• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cazmaua-minune face furori pe internet: Este produsă de un gospodar din Neamț și se vinde ca pâinea caldă în toată țara

    Gabriela Gimbășanu -

    Că nevoia te învață știe orice român, însă pentru Ciprian Vintea, această vorbă din bătrâni a avut un efect la care nici măcar el nu s-ar fi așteptat. Obișnuit să lucreze pământul, bărbatul din Neamț a ajuns, acum câțiva ani, să își producă singur niște unelte care îi ușurează munca, unelte care astăzi fac furori pe internet și pe care alți gospodari i le comandă din toate colțurile țării.

    La nouă kilometri distanță de orașul Târgu-Neamț, în comuna Petricani, satul Boiștea, Ciprian Vintea este o adevărată vedetă locală. Cam toți sătenii au în gospodărie o uneală făurită de bărbatul despre care ai crede că-i cel puțin inginer. Agricultorul are însă doar pregătire de lăcătuș mecanic, dar multe idei și ambiția de a construi singur tot felul de minunății care să îi ușureze lui – și altora, munca la câmp sau prin jurul casei. Astfel de-a lungul timpului, Ciprian Vintea și-a facut o cazma care seamănă mai mult cu o furcă, dar care este foarte eficientă, o mașină de bătut porumbul, un despicator de lemne cu șurub conic, o motosapă homemade și o freză pentru a da zăpada din curte.

    529b86baac0db_750 despicator de lemn furca in actiune

    Prima uneltă construită a fost cea pentru săpatul pământului, iar mulți îi spun astăzi cazmaua-minune. “Totul a pornit din necesitate. Am un teren în curte care este foarte dificil de lucrat, nu puteam intra nici cu calul, nici cu tractorul. Trebuia să îl sap în fiecare primăvară cu cazmaua normală, operațiune extrem de dificilă și solicitantă. Nefiind o suprafață mare de lucru a trebuit să caut ceva care să mă ajute să fac treaba mai repede. În urmă cu șase ani, când mă aflam la mine în curte am avut o străfulgerare și mi-am amintit de o înregistrare video cu un utilaj rusesc acționat manual. Am mers în casă am studiat videoclipul mai îndeaproape și am luat decizia să-mi construiesc propriul utilaj într-o variantă reinterpretată, din materialele pe care le-am găsit prin curte și pe care l-am adaptat în funcție de dimensiunea care îmi era mie necesară”, a declarat pentru Agrointeligența Ciprian Vintea, cel care a meșterit această unealtă agricolă care înlocuiește tradiționala cazma.

    Primele comenzi au venit de la vecini

    Vâzând unealta la treabă, vecinii și prietenii nemțeanului l-au solicitat imediat pentru a le face și lor o cazma-minune. “La început îmi aduceau ei materialele și eu construiam partea de jos a uneltei, iar ei își puneau coada. Dându-mi seama de amploarea pe care o luase la noi în sat unealta mea, mi-am zis că poate ar fi bine să încep să fac astfel de unelte și pentru cei care doresc să-și ușureze munca și stau mai departe. Nu pot să spun că e o activitate extrem de profitabilă, căci din vânzarea cazmalelor reușesc să îmi acopăr timpul pierdut și costul materialelor”, ne-a mărturisit Vintea, despre începuturile afacerii cu unelte agricole.

    Fier forjat ca material de lucru

    Încă de acum șase ani, proprietarul micii afaceri cu unelte agricole a testat mai multe tipuri de materiale, până să ajungă la varianta ideală de material care să nu fie nici prea greu, dar să fie suficient de rezistent, astfel încât să poată fi utilizat pe orice tip de teren.

