• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Focar de pestă porcină africană la o fermă cu 9.000 de scroafe și 20.000 de purcei

    Roxana Dobre -

    Focar de pestă porcină africană (PPA), confirmat la un ”gigant” din sectorul de creștere a suinelor. Focarul se află într-o exploataţie aparţinând SC Comtim, din localitatea Periam, județul Timiș, conform DSVSA Timiș.

    Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiș a anunțat astăzi, vineri – 28 februarie printr-un comunicat că în data de 25 februarie în urma unei suspiciuni de Pestă Porcină Africană la suinele dintr-o exploatație apartinând SC Comtim – Ferma Periam (loc. Periam, județul Timiș), au fost trimise probe pentru confirmare în vederea identificării virusulului Pestei Porcine Africane la Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București. În urma rezultatelor analizelor prin buletinele de analiză emise de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală – IDSA București a fost confirmată Pesta Porcină Africană la o exploatația menționată.

    Citiți și: DSV a descoperit carne cu pestă porcină africană vândută în magazine

    Un focar de pestă porcină africană a fost depistat la o fermă din județul Timiș aparținând Comtim

    Conform DSVSA, după confirmarea Pestei Porcine Africane a fost convocată sedința cu toți membrii Centrului local de combatere a bolilor – CLCB, în urma căreia s-a votat emiterea Hotărârii de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA, a măsurilor de ucidere imediată, sub control oficial şi neutralizare prin metode alternative incinerare/îngropare a materialelor de risc și a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la suinele din exploatația comercială a SC Comti, ferma Periam reproducție, județul Timiș.

    Pentru protejarea perimetrului contaminat, în vederea evitării răspândirii virusului Pestei Porcine Africane s-au stabilit cele două zone și anume: zonele circulare de protecţie şi supraveghere de 3 şi respectiv 10 km din jurul focarului de pestă porcină africană din Ferma Periam reproducție, după cum urmează:

    -Zona de protecție(0-3 km) cu următoarele localități – Periam
    – Zona de supraveghere(3-10 km) cu următoarele localități: Igriș, Variaș, Pesac și Sânpetru Mare din județul Timiș și localitățile Șeitin, Semlac, Secusigiu și Satu Mare județul Arad.

    Următoare unități: Fermele comerciale: Ferma Periam 1, Igriș 1, Igriș 2, Sânpetru Mare care aparțin de SC Comtim, și Ferma SC Dirom Pigs.

    Citiți și: Focar de pestă porcină africană la o mare fermă din Olt. Aproape 10.000 de animale vor fi ucise

    DSVSA Timiș: Vom lua toate măsurile care se impun

    În cazul acestei confirmării DSVSA Timiș va lua toate măsurile care se impun în conformitate actelor normative în vigoare, Procedurilor și Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană.

    ”Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină”, se mai arată în comunicatul DSVSA Timiș care este semnat de directorul executiv, dr. Alin Flavius Nicoară.

    În ferma de la Periam unde a fost depistată pesta porcină africană sunt aproximativ 9.000 de scroafe și circa 20.000 de purcei.


    Te-ar mai putea interesa

    Înșelătorie cu o cantitate mare de porumb. Prejudiciul se ridică la aproape 50.000 de euro Ghidul Rabla pentru sobe – publicat! Lista județelor unde se acordă ajutorul de 10.000 lei/gospodărie Prețul energiei electrice de la 1 iulie. Mihai Nicuț: La consumatorul casnic va fi o dublare

    Ultimele știri

    Comunicat ANF pentru fermieri despre situația derogărilor pentru utilizarea neonicotinoidelor Dimitrie Muscă: Vin 500 de tone de lapte pe zi din Ungaria. Trebuie suspendate aceste importuri cu risc de febră aftoasă APIA: Apicultorii care vor subvenții au termen până pe 31 iulie să depună cererile de plată