• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier german: ”Fără muncitorii din România, nu am avea ce mânca”. Oferta sa: 3.000 de euro brut, pe lună

    Roxana Dobre -

    Un fermier german oferă un salariu de 3.000 de euro brut pe lună pentru culesul sparanghelului dar spune că nu mai găsește muncitori. Altădată românii erau ”de bază” în ferma sa din Schleswig-Holstein dar acum mai are doar angajați polonezi.

    Harm Schmietendorf, 54 de ani, este un cultivator de sparanghel din Germania care se confruntă cu dificultăți majore în a găsi forță de muncă pentru recoltare, în ciuda salariului atractiv pe care îl oferă. Acesta plătește sezonierilor 14 euro pe oră, adică 2.912 euro brut lunar pentru 48 de ore de muncă săptămânale. Deși în anii trecuți se baza în mare parte pe culegătorii români, acum ferma sa depinde muncitori sezonieri din Polonia. Șomerii germani renunță la muncă după o zi, conform presei străine.

    Citiți și: Cât câștigă un român care pleacă la cules de sparanghel în Germania

    Muncitori la cules de sparanghel

    Sparanghelul lui Harm Schmietendorf rămâne pe câmp

    Fermierul german a declarat că în acest an are la fermă doar muncitori polonezi în timp ce șomerii germani renunță după o zi sau sună să anunțe că sunt bolnavi.

    ”Am renunțat să raportez locurile de muncă la biroul de angajare. Oricum nu vine nimeni. Și dacă o fac, pleacă după o zi sau sună să anunțe că sunt bolnavi. Șomerii germani nu sunt atrași de acest salariu”, a spus fermierul care a relatat că plătește 14 euro pe oră.

    Acesta a completat că românii au câștigat atât de mult încât au strâns suficient înainte de sfârșitul sezonului și s-au întors acasă. Sparanghelul rămâne apoi pe câmp.

    Citiți și: Cultivarea sparanghelului, o provocare! Frații Toma au început cu 3.500 de metri pătrați

    „Fără muncitorii din România, nu am avea ce mânca în Germania”

    Britta Schmietendorf, soția fermierului a subliniat că muncitorii români sunt extrem de importanți pentru fermele din Germania. ”Fără muncitorii din România, nu am avea ce mânca în Germania”, a spus aceasta pentru publicația Bild.

    Munca pe câmpurile de sparanghel este solicitantă fizic, necesitând o poziție aplecată pentru recoltare. Schmietendorf explică că și muncitorii români, și cei polonezi au dureri de spate în primele zile, dar musculatura se obișnuiește cu efortul. ”Lucrătorii polonezi au dureri de spate în primele zile. După aceea, mușchii lor se obișnuiesc cu munca”, a spus Schmietendorf.  Sezonul la ferma lui durează 10 săptămâni.

    ”Eu cresc doar sparanghel. În acest timp, trebuie să câștig destui bani pentru tot anul. Și au rămas din ce în ce mai puțini după costurile mari cu forța de muncă”, a mai punctat fermierul. Acesta trebuie, de asemenea, să ofere containere suplimentare pentru lucrătorii săi. Numai acestea îl costă 5.000 de euro pe lună.


    Te-ar mai putea interesa

    Un fermier produce mana cerească, alimentul biblic uitat de decenii Un tânăr întors din străinătate și-a făcut fermă și vinde ouăle de țară la automat, cu 1 leu bucata Subvenția APIA pentru pârloagă – 58,18 euro/ha. Model de calcul pentru o fermă cu 100 ha

    Ultimele știri

    Sate sub ape – o furtună puternică a lovit mai multe zone! Subvenții APIA 2025. Fermierii, obligați să declare numărul mașinilor de stropit pe care le dețin Ministrul Mircea Fechet: ”România sustenabilă începe cu apa”. Modelul spaniol ar putea fi implementat și la noi