Soiul de grâu cultivat în deșert. Are cerințe minime de apă și un conținut de proteine de 19,3%


Sharjah1, soiul de grâu care revoluționează industria cerealelor. Experții din Emiratele Arabe Unite au creat un soi de grâu special adaptat la condițiile din deșert. Acesta are un conținut de peste 19% proteine și necesită cantități minime de apă, suportând condițiile extreme din deșert, precum temperaturile de peste 50 °C.
În 2020, Emiratul Sharjah a lansat proiectul de fermă de grâu „Saba’ Sanabel” în regiunea Mleiha, pentru a satisface nevoile de mărfuri de bază în orașele și regiunile Sharjah, în special necesarul de grâu. În plus, cultivarea grâului joacă un rol important în servirea mediului și a faunei sălbatice. Sharjah a reușit să recolteze prima fază a grâului Sharjah în martie 2023, în ciuda condițiilor de mediu dificile care au reprezentat o provocare majoră, inclusiv factorii meteorologici și lipsa ploilor.
Peste 1.450 de soiuri de grâu au fost implicate pentru a cultiva, conform informațiilor din Emiratele Arabe Unite (EAU), „cel mai inovator soi de grâu din lume”. Un „laborator special de biotehnologie” ar fi accelerat „procesul de îmbunătățire genetică”. Grâul, împreună cu făina, ar fi „lipsite de substanțe chimice și modificări genetice”, potrivit Agrarheute.
Sharjah1, soiul de grâu cu producție bio adaptată la condițiile din deșert
În Sharjah, Golful Persic, a fost dezvoltat soiul de grâu performant, cu un „conținut de proteine fără precedent de 19,3%”, reprezentând „cea mai mare valoare înregistrată” de proteine la nivel mondial. Soiul a fost astfel cultivat la ferma de cereale Mleiha, în deșert, la peste 50 °C, cu un consum minim de apă, fără pesticide și îngrășăminte chimice.
Citește și: Soiul de grâu de primăvară Jarissa, de la ITC Seeds, o alternativă economică excelentă
Au fost folosite doar îngrășăminte organice, compost fermentat și minerale provenite din munți. Emirul din Sharjah, Șeicul dr. Sultan bin Mohammed Al Qasimi, cultivă acest grâu bogat în proteine pe o suprafață de 1.428 ha de teren deșertic. Recolta sa din acest an este estimată la aproximativ 6.000 de tone.
Sharjah1 necesită cu 30% mai puțină apă
Ministrul pentru Schimbări Climatice și Mediu din EAU, dr. Amna Al Dahak, a subliniat rolul acestui soi de grâu în agricultura inteligentă din punct de vedere climatic. Printre tehnologiile utilizate se numără, pe lângă ameliorarea genetică, sisteme de irigație economică controlate prin inteligență artificială. Acestea reduc consumul de apă în nisipul deșertic cu aproximativ 30%.
Citește și: Trei soiuri grâu de la ITC Seeds care garantează stabilitatea producției
Ferma din deșert folosește imagini termice prin satelit și sisteme de monitorizare a vremii. Astfel a rezultat o făină de grâu „cu densitate nutrițională ridicată” și conținut mare de proteine, „cu o structură excelentă a glutenului, activitate enzimatică ideală și capacitate perfectă de fermentare”, conform Bäko Magazin. Proiectul Saba Sanabel a analizat din 2020 peste 250 de soiuri din zone cu climă extremă, dintre care au fost utilizate doar cele fără modificări genetice.
Potrivit informațiilor autorităților arabe, noul soi de grâu Sharjah1 este deja folosit în numeroase produse, precum pâine sau paste. Atât producătorii locali, cât și cei internaționali sunt interesați de acest grâu bogat în proteine. Din cauza interesului tot mai mare al marilor companii alimentare globale, Sharjah ia în considerare exportul.
Astfel, arabii doresc să se poziționeze pe piața internațională a cerealelor. Mai multe certificate internaționale de calitate alimentară ar urma să demonstreze standardele înalte. În țara de origine, soiul de grâu a primit premiul Cea mai bună inovație pentru durabilitate.
În implementarea directivelor regale ale Alteței Sale șeicul Dr. Sultan bin Muhammad Al Qasimi, membru al Consiliului Suprem și conducător al orașului Sharjah, faza a doua și a treia ale proiectului vor fi fuzionate, pentru a include întreaga suprafață, care este de 1.900 de hectare.