Mașinațiile unei afaceri îngropate în datorii. Cum și-au aranjat finanțele Roca Agri și Florin Deznan înainte de insolvența RDF


- Roca Agri SA din București a ieșit din acționariatul RDF SRL din Arad, unde deținea 60%, în luna ianuarie 2025. Prin RDF, Roca Agri deținea și Dachim SRL din Cluj.
- Anunțul despre separarea amiabilă a fost realizat pe 7 martie 2025 printr-un comunicat de presă. În aceeași zi, RDF și-a înregistrat cererea de intrare în insolvență. Datoriile se ridică, până acum, la aproape 100 de milioane de lei.
- Cu două săptămâni înainte de seprarea Roca – RDF, pe 28 februarie, și Dachim SRL, altă firmă din fostul grup Agri Roca RDF și-a cerut insolvența.
- Cu un an înainte de separare și insolvențe, unitățile de producție și datoriile din cadrul Roca Agri au fost transferate de la o firmă la alta.
- Dachim s-a înregistrat deja ca și creditor al RDF cu credite de aproape 90 de milioane de lei, parte din sume transferate între firmele din grupul Roca, în ultima săptămână din 2024. Asfel, va putea controla insolvența.
- În schimb, Roca s-a ales cu societatea Adidana din Argeș și cu viitorul vehicul de creditare nebancară Agro IFN.
- Florin Deznan, fostul președinte al consiliului de administrație de la Roca Agri, și actualul proprietar de la RDF, dar și al Dachim, ne-a transmis că nu crede că este momentul să explicații legate de separere și insolvență și ne-a direcționat către Roca Agri.
- Fondatorul Roca Agri, Rudolf Vizental, ne-a transmis că separarea nu a avut loc ca urmare a unor nereguli sau nemulțumiri legate de Florin Deznan. „Decizia a fost una strategică și operațională, am decis că ne e mai bine separat decât împreună”.
- Rudolf Vizental ne-a mai precizat că toate activitățile din cadrul Roca, din 2024 au fost realizate „în scopul evitării insolvenței și nu a pregătirii acesteia. Întreaga sumă a fost folosită pentru plata furnizorilor și a băncilor”.
Pe 7 martie, acționarii RDF SRL (fosta RDF SA) cereau falimentul propriei firme, iar Tribunalul Arad aproba (Dosar 883/108/2025), pe 12 martie, cererea de intrare în insolvență.
Insolvența RDF (CUI 7963580) este poate cea mai importantă din 2025 pentru că reprezintă societatea cu cele mai mari venituri raportate în ultimul an fiscal (2023) și care a avut nevoie de protecția legii în fața creditorilor pentru reorganizare.
RDF a raportat la Fisc venituri de aproape 375 de milioae de lei. Pe locul doi al firmelor cu cele mai mari venituri, dar care au intrat în 2025 în insolvență este o firmă din domeniul fevoriar cu afaceri de puțin peste 100 de milioane de lei.
În aceeași zi de 7 martie 2025, Roca Investments anunța că s-a separat de RDF, poate cea mai importantă investiție a fondului unde sunt prezenți cu invesiții minoritare și Dan Șucu, proprietarul Mobexpert și al clubului Rapid, sau frații Pavăl, proprietarii Dedeman.
Compania RDF SRL din Arad este deținută, în proporție de 99,63%, de investitorul Florin Ioan Deznan (născut în 1971) și de ruda sa, Lucia Deznan (0,37%). Florin Deznan este și administratorul firmei.
Patru societăți din industria agroalimentară și o bancă s-au înregistrat ca și creditori, așa cum a stabilit Tribunalul Arad, și au de recuperat datorii de la RDF: „În temeiul art. 66 alin. 7 din Legea nr. 85/2014, califică cererile de deschidere a procedurii formulate de creditoarele Dachim SRL, Nufarm România SRL, Banca Transilvania SA, Lidea România SRL și Bayer SRL ca fiind declarații de creanță.”
Dachim creditor la proprietarul RDF
Primul creditor, Dachim SRL din Cluj, este tot o firmă deținută de Florin Deznan, chiar prin RDF SRL.
Conform dosarului de insolvență a RDF, creditorii companiei au de recuperat circa 100 de milioane de lei, astfel:
- Dachim SRL a reclamat datorii de 70,7 milioane de lei, compuse din datorii comerciale – 31,15 milioane de lei, o creanță preluată de la Adinanan de 30,5 milioane de lei și o datorie către Vetimex SRL de 5,8 milioane de lei. În plus, Dachim, companie controlată tot de Deznan, a susținut că mai are și o datorie de 19,7 miloane de lei reprezentând un împrumut.
- Nufarm Romania SRL, motivat de faptul că deține creanțe de recuperat de 665.861,78 lei reprezentând contravaloare marfă livrată.
- Banca Transilvania SA, motivat de faptul că deține împotriva debitoarei o creanță de 1,27 milioane de euro.
- Lidea Romania SRL are de recuperat o sumă de 3,54 milioane de lei.
- Bayer SRL a motivat de faptul că deține împotriva debitoarei o creanță în cuantum total de 1,02 milioane de lei.