    ”Prima dată am folosit foi de arc, dar am observat că atunci când le pui la treabă, pe terenuri unde ai o rădăcină de copac sau de viță de vie, foia de arc are tendița de a deveni casantă și se rupe. Așa că în ultimul timp m-am axat pe fierul forjat de 12 pentru furca cu colți activi și pentru furca de mărunțire cu colți suplimentari folosesc fier beton de 10. Debitez fierul forjat la 1-1,5 cm lățime, cu ajutorul flexului. Totul se face manual, este muncă multă. Pentru o furcă cu colți activi lucrez aproape o zi”, a vorbit nemțeanul, despre principalele materiale pe care le folosește la construcția uneltelor.

    Mașină de bătut porumbul

    Utilajele pe care Ciprian le vinde direct din gospodăria lui sunt: furca cu colți activi, disponibilă în două măsuri de 40 și 60 cm, furca de mărunțire cu colți suplimentari care mărunțește brazda, furca doi în unu, un model implementat chiar de agricultor, care este o combinație între cele două furci și se poate folosi prin interschimbarea a două subansamble. “Fac și mașini de bătut porumb, pe care le-am construit după o fotografie în care se vedea doar un exterior de aparat și nu știam ce are respectivul echipament în interior. Am reciclat cuva de la o mașină de spălat veche și astfel a luat naștere și mașina de bătut porumbul. Odată cu trecerea anilor am înbunătățit modelul și până acum am livrat în România 12 astfel de mașini”, ne-a povestit Vintea, despre cum a luat naștere mașina de bătut porumbul.

    masina de batut porumbul

    Zdrobitor de struguri – produs unicat

    “Pentru mine mi-am făcut și un zdobitor de struguri, cu separator de ciorchini, care este prevăzut cu motor electric. Îl folosesc doar în propria gospodărie, iar pentru construcția lui m-am inspirat după un model italian. Nu îmi permit să-l fac și pentru vânzare pentru că la construcția se consumă prea mult timp și efort”, a precizat proprietarul micii afaceri cu unelte.

    Prețuri începând de la 150 lei

    Uneltele produse de Ciprian Vintea fac furori pe internet unde nu doar gospodarul nemțean postează poze și filmulețe, ci și cei care i-au cumpărat produsele. Nu puțini sunt cei care au acum o cazma-minune și se filmează lucrând cu ea pământul din grădină, iar cei ce văd filmarea se interesează imediat de unde își pot procura și ei un astfel de ”dispozitiv agricol”.

    Chiar și așa, încă mai sunt și sceptici cu privire la eficiența uneltelor gospodărești ce ies din mâna lui Ciprian Vintea. “Mulți din cei care sună mă întreabă de unde le aduc. Sunt puțini cei care cred că sunt făcute de mine”, ne-a mărturisit agricultorul.

    Cât despre comenzi, Ciprian spune că nu are foarte multe, însă este mulțumit și are mereu de lucru. „Clientul mă sună îmi spune ce unealtă vrea și, în funcție de numărul de unelte și timpul meu, în maxim 7 zile livrez comanda prin Poșta Română. Prețul cu care vând o astfel de unealtă se situează undeva între 150-200 lei, în funcție de cerințele clientului. Eu adaptez uneltele mele în funcție de dimensiunea celui care o întrebuințează”, a spus Ciprian Vintea pentru Agrointeligența.

    cum se expediaza o cazma cazmaua minune Neamt

    Nemțeanul a subliniat faptul că, la cererea clientului, materialul din care este construit utilajul se poate schimba, de asemena, suprafața de lucru și înălțimea cozii pot fi ajustate în funcție de necesitățile clientului.

    “Dacă iubești ceea ce faci nimic nu e imposibil. Îmi place să meșteresc și să găsesc în permanență noi modalități de a-mi ușura munca în gospodărie. Le recomand tuturor celor care vor să petreacă mai puțin timp cu treburile din curte și să se dedice mai mult familiei să își facă propria unealtă agricolă sau să apleze cu încredere la mine. Aveți certitudinea că ceea ce fac eu este de calitate și de folosință îndelungată”- Ciprian Vladimir Vintea, proprietarul unei mici afaceri cu unelte agricole în satul nemțean Boiștea.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!