• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Împușcarea urșilor – la decizia primarilor. Mircea Fechet, ministru: Voi propune eliminarea intervenţiei graduale!

    Roxana Dobre -

    Eliminarea urșilor care pătrund în intravilanul localităților va fi lăsată la decizia primarilor. Ministrul Mediului, Mircea Fechet a anunțat că va schimba legislația care în prezent permite intervenţia graduală de eliminare a urșilor.

    Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat astăzi, joi – 10 aprilie că legislația privind intervenţia asupra urşilor va fi modificată lăsând la decizia primarilor cum se va face înlăturarea acestora, în funcție de situația cu care se confruntă. Conform datelor prezentate de ministru, în România se află între 10.419 și 12.770 de urși bruni, în timp ce numărul optim de exemplare este estimat la 4.000.

    Citiți și: Un primar cere să fie reintrodusă obligația statului de a asigura hrănirea urșilor în pădure, în habitatul lor natural

    Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat joi modificarea legislaţiei privind intervenţia asupra urşilor

    Mircea Fechet: Voi propune eliminarea intervenţiei graduale

    Șeful de la ministerul Mediului a anunțat că va propune modificarea legislației astfel că prevederea privind eliminarea intervenţiei graduale va fi schimbată. Astfel, conform ministrului va lăsa libertate primarilor să ia decizia pe care o apreciază corectă, raportată la situația cu care se confruntă în localitea unde apare ursul în intravilan.

    ”Voi propune o modificare a legislaţiei primare în sensul în care Ordonanţa 81 va fi amendată şi propunerea pe care o voi face este ca, în intravilanul localităţilor și nu în altă parte, să renunţăm să eliminăm intervenţia graduală. Pentru că astăzi, primarul, înainte de a lua o decizie care să protejeze cu adevărat populaţia, este obligat mai întâi să alunge ursul, după care să încerce o relocare a celui exemplar, după care are abia dreptul, conform legii, să împuşte ursul respectiv sau să îl eutanasieze. Voi propune eliminarea intervenţiei graduale, voi lăsa libertate reprezentanţilor autorităţilor publice locale, primarilor, să ia decizia pe care o apreciază a fi corectă în legătură cu situaţia cu care se confruntă, în localitatea respectivă”. Și vom însleni tot acest , a anunţat ministrul Mediului.

    Acesta a completat că va înlesni tot procesul de funcţionare a comisiei care efectuează intervenția.

    ”Voi însleni tot procesul de funcționare a comisiei pentru că astăzi, şi într-o astfel de intervenţie unde fiecare secundă contează, e nevoie de semnături pe o hârtie, aşa cum se întâmpla şi acum 100 de ani. Ori eu cred că în 2025 putem lua decizii mai rapide, folosindu-ne de telefoane, folosindu-ne de grupuri pe WhattsApp sau alte aplicaţii de comunicaţii, folosindu-ne de SMS, folosindu-ne de orice alt instrument care să permită luarea unei decizii rapid, eficient, păstrând, sper eu, până la capăt, acest lucru pe care l-am spus de atât de multe ori, că viaţa omului are întotdeauna prioritate. Nimic nu poate fi mai important decât viaţa oamenilor”, a afirmat Fechet.

    Citiți și: Premierul Ciolacu cere măsuri mai drastice împotriva urșilor care coboară în zonele turistice

    Ministru:  Sunt multe localităţi unde urşii au devenit o prezenţă aproape zilnică

    Ministrul Mediului a mai subliniat că România are cea mai mare populaţie de urs brun din Europa, mai exact între 10.419 și 12.770 de urși bruni.

    ”Sunt multe localităţi, sunt multe staţiuni unde urşii au devenit o prezenţă aproape zilnică. De la 4.000 la 11.000 sau la 13.000, între cele două cifre există o mare diferenţă. Bineînţeles că nu ne apucăm să luăm măsuri în sensul diminuării populaţiei de urs brun peste noapte, însă în continuare ne interesează statutul de conservare al speciei şi faptul că specia se va afla într-o stare bună de conservare, dar ne interesează la fel de mult şi mai mult decât atât siguranţa cetăţenilor”, a mai spus ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    Taxă eliminată pentru toți proprietarii de terenuri Fermierii, cu ochii pe conturi! Ordinea în care intră banii de ANT autorizați de APIA Un fermier produce mana cerească, alimentul biblic uitat de decenii

    Ultimele știri

    Ungaria a confirmat un nou focar de febră aftoasă aproape de o fabrică de lapte care exportă și în România Top 20 cele mai mari ferme de oi din România. Profit din creșterea ovinelor Carne de miel, aruncată la tomberon într-o piață. Clienții au rămas fără miel de Paște!