Și Dachim își cere insolvența
Însă și această societatea Dachim și-a cerut falimentul pe 28 februarie. Pe 27 mai urmează ca Tribunalul Cluj (Dosar nr. 111/1285/2025) să decidă dacă societatea va intra în insolvență sau magistratul sindic respinge solicitarea. Creditori sunt două companii mari din sectorul agricol al inputurilor: Pioneer Hi-Bred România SRL și Corteva Crop Solutions Rom SRL. De fapt, o singură multinațională care activează atât pe piața semințelor, cât și pe cea a produselor de protecția plantelor.
În anul 2023, ultimul pentru care bilanțurile sunt publice, cifrele de afaceri ale RDF (375 milioane de lei) și Dachim (168,2 milioane de lei) ajungeau spre 543 de milioane de lei, peste 108 milioane de euro.

Înainte de cererile de insolvență, doar RDF mai avea puncte de lucru: un depozit de semințe în Ineu, județul Arad, și un apartament în București.
În schimb, Dachim nu mai avea activități, în afara bazei din satul clujean Mihai Viteazu, după ce baza din comuna Săndulești, tot județul Cluj, a fost înstrăinată din aprilie 2024.
Într-o postare făcută pe Facebook, Deznan vorbește despre insolvență și cum „Dumnezeu a hotărât ca atât eu, cât și compania înființată de mine în urmă cu 30 de ani, să trecem prin focul acestei proceduri.”
În primele etape ale insolvenței, din luna aprilie, a reieșit că în conturile firmei RDF mai erau puțin peste 2.000 de lei, 10 euro și sub un dolar în conturile de la BRD, așa cum a descoperit BDO Business Restructuring SPRL , în calitate de administrator judiciar.
Separarea din 7 martie
Din 2021 și până în ianuarie 2025, RDF a fost controlată de fondul de investiții Roca Investments, cunoscut mai ales pentru investițiile fraților Păvăl și a lui Dan Șucu.
Roca Investments s-a clădit pe un proiect al grupului Impetum, creat de Rudolf Vizental la care a aderat și Andrei Cioancă, fondatorul Casei de Insolvență Transilvania (CITR).
Roca Investments a atras creditări din partea unor companii și oameni de afaceri în scopul de a investi banii în companii de succes din domeniul construcțiilor și agriculturii.
În acest sens, Roca Investments anunța, în 2019, că a achiziționat 40% din RDF. Participația a crescut până la 60% în 2022. Din acel moment, divizia agro s-a numit chiar Roca Agri RDF SA.
Tot pe 7 martie, când RDF cerea intrarea în insolvență, Roca Investments anunța, printr-un comunicat, că iese din acționariatul RDF, în urma unei strategii de dezinvestire în sectorul agricol.
„ROCA Investments anunță finalizarea procesului de separare amiabilă a companiilor din holdingul de agricultură, ca parte a unei strategii de reconfigurare a portofoliului. În urma acestui proces, ROCA Investments se retrage complet din acționariatul RDF, în timp ce Adidana și AGRO IFN rămân în portofoliul său, consolidând direcția strategică a grupului.”
Am întrebat reprezentanții grupului care a fost motivul concret al separării, dacă au fost nereguli de natură financiară sau managerială. „Cred că reprezentanții Roca trebuie să vă dea informații”, a fost răspunsul primit de la Florin Deznan, atunci când l-am întrebat despre separare și cauzele pentru care firmele sale au cerut insolvența.
Florin Deznan ne-a asigurat însă că va scrie toate cauzele pentru care firmele sale, RDF și Dachim, au ajuns în insolvență sau să ceară această procedură, în rapoartele oferite judecătorilor care vor analiza aceste dosare.
De partea cealalătă, a Roca Investments, Rudolf Vizental a ținut să ne asigurăe că nu a fost vorba de vreo nemulțumire din partea fondului pe care îl reprezintă. „Nu. Decizia a fost una strategică și operațională, am decis că ne e mai bine separat decât împreună”, ne-a răspuns acesta.
Afacerile RDF și Dachim înainte de cererile de faliment
Înainte de a intra sau a cere insolvență, potrivit descrierii de pe site-ul propriu, site închis între timp, RDF era unul dintre principalii distribuitori zonali de inputuri (îngrășăminte chimice, semințe și protecția plantelor), „fiind distribuitor direct al produselor:
- Corteva, Dekalb, Syngenta, KWS, Limagrain, RAGT – pe partea de semințe, AgriTecno, Bayer, Syngenta, BASF – pe partea de protecția plantelor, iar pentru îngrășăminte chimice, RDF colaborează atât cu furnizori interni, cât și cu producători externi de la care face import direct”.
RDF opera și două baze de depozitare de cereale, pe care le are în proprietate, cu o capacitate totală de stocare de 45.000 de tone.
După ce RDF a fost preluată și integrată în Roca Agri RDF, în ianuarie 2023, a achiziționat Dachim SRL, după ce a primit avizul Consiliului Concurenței.

Prețul tranzacției plătit către Vetimex Capital (deținută de familia Korponay) a fost de 16 milioane de lei, conform datelor consultate de AgroIntel.
