De ce încă aducem usturoi din China, Olanda sau Egipt? MADR: ”Este un produs deficitar”


Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi se acordă și în acest an pentru a sprijini cultivatorii. Usturoiul este una dintre cele mai populare legume din România, foarte utilizat în gastronomie, motiv pentru care este cultivat aproape în toate regiunile. Interesul pentru cultura usturoiului în România este în creștere în ultimii ani, datorită orientării consumatorilor către produsele proaspete și de calitate, se arată în nota de fundamentare a actului normativ pentru instituirea ajutorului de stat de 3.000 de euro la hectar în 2025.
Cultura de usturoi are un potențial nevalorificat pe deplin în sensul existenței unor premise care să ofere producătorilor posibilitatea funcționării în condiții de piață echitabile în context concurențial. În perioada 2022 – 2023, atât suprafața cultivată cu usturoi, cât și producția totală s-au aflat pe un trend descendent.
Majoritatea suprafețelor sunt exploatate de către micii fermieri constituiți în ferme de familie. Județele cu cele mai mari suprafețe cultivate cu usturoi, la nivelul anului 2023, sunt: Botoșani, Suceava, Dolj, Arad, Teleorman, Olt, Iași, Dâmbovița, Buzău, Alba.
”La nivelul României, în anii 2022-2023 consumul mediu anual de usturoi uscat se situează în jurul valorii de 2,3 kg/locuitor ceea ce reprezintă circa 1,2% din consumul de legume. În anul 2023 consumul mediu anual de usturoi uscat a crescut la 2,5 kg/locuitor, față de 2 kg/locuitor în anul 2022”, arată o analiză a Ministerului Agriculturii.
Conform MADR, deficitul de producție la cultura de usturoi cultivat în câmp se datorează costurilor mari de producție, deficitului de sămânță din soiuri autohtone, lipsa gamei de mașini și utilaje necesare aplicării tehnologiei, precum și slaba asociere a producătorilor agricoli.
”Lipsa spatiilor destinate condiționării (sortare, ambalare etc.) și păstrării corespunzătoare a usturoiului, a creat dificultăți în valorificarea producției către piață, ceea ce a condus la creșterea importului de usturoi. Din analiza datelor privind schimburile comerciale cu usturoi în perioada 2022-2024 s-au constatat solduri anuale negative, ceea ce impune necesitatea creșterii producției interne de usturoi”, precizează sursa citată.
Principalele țări UE din care România importă usturoi sunt: Olanda, Germania, Spania, Egipt, iar principala țară terță: China. România exportă usturoi în țările UE precum: Ungaria, Belgia, Bulgaria și Italia, dar și în țări terțe, cum ar fi Ucraina.
Pentru a se asigura necesarul de consum al populației, trebuie menţinute la un nivel crescut suprafețele dedicate acestei culturi, motivarea producătorilor existenți să nu abandoneze această cultură, precum și încurajarea fermierilor noi să cultive usturoiul în zonele cu tradiție.
Ministerul Agriculturii arată cum cultura usturoiului se pretează foarte bine pentru fermele de familie și pentru membrii formelor asociative, respectiv cooperative agricole, grupuri și organizații de producători. Producătorii agricoli s-au adresat ministerului pentru continuarea susținerii producției de usturoi, răspunzând astfel și dorinței consumatorului de a avea acces la produse de calitate.
”În urma consultărilor cu formele asociative reprezentative din sector și ținând cont de situația producției și a schimburilor comerciale cu usturoi s-a stabilit că usturoiul este un produs deficitar, ca urmare trebuie susținută cultivarea acestuia prin diferite forme de sprijin. Marile rețele comerciale sunt interesate de achiziționarea unor cantități mari și constante de usturoi, datorită preferințelor consumatorilor pentru acest produs, recunoscut pentru calitățile organoleptice deosebite”, susține MADR.
Ministerul susține că prin ajutorul de minimis acordat pentru usturoi se asigură creșterea suprafețelor cultivate, a nivelurilor de producție, a locurilor de muncă în zona rurală, precum și încurajarea fermierilor de a cultiva în continuare această specie. Totodată, producătorii agricoli cultivatori de usturoi sunt stimulați să se constituie în structuri asociative, în vederea facilitării accesului membrilor la mijloacele tehnice, dar și creșterea puterii de negociere, în vederea reducerii costurilor cu inputurile utilizate în culturile de usturoi.
În acest sens a fost elaborat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi” în anul 2025. Detalii despre acest program găsiți în articolul: MADR – anunț despre subvenția de 3.000 de euro la hectar care se plătește în acest an