• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Livada Digitală: Tăieri și tratamente pe baza cunoștințelor pomicultorilor cu experiență

    Violina Gorcinschi -

    Experții olandezi din lumea academică au creat „Livada Digitală”, un program care ajută la conservarea cunoștințelor pomicultorilor și asigură perfecționarea lucrărilor de tăiere la pomii fructiferi. Centrul de Cercetare OnePlanet a urmărit utilizarea tehnologiei și a cunoștințelor și experienței umane pentru a obține randamente maxime în livezi.

    În vreme ce diverși cercetători și companii se luptă să revoluționeze pomicultura prin robotizare, un centru de cercetare olandez a depus eforturi pentru păstrarea cunoștințelor cultivatorilor experți. OnePlanet a plecat de la ideea că, odată cu pensionarea vechilor fermieri, expertiza lor inestimabilă dobândită în sector s-ar putea pierde. Institutul de cercetare asigură, prin urmare, expertiză în tăiere pentru generațiile viitoare prin digitalizarea livezilor reale și a tehnologiei de cultivare, creând copii și modele digitale, potrivit Agrarszektor.

    Program pentru tăierea de precizie a pomilor (foto: oneplanetresearch.nl)

    „Livada Digitală” – tehnologia, îmbinată cu tradiția și experiența

    Centrul de Cercetare OnePlanet a fost înființat în cooperare cu Universitatea și Cercetarea Wageningen, Universitatea Radboud, Radboudumc și imec, care integrează cele mai recente tehnologii digitale ce oferă soluții bazate pe date. Programul de cercetare a avut scopul de a dezvolta soluții cu ajutorul cărora livezile existente – începând cu livezile de meri – să poată fi pregătite pentru producțiile viitoare.

    Citește și: Inovație în agricultură: Erbicidarea cu ulei vegetal încălzit, fără substanțe chimice

    OnePlanet a dezvoltat un pachet/set de senzori de teledetecție pentru a crea copii digitale de livezi care utilizează două camere RGB pentru viziune stereo, LiDAR pentru georeferențiere și tehnologia SLAM. Acest pachet/kit de senzori montat pe dronă sau vehicul ușor și versatil scanează livezile de mai multe ori pe an pentru a monitoriza creșterea pomilor și a fructelor și pentru a evalua impactul procedurilor de tăiere.

    Proiectul s-a bazat pe ideea că expertiza neprețuită, dobândită în sector, s-ar putea pierde odată cu ieșirea din activitate a pomicultorilor cu experiență. Prin urmare, copiile digitale ale livezilor scanate cu senzori vor servi drept bază pentru crearea unor algoritmi de decizii bazați pe cunoștințele experților în tăiere, permițând antrenarea utilajelor de tăiat robotizate autonome. Scopul este tăierea de precizie, care crește randamentul fructelor și reduce costurile cu forța de muncă. Setul unic de senzori oferă, de asemenea, potențial în predicția bolilor și a randamentului, pulverizare de precizie și alte aplicații pentru diferite fructe și arbuști.

    Citește și: Robotul care recoltează roșiile din solar, soluția la deficitul de forță de muncă

    Olandezii nu experimentează doar în livezi

    Olandezii încearcă, de asemenea, să integreze tehnologia și inteligența artificială în cultivarea plantelor cât mai complet posibil în alte zone pentru a crește eficiența producției și a deficitului de forță de muncă.

    Un alt proiect de la Universitatea Wageningen a investigat dacă inteligența artificială sau cunoștințele și experiența umană pot obține rezultate mai bune în cultivarea castraveților într-un mediu de seră complet controlat. Experimentul s-a încheiat cu succes, iar rezultatele i-au surprins până și pe cercetători, după cum a raportat Sectorul Agricol.


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol