• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noi fonduri pentru instalarea de panouri solare și eoliene în ferme. Condiții simplificate pentru agricultori

    Roxana Dobre -

    Firmele din agricultură și industria alimentară vor putea să acceseze un nou tip de sprijin dacă vor să să-și producă propria energie și să-și reducă semnificativ costurile. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a anunțat că un nou program de sprijin a fost lansat în consultare publică iar un element important este că apelul va fi deschis și pentru firmele din agricultură.

    Ministrul Energiei a anunțat pe pagina sa de Facebook că ieri, luni – 14 aprilie, a lansat în consultare publică un nou apel de proiecte, cu un buget record de 300 de milioane de euro, pentru companiile care vor să-și producă propria energie și să-și reducă semnificativ costurile. O noutate este că apelul este deschis și pentru firmele din agricultură și industria alimentară.

    Citiți și: Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: ”Am dat mandat Romgaz pentru evaluarea preluării combinatului Azomureș”

    Ministrul Energiei, Sebastian Burduja

    Sebastian Burduja a detaliat că programul este finanțat de Ministerul Energiei din Fondul pentru Modernizare și se adresează exclusiv firmelor din sectorul privat.

    ”Oferim sprijin de până la 20 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru fiecare proiect care produce energie electrică pentru consum propriu. Cel puțin 70% din energia produsă trebuie folosită în activitatea curentă, ceea ce înseamnă economii directe și mai mult control asupra bugetelor, dar și o presiune mai mică pe sistemul energetic național”, a detaliat ministrul.

    Citiți și: Ministrul Energiei, Sebastian Burduja despre Green Deal: România poate deveni un lider energetic regional în producția de energie verde

    Dovada scoaterii din circuitul agricol la semnarea contractului, eliminată

    Ministrul a mai subliniat că a simplificat regulile de accesare a finanțării. ”Nu mai cerem autorizația de construire sau dovada scoaterii din circuitul agricol la semnarea contractului, ci doar în momentul în care se solicită plata. Acceptăm toate tipurile de ipoteci, cu condiția ca, în 60 de zile de la semnare, imobilele să fie libere de sarcini sau ipoteca să fie legată direct de proiect. Ghidul solicitantului a fost actualizat și este acum în linie cu prevederile OUG nr. 5/2025”, a mai punctat oficialul.

    Acesta a completat că un element nou și important este că deschide apelul și pentru firmele din agricultură și industria alimentară – domenii care până acum nu puteau beneficia de acest sprijin.

    ”Asta înseamnă mai multă susținere pentru producătorii români, în special pentru cei care vor să-și modernizeze activitatea și să țină pasul cu cerințele pieței. Efectele acestui program se vor vedea repede: costuri mai mici cu energia, mai mulți bani rămași firmelor pentru investiții, salarii și dezvoltare locală. Îi încurajăm pe toți cei interesați să consulte ghidul publicat pe site-ul Ministerului Energiei și să trimită propuneri în perioada de consultare publică, care durează 10 zile”, a arătat ministrul.

    Apelul de proiecte are un buget total estimat de 300 milioane euro, echivalent în lei, provenit din Fondul pentru Modernizare. Valoarea maximă a ajutorului de stat acordat este de 20 milioane euro per proiect, iar cel puțin 70% din energia produsă trebuie destinată autoconsumului.

    Modificările vizează:

    Solicitanții care au înscrise și autorizate în certificatul constatator eliberat de ONRC ca activități secundare activități specifice codurilor CAEN 01, 10 și 11, sunt eligibili în următoarele condiții:

    Valori maxime ale sprijinului acordat per MW instalat:

    Energie solară:

    până la 5 MW: max. 450.000 euro/MW
    peste 5 MW: max. 360.000 euro/MW

    Energie eoliană: max. 700.000 euro/MW

    Energie hidro: max. 1.805.000 euro/MW.

    Buget pentru producere energie


    Te-ar mai putea interesa

    Experiment cu o adâncime mai mare la semănatul porumbului – rezultate pentru cultură Fermierii, cu ochii pe conturi! Ordinea în care intră banii de ANT autorizați de APIA Un fermier produce mana cerească, alimentul biblic uitat de decenii

    Ultimele știri

    Ungaria a confirmat un nou focar de febră aftoasă aproape de o fabrică de lapte care exportă și în România Top 20 cele mai mari ferme de oi din România. Profit din creșterea ovinelor Carne de miel, aruncată la tomberon într-o piață. Clienții au rămas fără miel de Paște!