Ce pomi fructiferi se taie în luna aprilie


Ce pomi fructiferi se taie în luna aprilie – tăierile în livezi în aprilie. Tăierile la pomi au loc în diverse perioade din sezonul de primăvară, din cauza variațiilor de sensibilitate la îngheț ale diferitelor specii pomicole. Există specii de pomi care pot fi tăiați chiar și în aprilie, dacă vremea o permite.
Tăierea pomilor face parte din categoria celor mai importante lucrări în livadă care garantează recolte bogate și de calitate. Acestea au atât rolul de a curăța pomii de părțile bolnave sau uscate, cât și de a stimula fructificarea cu orientarea resurselor acolo unde este nevoie.

Ce pomi fructiferi se taie în luna aprilie
Tunderea pomilor fructiferi primăvara asigură o dezvoltare sănătoasă prin direcționarea nutrienților către fructificare. Astfel, se obțin recolte bogate și de o calitate superioară, care vor aduce venituri mari la valorificare.
Citește și: Flori și arbuști care se taie primăvara – recomandări. Ce plante nu suportă tăieri în acest sezon
Prunul are nevoie de tăieri de curățare, adică de lucrări prin care se vor îndepărta ramurile bolnave, uscate sau afectate de îngheț. Astfel, nutrienții vor ajunge exact acolo unde este nevoie atât pentru dezvoltarea fructelor, cât și pentru lupta împotriva bolilor și dăunătorilor.
Mărul este o altă specie care poate fi supusă lucrărilor de tăiere în luna aprilie. Pomicultorii se concentrează pe îndepărtarea ramurilor moarte, slabe sau care cresc în mod neuniform. Grație acestor eforturi, pomii vor putea să își concentreze energia și resursele pe ramurile sănătoase și productive, asigurând o recoltă mai mare. Totodată, tăierile îmbunătățesc circulația aerului în coroană și asigură pătrunderea razelor de soare.
Citește și: Livada Digitală: Tăieri și tratamente pe baza cunoștințelor pomicultorilor cu experiență
Piersicul, pe de altă parte, are nevoie de o tăiere timpurie, pentru ramurile slab dezvoltate consumă inutil resursele plantei. Această intervenție menține structura pomului puternică, prevenind bolile și atacurile dăunătorilor. În plus, contribuie la obținerea unor fructe de calitate superioară la recoltare.