• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociațiile de crescători de animale au dat statul în judecată din cauza măsurilor contra febrei aftoase

    Roxana Dobre -

    Mai multe asociații de crescători de bovine și ovine au depus o cerere de chemare în judecată la Curtea de Apel Cluj – secția de contencios administrativ și fiscal. Fermierii cer autorităților să ia măsuri urgente și eficiente în vederea prevenirii pătrunderii virusului febrei aftoase în România, printre care, în mod obligatoriu și cumulativ, interzicerea importurilor tuturor produselor care provin de la animale din speciile predispuse infectării.

    Un număr de opt asociații care reprezintă crescătorii de vaci și oi din România au dat statul în judecată într-un proces comun. Printre instituțiile vizate sunt Ministerul Finanțelor, Guvernul României, Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Comitetul Național pentru Situații de Urgență – Centrul Național de Combatere a Bolilor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

    Cele opt sociații de crescători cer autorităților să ia măsuri urgente în vederea prevenirii pătrunderii virusului febrei aftoase în România, printre care, în mod obligatoriu și cumulativ, interzicerea importurilor tuturor produselor care provin de la animale din speciile predispuse infectării.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO inserează integral cererea de chemare în judecată a autorităților responsabile pentru sectorul zootehnic:

    ”Cerere de chemare în judecată prin intermediul căreia vă adresăm în mod respectuos rugămintea ca prin hotărârea pe care o veți pronunța să dispuneți. Prin intermediul căreia vă adresăm în mod respectuos rugămintea ca prin hotărârea pe care o veți pronunța să dispuneți:

    1. Anularea paragrafului 7 din art. 2 din Decizia nr. 1 din 11.03.2025 emisă de CNSU- Centrul Național de Combatere a Bolilor, având ca și conținut următoarea sintagmă: societățile comerciale care au contracte în derulare pentru procesare sunt obligate să notifice DSVSA județene în 24 de ore de la publicarea prezentei Decizii un grafic de livrări care va fi transmis DSVSA județene.

    2. Obligarea Statului Român la luarea unor măsuri urgente și eficiente în vederea prevenirii pătrunderii virusului febrei aftoase în România, printre care, în mod obligatoriu și cumulativ, interzicerea importurilor tuturor produselor care provin de la animale din speciile predispuse infectării, instalarea de covoare epidemice la toate punctele de trecere a frontierei cu Ungaria- atât pentru autovehicule cât și pentru oameni, inclusiv pietonii care trec granițe pe jos, în vederea dezinfectării, precum și inițierea demersurilor de asigurare a stocului necesar de vaccinuri, efectuarea inspecțiilor transporturilor permise de echipe din care să fac parte și medici veterinari; constituirea unor zone amenajate special pentru carantinarea transporturilor suspecte până la finalizarea controalelor de siguranță, instituirea obligativității prezentării dovezii că transportul cu produse exceptate prin Decizia nr. 1 din 11.03.2025 CNSU-CNSB a ocolit zonele contaminate din țara de plecare sau tranzitată”

    Cele opt asociații care au chemat autoritățile în judecată sunt: Federația Crescătorilor de bovine din România prin președinte Bordean Petru, Federația Națională PRO-AGRO prin președinte Arion Ionel, Asociația Crescătorilor de vaci HOLSTEIN RO” prin președinte Davițoiu Claudiu; Someș Arieș Coopertivă Agricolă prin președinte Horvat Mihai, Asociația Aberdeen Angus prin președinte Olteanu Marcel Alexandru, Asociația Generală a Crescătorilor de taurine din România (AGCTR) prin președinte Toader Neață-Împăratu, Asociația ”Țara Loviștei” prin președinte Constanta Stefan și Asociația Crescătorilor de Taurine din Mureș prin președinte Boca Iacob.

    Acțiunea în instanță vizează statul român prin Ministerul Finanțelor, Guvernul României, ANSVSA, Comitetul Național pentru Situații de Urgență – Centrul Național de Combatere a Bolilor, Ministerul Agriculturii și Ministerul Afacerilor Interne.


    Te-ar mai putea interesa

    Apicultor cu 20 de ani experiență: Pierderile la albine nu sunt cauzate de culturi. Am avut mereu înțelegere de la fermieri Taxă eliminată pentru toți proprietarii de terenuri Laurențiu Păștinaru, ANMAP: Primăriile ar trebui să nu mai dea autorizații de construcții în apropierea fermelor

    Ultimele știri

    Cotațiile la grâu și porumb, sub presiune înainte de Paști. Prețuri la zi Alertă meteo de vânt începând de astăzi! Rafalele vor atinge și 90 km/h! Celebrul caș produs de băcița Flori Mînzat are cumpărători inclusiv în Duminica Paștelui: ”Am păstrat prețul de anul trecut”