizarea unor alternative ar crea un blocaj tehnic semnificativ pentru fermierii din Uniunea Europeană (UE)  în gestionarea buruienilor, cu impact major asupra culturilor. Susținerea Romaniei pe acest dosar, vine tocmai pentru a sublinia ca stat membru că are nevoie de instrumente fitosanitare specifice, așa cum sunt și bolile și dăunătorii culturilor. Subliniem faptul că știm că în Europa de Vest, mai ales în statele nordice sunt probleme cu buruienile gramineee, în special coada vulpii (Alopecurus pratensis) și credem că erbicidele cu această substanță activă, respectiv flufenacet sunt foarte eficiente și reprezintă un instrument deosebit de util fermierilor. Momentul în care se aplică aceste erbicide este toamna, înainte sau după semănat, și, ca să aibe eficitate, trebuie să existe rezervă de apă în sol, condiție posibilă la ei, comparativ cu România, unde ne-am obișnuit sezoane foarte secetoase”, se arată în adresa transmisă astăzi și către Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    AAC mai subliniază în adresa menționată că ”este crucial ca România să susțină solicitarea Copa Cogeca de a menține utilizarea flufenacetului cu măsuri de atenuare adecvate”. ”Deși înțelegem că producătorul flufenacetului nu intenționează să solicite o derogare de 5 ani pentru utilizarea esențială, conform articolului 4.7 din Regulamentul 1107/2009, considerăm că este crucial ca România să susțină solicitarea Copa Cogeca de a menține utilizarea flufenacetului cu măsuri de atenuare adecvate, se mai precizează în adresă.

    Citiți și: AAC – 5 ani de activitate. Ministrul Agriculturii Florin Barbu a anunțat noi ajutoare pentru fermieri

    Se cere acordarea unei perioade de grație de 18 luni în cazul retragerii substanței

    AAC solicită sprijin pentru acordarea unei perioade de grație de 18 luni în cazul retragerii substanței. ”Această perioadă de grație ar permite fermierilor să se adapteze la noua situație, să identifice și să implementeze alternative eficiente și să evite pierderi semnificative de producție și venituri. Vă solicităm să luați în considerare argumentele prezentate de Copa Cogeca și să mandatați reprezentanții României în cadrul SCoPAFF să susțină activ poziția menționată. Este esențial ca experții din statele membre să fie conștienți de impactul potențial al retragerii flufenacetului și să solicite Comisiei Europene mai mult timp pentru a evalua reînnoirea substanței”, mai arată AAC.

    Organizațiile Membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare sunt Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF.


    Te-ar mai putea interesa

    Ministerul Agriculturii a publicat sumele APIA pentru plata ANT teren arabil APIA – protocol de colaborare cu ITM pentru controalele pe condiționalitate socială Arabia Saudită a cumpărat 920.000 de tone de grâu, inclusiv de la Cerealcom. Preț per tonă

    Ultimele știri

    Fermierii riscă să rămână fără un erbicid foarte eficient la cereale. Autoritățile solicitate să intervină ANF: Întâlnire de lucru pentru reexaminarea planului privind diminuarea riscurilor asociate cu folosirea pesticidelor Măsura care va scumpi pâinea românilor. Fermierii avertizează Guvernul!