Marcel Olteanu: ”Este o presiune pe carnea de Angus datorită Green Deal. Vor veni ani cu prețuri mai bune”


Marcel Olteanu deține o fermă de aproximativ 500 de taurine Aberdeen Angus și a avut încredere în această rasă încă de la început. În prezent, Olteanu, care deține și funcția de președinte al Asociației Aberdeen Angus România, cu peste 1.800 de membri la nivel național, este mulțumit de faptul că sectorul taurinelor de carne este unul în creștere prin prisma cererii tot mai mare de carne de vită.
Ferma condusă de Marcel Olteanu este localizată în județul Olt, cu adăposturile animalelor pe rasa comunei Cilieni. Exploatația este una mixtă, cu circa 1.700 de hectare, din care cultivate 1.500 și 200 pentru zootehnie. ”Creștem vaci de Angus. În momentul acesta avem 230 de mame cu tineret, cu tăurași la îngrășat – probabil în momentul ăsta în curte avem în jur de 500 de animale. Pentru cei care nu știu, în România, rasa Angus este rasa principală de carne și eu cred că peste 85%, spre 90% din efectivul de carne din România este vită Aberdeen Angus. Sunt aproximativ 1.800-1.850 de fermieri de Angus în momentul ăsta, care sunt toți organizați într-o singură asociație – este Asociația Aberdeen Angus România, cu sediul la Sibiu„, vorbește fermierul despre activitatea sa în cadrul unui reportaj realizat pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR.
Asociația Aberdeen Angus România a pornit în 2012 cu câțiva membri și un efectiv de 800 de animale, ajungând în prezent la aproape 130.000 de capete de Aberdeen Angus și peste 1.800 de crescători membri ai formei asociative.
”A fost o dezvoltare foarte bună care a beneficiat de două pârghii principale. Una a fost consiliul director ales de fermieri și unde Dumnezeu a dat să fie niște oameni foarte serioși și devotați rasei și care s-au implicat extraordinar în dezvoltarea și promovarea acestei rase în România și al doilea aspect, sunt programele europene și naționale care au sprijinit bine dezvoltarea acestei rase în România”, explică Marcel Olteanu succesul asociației pornite de la Sibiu.

La acest moment, România deține președinția Forumului European Aberdeen Angus pentru perioada 2024-2026, lucru care ne dă dreptul ca în 2026, organizația din țara noastră să organizeze un forum cu participare largă din toată lumea. ”Sperăm să fie în jur de 150-200 de oameni care înseamnă fermieri și oficiali implicați în creșterea rasei Angus în toată lumea. Este un pas mare pentru România pentru că lucrurile astea n-au mai fost făcute, n-au niciun fel de iz politic, n-au fost făcute la presiunile nimănui, ci sunt o recunoaștere sinceră a valorii asociației noastre, a muncii depuse de echipa pe care o avem la Asociație”, punctează fermierul.
Asociația Aberdeen Angus România conduce registrul genealogic al rasei, o activitatea combinată cu cea de reprezentare a intereselor sectorului de creștere a taurinelor din această rasă. În plus, Asociația a reușit să ajute fermierii pe plan local și pe partea de valorificare a produșilor, prin ferma de colectare din județul Mureș, o investiție realizată din fonduri proprii. În plus, tot din contribuțiile membrilor a fost înființat și un laborator pentru testarea calității materialului seminal. Aici sunt făcute analize pentru toți tăurașii obținuți și bonitați de asociație, oferind o validare în plus a performanțelor acestora.

Cu o investiție uriașă în ferma sa de taurine de la Cilieni, Marcel Olteanu este mulțumit că, după mulți ani, piața începe să aprecieze munca crescătorilor. Astfel, cererea de vită de carne premium este în creștere, așa că liderul Asociației Aberdeen Angus România îi sfătuiește pe colegii crescători să investească în îngrășarea tăurașilor pentru valorificarea lor directă.
”Sfătuiesc pe toți cei care fac Angus să încerce să bage un pic de plus valoare, dacă au posibilitatea să nu-i mai vândă la 200 kg, să nu îi mai vândă la 250 de kilograme, să se ducă cu ei spre 350-400 kg. Probabil mulți dintre dumneavoastră ați constatat că în ultimele luni este o presiune pe carnea de Angus. Se cere și Angus matur, se cer și tăurași mai mici, mai mari, reforme…Asta se întâmplă pentru că, în primul rând – la nivel european, datorită politicilor Green Deal, au scăzut cam cu 1.000.000 de capete în fiecare an numărul taurinelor din Europa. (…) În continuare există acest trend – se pierd 1.000.000 de vaci pe an în Europa și atunci, pentru noi, în România, care avem șansa să creștem rasa aceasta, trebuie să ținem de ea indiferent cât de greu e acum. Anul trecut a fost secetă, nu s-au făcut producții bune de furaje, lucrurile au mers mai greu înainte, dar să ne gândim la viitor – vor veni niște ani cu prețuri mai bune care vor compensa această să zicem, lipsă din anii trecuți”, este convins Marcel Olteanu.
Despre taurinele Aberdeen Angus în ferma lui Marcel Olteanu