• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Raport pe județ: 796 de ovine depistate cu scrapie și sacrificate

    Angelica Lefter -

    Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a confirmat patru focare de scrapie, anul trecut, care au afectat 796 de ovine, ce au fost sacrificate conform normelor. În paralel, au fost realizate 21 de controale în exploatații comerciale și 67 în gospodării, cu sancțiuni de 34.200 lei. Totodată au fost prelevate 182 de probe din gospodării și 487 de la mistreți, 12 dintre acestea fiind pozitive pentru Pesta Porcină Africană (PPA).

    Într-un raport de activitate, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a arătat că a realizat bilanțul anului trecut și a evidențiat care au fost problemele în județ pe acest sector, dar și ce măsuri au fost luate. Astfel, au fost depistate, în 2024, patru focare de scrapie la ovine și cinci de pestă porcină africană (PPA). De asemenea, au fost aplicate amenzi în urma controalelor efectuate în teren la anumite exploatații comerciale și gospodării, care au însumat peste 34.000 de lei, potrivit moldovainvest.eu.

    Citiți și: Șef DSVSA: Zilnic intră în țară 30 de camioane de pâine congelată și alte produse care se coc rapid

    DSVSA Suceava (foto: stiridebucovina.ro)

    Cinci focare de pestă porcină africană (PPA), în gospodării private

    În județul Suceava au fost depistate în 2024, cinci focare de pestă porcină africană (PPA), toate în gospodării nonprofesionale. Anchetele au arătat că, în majoritatea cazurilor, porcii proveneau din surse ilegale, fără documente de proveniență. În niciun caz nu a fost afectată o fermă autorizată. Proprietarii au fost despăgubiți acolo unde au fost îndeplinite condițiile legale.

    Controale în teren și în trafic, mai multe sancțiuni aplicate

    Pentru prevenirea extinderii bolii, DSVSA Suceava a realizat verificări în 21 de exploatații comerciale și 67 de gospodării ale populației. Patru sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 4.600 de lei, au fost aplicate pentru lipsa documentelor legale sau utilizarea de vieri neautorizați. În colaborare cu poliția și jandarmeria, au fost organizate 11 controale în trafic, în urma cărora s-au aplicat 22 de sancțiuni, totalizând 29.400 de lei.

    Activitate de monitorizare a exploatațiilor din județ

    În cele 99 de circumscripții veterinare au fost prelevate 182 de probe din gospodării nonprofesionale – peste nivelul planificat – dintre care 12 au fost pozitive. În fermele comerciale s-au realizat 202 probe (față de 104 planificate), iar în cazul mistreților au fost analizate 487 de probe, dintre care 20 au fost pozitive.

    Nu au fost depistate cazuri de pestă porcină clasică

    Deși nu au fost înregistrate cazuri de pestă porcină clasică, activitatea de monitorizare a continuat prin supraveghere activă și pasivă, folosindu-se aceleași probe recoltate pentru PPA.

    Patru focare de scrape și 796 de ovine sacrificate

    În cadrul activităților de supraveghere a encefalopatiilor spongiforme transmisibile, au fost recoltate peste 15.000 de probe de la bovine și ovine. La ovine, au fost confirmate patru focare de scrapie clasică, afectând 796 de capete. Animalele care nu prezentau rezistență genetică au fost eliminate, conform normelor europene.

    Scrapia este o boală neurodegenerativă fatală care afectează oile, caprele și, mai rar, alte animale de fermă. Face parte din categoria encefalopatiilor spongiforme transmisibile (EST), care sunt cauzate de prioni — agenți infecțioși ce constau din proteine anormale, care induc modificări patologice în creier. Boala provoacă deteriorarea rapidă a țesutului cerebral, ducând la simptome neurologice severe, cum ar fi tremurături, comportament anormal și dificultăți de coordonare. Scrapia este contagioasă, dar nu se transmite la oameni. Tratament nu există, iar animalele infectate sunt, de obicei, sacrificate pentru a preveni răspândirea bolii.

    Citiți și: Focar de pestă porcină africană la o fermă cu 9.000 de scroafe și 20.000 de purcei

    Două focare de influență aviară la lebede, eliminate până în mai

    În ianuarie 2024 au fost confirmate două focare de influență aviară în rândul lebedelor de iarnă, în zonele Fălticeni și Rotopănești. DSVSA a aplicat măsuri rapide de izolare, carantină și informare a populației, iar focarele au fost declarate stinse în mai. În gospodării au fost recoltate 255 de probe, iar de la păsările sălbatice – 14 probe.

    Rabie confirmată la o vulpe, o bovină și un câine

    În județul Suceava au fost înregistrate trei cazuri de rabie în 2024. Probele au fost recoltate de la o vulpe în zona Fălticeni, o bovină și un câine. În toate cazurile au fost luate măsuri stricte: carantină, dezinfecție, vaccinare și ecarisare prin unități autorizate.

    Colaborare interinstituțională și acțiuni preventive continue

    Raportul anual subliniază importanța colaborării dintre instituții și a acțiunilor preventive desfășurate pe teren. Direcția Sanitar-Veterinară din Suceava și-a menținut angajamentul pentru supravegherea activă a bolilor transmisibile, protejarea sănătății animalelor și a populației.


    Te-ar mai putea interesa

    Taxă eliminată pentru toți proprietarii de terenuri Subvenție majorată astăzi de Guvern de la 456 euro/ha la 640 euro/ha Laurențiu Păștinaru, ANMAP: Primăriile ar trebui să nu mai dea autorizații de construcții în apropierea fermelor

    Ultimele știri

    Piedone – control la o stână ce tăia și vindea ilegal miei și iezi! Oierul a fost amendat și dat pe mâna poliției Anunțul ministrului Mediului pentru fermieri: ”Am semnat ghidul pentru Rabla Tractoare. Îl trimit la Monitorul Oficial!” Tragerile cu rachete antigrindină – suspendate pe termen nedeterminat până la realizarea unui studiu de impact