• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rabla pentru termopane. Românii vor primi bani pentru a înlocui ferestrele vechi cu unele care izolează mai bine

    agrointeligenta.ro -

    Rabla pentru termopane este cel mai nou program anunțat de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. Cu o alocare ”infimă” în acest an, programul se va derula prin Agenția Fondului de Mediu (AFM) și va finanța înlocuirea ferestrelor vechi pentru o mai mare eficiență energetică a locuințelor.

    ”Ne propunem să finanțăm în premieră și am instituit deja un grup de lucru la nivelul Ministerului Mediului pentru noul program, pe care îl vom numi Rabla pentru termopane. (…) Mereu ne întrebăm cum putem veni în sprijinul cetățenilor pentru a-i ajuta pe aceștia să aibă costuri mai reduse la încălzire, respectiv la răcire în perioada verii”, a anunțat ministrul Fechet la finalul ședinței de Guvern din această săptămână.

    Ministrul Mediului a arătat că Rabla pentru termopane vine să completeze celelalte măsuri care sprijină eficiența energetică la nivelul locuințelor, prin Casa Verde – instalarea de panouri fotovoltaice și, din acest an, și achiziția de baterii pentru stocarea energiei și pompe de căldură și prin noul program Rabla pentru sobe.

    ”Grija principală pe care o avem este iarna și din acest motiv am decis finanțarea pompelor de căldură pentru cei care au panouri fotovoltaice. Din acest motiv, am decis finanțarea sobelor eficiente energetic, pentru că am constatat că o sobă medie, s-o numesc așa, aşa cum ne-o amintim fiecare de la bunici de la țară, are un randament de 25%, în cel mai bun caz, și finanțăm sobe cu randament 75%. Asta înseamnă că din patru bușteni, trei se transformă în căldură și unul singur se pierde, nu trei se pierd și unul singur se transformă în căldură. Asta înseamnă și costuri mai mici pentru populație. Înseamnă în același timp și o presiune mai mică pe fondul forestier. Și un alt element la care ne-am gândit este legat de faptul că aproximativ 40% din căldura produsă într-o locuință se pierde prin spațiile vitrate, prin ferestre. Românii au geamuri foarte vechi, fie nu au termopane deloc, fie au termopane din primele generații, ca să le numesc așa, imediat după Revoluție, și spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu panourile fotovoltaice și cu acumulatorii și cu pompele de căldură, unde trebuie să admitem, trimitem banii direct în China, nu producem nici în România, nici în Europa nu se produc panouri fotovoltaice, însă în materia termopanelor, făcând aceeași economie în bugetul unei familii din România, pentru că vor economisi 40% din căldură, reușim în același timp să stimulăm industria românească, pentru că sunt foarte mulți producători de termopane, de geamuri de tip termopan în România. Acesta este motivul principal”, a explicat Fechet.

    Șeful de la Mediu a consideră că în viitor ”ar trebui să identificăm soluții de finanțare și pentru anveloparea locuințelor cu vată bazaltică, pentru că o producem în România și, la fel, contribuie exact ca panoul solar de pe acoperiș la o factură mai mică şi sunt câteva soluții pe care înțelegem noi să le punem pe masa Guvernului”.

    Rabla pentru termopane, buget de început de 50 de milioane de lei

    Anul acesta, programul Rabla pentru termopane va beneficia de un buget de început, pe care ministrul Fechet l-a numit ”unul infim, 50 de milioane de lei, însă ne permite să scriem Ghidul de finanțare, ne permite să parcurgem procedura de consultare publică și să ne asigurăm că vom avea un program bun, scris așa cum trebuie, și ne permite să demarăm un proiect-pilot cu, nu știu, poate un județ, poate o anumită categorie socială, dar sunt convins că programul își va dovedi utilitatea și sunt convins că la anul poate că mutăm banii de la acele cheltuieli care îi trimit direct în Asia, poate că îi mutăm în economia românească, lucru pe care eu îl apreciez a fi unul pozitiv”.

    La acest moment nu există informații despre cuantumul sprijinului ce va putea fi accesat prin programul Rabla pentru termopane, nici când va fi lansată sesiunea de cereri.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât costă carnea de miel în UE, în apropierea Paștelui. Prețuri duble în România față de acum doi ani Când se scot mușcatele afară. Îngrijirea mușcatelor primăvara Samsarii au dat lovitura înainte de sărbători – au cumpărat ceapă verde de la producători și au vândut-o la prețuri mari în piețe

    Ultimele știri

    Subvenție APIA de 102,6 euro/hectar pentru iarba necosită Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Unii se pregăteau să cumpere ATV-uri prin programul Rabla pentru tractoare Oierul Ioan Suciu anunță că vinde 200 de litri de lapte de oaie pe zi: ”Prețul de criză, ca peste tot! 10 lei litrul!”