Dachim este un distribuitor local de inputuri pentru agricultură și un important producător de cereale. Cultivă cereale (exclusiv orez), plante leguminoase și plante producătoare de semințe oleaginoase pe 1.900 de hectare.
„În perioada următoare ne vom concentra pe integrarea business-urilor. Urmărim alte oportunități de tranzacții în piață pentru consolidarea poziției noastre ca jucător național pe segmentul agribusiness”, declara la acel moment Florin Deznan, director general al ROCA Agri RDF.
Prin achiziția Dachim, RDF prelua în portofoliul grupului și unitatea de uleiuri presate la rece (Elixir) din comuna Mihai Viteazu, de lângă Turda.
Totodată, era preluată de la Dachim și firma Supliment SRL, care are sediul în aceeași localitate, activitatea principală fiind exploatarea de terenuri agricole, pe 150 ha.
Supliment SRL din Cluj, cu afaceri de un milion de lei în 2023, a rămas la RDF SRL după separarea de fondul de investiții.
Adidana a rămas la Roca Agri
În 2021, RDF achiziționa Adidana SRL din Argeș, un important distribuitor de îngrășăminte chimice, cu un portofoliu de clienți diversificat. Această firmă a rămas în portofoliul Roca Agri, printr-o firmă vehicul, dar tot la fondul de investiții a rămas Agro IFN, societatea care ar trebui să crediteze fermierii din acest an.
RDF avea datorii la Roca Investments, acționarul principal, de peste 34,5 milioane de lei la finalul anului trecut. Așa că, înainte de a anunța separarea și intrarea în insolvență a RDF și Dachim în aceeași zi, pe 7 martie, fondul de investiții a cerut lui Florin Deznan să preia în totalitate firma Adidana (cifră de afaceri de 350 de milioane de lei în 2023).
Printr-o decizie din 23 decembrie 2024, cele două părți au convenit astfel: Roca Agri renunța la datoria de 34,5 milioane de lei, Florin Deznan era de acord ca Adidana să fie preluată de firma PNPL SRL, deținută de o altă firmă din Roca Investments.
PNPL are ca acționar unic firma Impetum Management SRL și administrator pe Alexandru Savin. La Impetum Management SRL, acționar unic este Impetum Group SRL.

Acționarii Impetum Group SRL sunt: Andrei Valentin Cioncă (32,5%), Rudolf Vizental (29,15%), Andreea Lăcrămioara Cioancă-Anghelof (27,47%) și Vasile Herlea Godincă (11,33%).
În plus, pe Adidana este mutată și o linie de procesare a uleiului la rece.
Rudolf Vizental a confirmat că a fos vorba de un transfer de active, dar acest lucru a fost realizat pentru a fi valorificate.
„În 2024 au fost valorificate – și nu mutate! – o parte din activele Dachim, în scopul evitării insolvenței și nu a pregătirii acesteia. Intreaga suma a fost folosita pentru plata furnizorilor si a bancilor”, ne-a declarata acesta.
În final, tot Rudolf Vizental ne-a răspuns că: „Roca a rămas cu Adidana și cu activele din această companie. Aceste active nu sunt nici silozuri, nici unități de productie sau terenuri. Și nici fabrică de ulei. A menționa ca fabrică e foarte mult spus. Este o linie de producție artizanală de presat la rece cu o valoare probabil sub 20.000 euro”.
Datoria prin care Dachim poate controla insolvența RDF
Înainte de separarea RDF și Roca Investments, în cadrul grupului, o datorie de 30,5 milioane de lei a Adidana către Dachim este preluată de RDF.
„Se aprobă încheierea unui contract de cesiune de creanță între Adidana (în calitate de cedent) și Dachim (în calitate de cesionar), prin care Dachim va achiziționa o parte din creanțele principale până la valoarea Creanței DACHIM (respectiv 30.547.933 lei), în schimbul unui preț în valoare de 30.547.933 lei.”
Astfel, Dachim devenea creditorul RDF încă de la mijlocul anului trecut. Cu această datorie mutată de la Adidana la Dachim, acum Dachim poate controla insolvența RDF. Ambele firme (Dachim și RDF) sunt deținute și controlate de Florin Deznan.
O creanță a firmei familiei lui Deznan este transformată în capital social
Printr-o decizie din 18.04.2024, acționarii RDF (Roca și Florin Deznan) renunță la o datorie de 16 milioane de lei pe care o avea firma RDF Agricultura către RDF SA.
Denumirea veche a firmei RDF Agricultura era Deznan și Fii SRL. Societatea este deținută tot de RDF SRL (fosta RDF SA).
Pentru a mai reduce din cheltuielile companiilor sale, Florin Deznan anunță la sfârșitul lunii martie că închirează o parte din silozuri.
„Punem la dispozitia celor interesati, in baza unor contracte de prestări servicii, spațiu de depozitare cereale, cu o capacitate de stocare de 22.000 tone, dotat cu curatitoare, uscător de mare capacitate, elevatoare și transportoare cu o capacitate de 100 tone/oră, cantar port basculă de 80 tone și laborator ultraperformant”, scria acesta pe Facebook.