• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oficial din guvernul Poloniei: ”Vrem să închiriem un port la Marea Neagră”

    Violina Gorcinschi -

    Seceta amenință agricultura poloneză. Ministrul adjunct al Agriculturii, Michał Kołodziejczak, avertizează cu privire la efectele secetei în Polonia, dar și daunele pe care le-ar putea cauza aderarea Ucrainei la UE. De aceea, polonezii se pregătesc de pe acum cu un plan de retenție a apei și cu credite pentru secetă. În privința Ucrainei, Kołodziejczak propune restricții la importul de produse agricole ucrainene, dar și o posibilă închiriere a unui port propriu la Marea Neagră.

    După cum a anunțat, guvernul de la Varșovia pregătește instrumente de sprijin pentru fermieri. Fermierii polonezi pot depune cereri de asistență până astăzi, miercuri – 16 aprilie. La rândul său, în discuțiile cu ministrul Agriculturii, Czesław Siekierski, a subliniat necesitatea unei strategii pe termen lung: Programele ulterioare de finanțare implementate de minister sau alte instituții ar trebui să fie îndreptate tocmai către domeniile cele mai solicitante, adică reținerea apei, irigarea, tehnici moderne de reținere a apei în sol etc.

    Seceta amenință agricultura poloneză. Plan de retenție a apei

    Ministrul adjunct recunoaște că măsurile anterioare pentru combaterea secetei nu au funcționat. Acesta critică abordarea guvernelor anterioare.

    ”Este nevoie de un plan național de retenție a apei. Nu orice bălți vechi de săpat pe câmp, așa cum au spus predecesorii mei”, a subliniat Kołodziejczak.

    Citește și: Gripa aviară se răspândește în Polonia. Patru noi focare în ferme comerciale și unul într-o gospodărie

    Credite pentru secetă: ”Nu-mi pot imagina un fermier rămas fără ajutor”

    Kołodziejczak se așteaptă la o secetă catastrofală, însă îi asigură pe fermieri că au la dispoziție împrumuturile pentru secetă care au rolul de a sprijini agricultura în vremuri grele.

    ”Totul indică faptul că seceta va fi catastrofală și din câte văd, modul în care se conduce această politică în ministerul nostru, totul indică faptul că astfel de bani vor fi disponibili. Nu îmi pot imagina că vreun fermier ar rămâne fără ajutor în timpul unei secete”, a declarat politicianul polonez.

    El a adăugat că astăzi, în loc să protesteze – așa cum a făcut înainte – poate acționa mai eficient din interior.

    ”Astăzi avem alte opțiuni. Sunt în minister, sunt acolo pentru fermierii polonezi și reușesc să o fac, chiar și în această situație dificilă pentru mine, dar mi-am organizat munca în așa fel încât cele două departamente pe care le conduc să funcționeze bine”, a adăugat el.

    Polonia – măsuri de protecție împotriva produselor ucrainene (foto: Euractiv)

    Ucraina în UE? O potențială amenințare pentru Polonia

    Al doilea subiect cheie ridicat de adjunctul de la Agricultură a fost potențiala aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Kołodziejczak nu și-a ascuns îngrijorarea.

    ”Dacă nu suntem pregătiți și Ucraina aderă la UE, va fi o adevărată amenințare pentru noi. Agricultura ucraineană este una dintre cele mai puternice de pe continent”, subliniază acesta.

    Citește și: Asigurare de secetă la porumb: Fermierul este despăgubit automat dacă recolta este sub 3 tone/ha

    În opinia sa, Polonia ar trebui, urmând exemplul Germaniei înainte de extinderea UE, să ceară condiții dure pentru aderare.

    ”Germanii au garantat că polonezii nu vor putea lucra liber pentru ei timp de opt ani. Astăzi putem cere interzicerea importului anumitor produse din Ucraina pentru o perioadă mai lungă”, a adăugat Kołodziejczak.

    Polonezii vor să își închirieze port la Marea Neagră

    Kołodziejczak face un pas mai departe, propunând soluții pe care el le numește normale, deși el însuși admite că pot fi percepute ca fiind revoluționare.

    ”În timpul negocierilor putem spune: vrem să închiriem un port la Marea Neagră astfel încât să aparțină Poloniei. Aceasta nu este o idee revoluționară, este normală. Nu am auzit cumva că a fost o idee revoluționară când Orlen a cumpărat niște benzinării din străinătate”, a argumentat el.

    După cum subliniază viceministrul, Polonia trebuie să se pregătească astăzi pentru posibila aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. El susține că, așa cum Germania s-a protejat împotriva efectelor extinderii UE pentru a include Polonia, Polonia ar trebui să aibă grijă de propriile interese.

    ”Este posibil să introducem o interdicție a importului anumitor produse pentru o perioadă mai lungă de timp. Nu pentru un an, nu pentru o jumătate de an, ci pentru o perioadă mai lungă. De asemenea, putem propune ca ucrainenii să pună la dispoziția companiilor poloneze de reproducere câteva sute de mii de hectare de teren, astfel încât să putem produce material de sămânță sau cartofi de sămânță acolo”, adaugă el.


    Te-ar mai putea interesa

    Taxă eliminată pentru toți proprietarii de terenuri Subvenție majorată astăzi de Guvern de la 456 euro/ha la 640 euro/ha Lista subvențiilor APIA care se plătesc acum fermierilor pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Febra aftoasă a apărut la o fermă ce luase toate măsurile de biosecuritate. Angajații se mutaseră la fermă pentru a nu aduce virusul Combaterea în preemergență și în postemergență timpurie a buruienilor din culturile de porumb și floarea soarelui – două soluții foarte eficiente oferite de FMC Fermierii au de unde alege. Agrii recomandă mai multe fungicide contra septoriozei la grâu