Formularul pentru cererea unică de plată 2015 – publicat în Monitorul Oficial. Termenul limită pentru depunere: 15 mai 2015
agrointeligenta.ro -Formularul-tip pentru cererea unică de plată pentru 2015 a fost publicat aseară în Monitorul Oficial, cu o întârziere de peste o lună. Din acest moment, însă, Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are obligația să deschidă campania de depunere a cererilor pentru subvenții, procedură care implică și completarea online a formularelor, iar pentru fermierii neîndemânatici în utilizarea unui computer, formularele pot fi completate printr-un împuternicit.
Cu toate anexele incluse, cererea unică de plată se întinde pe 87 de pagini, iar completarea ei necesită mare atenție, mai ales în declararea tuturor suprafețelor și a efectivelor de animale în funcție de specie, rasă și vârstă.
Termen limită: 15 mai
În ciuda faptului că ministrul agriculturii a declarat de mai multe ori că România va beneficia de o prelungire a termenului limită pentru depunerea cererilor de plată (conform unei decizii anunțate de Comisia Europeană, termenul poate fi prelungit până la 15 iunie fără penalizări – n.r.), în forma publicată în Monitorul Oficial, data până la care fermierii își pot înregistra cererea este 15 mai. După această dată, cererile se mai pot depune timp de încă 25 de zile, însă cu o sancțiune de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
Cererea unică de plată se depune la centrele județene ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafață de peste 50 de hectare de teren agricol, și la centrele locale ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafață de până la 50 de hectare de teren agricol. ”APIA primește, verifică, procesează cererile unice de plată și efectuează plata către fermier în contul bancar al acestuia, conform legislației”, se arată în ordinul publicat în Monitorul Oficial.
Citește și: Cum completezi cererea unică pentru subvenții agricole în 2015
Important: După completarea online a cererii, aceasta se listează la sediile APIA și va conține numai datele oferite de fermier și sprijinul/mpsurile/plățile solicitate. Deși nu se specifică exact în ordin, pentru această procedură este necesară prezența fermierului.
Întârziere de peste o lună
În fiecare an, campania de depunere a cererilor de plată era demarată pe 1 martie. Excepție face anul acesta, întârzierea fiind justificată de APIA și MADR prin modificările survenite cu privire la formularele cererii, care acum include atât ferma vegetală, cât și activitatea zootehnică a beneficiarului. Totuși, au existat mai multe amânări, două termene ”ratate” de către conducerea APIA de la București, care nu a reușit să finalizeze decât în al 12-lea ceas ordinul care reglementează procedura și formularul cererii unice pentru plăsubvețiile agricole.